POLİTİKA - 22 Temmuz 2014 Salı 21:24

İhsanoğlu: 'Ticaret onlar üzerinden yürütülüyor'

A
A
A
İhsanoğlu: 'Ticaret onlar üzerinden yürütülüyor'

Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, “İsrail’e bağırıp çağırırız ama ticaretimiz onlar üzerinden yürütülüyor. Sonra siyasilerimiz sabahtan akşama kadar İsrail’e lanet yağdırırlar. Bu konuları düşünmek lazım” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu, İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde kanaat önderleri ve basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantıya eşi ile birlikte katılan İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı makamına ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: “Yürütme yasama ve yasama erklerinden sonra basını ele geçtikten sonra denge unsuru olan cumhurbaşkanı makamı kaldı. Bu da ele geçirildiğinde Türkiye’de rejimin ne olduğunu, hangi ülkelerle mukayese edilmesi gerektiğini söylemek için başka bir şey söylemeye ihtiyaç yoktur. Güney’deki komşularımızın rejimlerine benzer. Türkiye istikrar için bir imtihan verecek. İstikrar devam mı etsin yoksa sona mı ersin. Türkiye maceralara ve risklere mi sürüklensin. Türkiye’nin vereceği karar budur. Ekonomik gelişmenin istikrar içinde yürümesidir. Sürdürülebilirliği sağlamak için muhakkak istikrarı sağlamak lazım. İstikrar olmadan sosyal huzur olmaz. Gerginlik giderilemez. Bu istikrarı yakalamak lazım. Türkiye huzur ve güven istiyor. Gerginlik istemiyor, cepheleşme istemiyor” dedi.

“SABAHTAN AKŞAMA KADAR İSRAİL’E LANET YAĞDIRIRLAR”

Anayasa kitapçığının fırlatıldığı yılları da hatırlatan İhsanoğlu, olaydan sonra Türkiye’nin büyük bir kriz yaşadığını ve akabinde ekonominin çöktüğünü söyledi. Ekonomiyi ıslah etmenin uzun yıllar aldığını ifade eden İhsanoğlu şu ifadeleri kullandı:
“Borç sarmalında olduğu zamanda böyle bir istikrarsızlığa, bir riske, maceraya tahammül yoktur. Bu istikrarı devam ettirdiğimiz zaman ekonomik büyüklüğümüz daha da artacak, işsizlik azalacaktır. Bu istikrar ve huzurla birlikte dış finans desteklerinde komşu ilişkilerinde büyük bir ivme kazanılacaktır. Bugün Ekonomi Bakanımız Irak’la ticaretin 3’te 1’inin azaldığını yüzde 34 oranında azaldığını ifade etti. Bundan önce 2009’a nazaran baktığımızda bütün Ortadoğu’daki ticari ilişkilerin çok zarar gördüğünü göreceksiniz. İsrail’e bağırıp çağırırız ama ticaretimiz onlar üzerinden yürütülüyor. Sonra siyasilerimiz sabahtan akşama kadar İsrail’e lanet yağdırırlar. Bu konuları düşünmek lazım. 2009 yılına kadar bu ülkelerle çok iyi geçiniyorduk. Sanayimiz ticaretimiz Gaziantep, Urfa gibi bölgelerde büyük canlılık olmuştu. Bire bunlar bıçak gibi kesildi. Çünkü birilerinin teorilerini ispat etmeye başladık. Halbuki dış ticarette gerçek politika rakiplerinizi sizden kuşkulanır hale getirmeye vesile edecek şekilde büyük laflar etmemeli.”

“ALLAH BİLİR ÖĞLE VAKTİ NELER OLDU”

Türkiye’nin son yılarda tuhaf bir noktaya geldiğini dile getiren İhsanoğlu, ‘Ülkenin yarısı beni desteklesin benim için yeter’ görüşünün doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu:
“Bu noktadan sonra bu olamaz. Hele devletin başının bunu düşünme lüksü yoktur. Ülkeyi bu riske sürüklemek mümkün değildir. Türkiye’nin 10 Ağustos’ta kararını vermesi lazım. Kararını istikrar ve huzurdan yana kullanması lazım. Gerginliği, cepheleşmeyi giderecek ve kutuplaşmayı önleyecek bir ve beraber 76 millet olarak. Sabahleyin iki şehit verdik. Polisler birbirine girdi. Allah bilir öğle vakti neler oldu. ISID acaba kaç Türk’ü esir etti. Kaç kızımıza tecavüz etti. Bu ateş çemberi etrafımızı çevirdi. Bu ateş ülkemize sıçrayabilir.”

“BAĞIRIP ÇAĞIRIYORUZ AMA BİR DİRHEM İLAÇ GÖNDERMİYORUZ”

Türkiye’nin itibar kaybettiğini savunan İhsanğlu, “Bizim TIR şoförlerimiz rehin tutuluyor. Başkalarının TIR şoförleri rehin tutulmuyor. Terör gruplarına terörist diyemiyoruz. Sabahtan akşama Gazze ile ilgili bağırıp çağırıyoruz ama bir dirhem ilaç, bir dirhem battaniye, çadır göndermiyoruz. Çünkü kapılarımız kapalı. Öbür taraftan da cesaret konusunda tebrikler alıyoruz. Biz bu seçimlerde büyük kararla karşı karşıyayız. Türk milleti şunu sormalı; ‘Ben Çankaya’ya sorun çözen birini seçeceğim sorun yaratan birini mi seçeceğim? Bütün siyasi partilere eşit mesafede duran birini mi seçecek yoksa kendi siyasi gündemi ile Anayasa’ya aykırı şekilde ihlal yaparak kendi siyasi görüşünü kabul ettirecek birini mi seçecek? Türkiye rejim değişikliğine mi yola çıkacak?’ Türkiye Anayasası’nı ıslah etmek mecburiyetindedir. Parlamentodan bekliyoruz ama rejim değiştirmek gibi kimsenin arzusu yok. Millette böyle bir konsensüs var mı? Ben böyle bir şeyin varlığından haberdar değilim ama her gün bangır bangır ‘Güçlü iktidar, güçlü cumhurbaşkanı istiyoruz çünkü vesayet var’ deniyor” dedi.

“BUNU YAPACAK TIYNETTE DEĞİLİM”

Cumhurbaşkanlığı adaylığını vazife şuuru ile kabul ettiğini söyleyen İhsanoğlu, hiçbir zaman makam peşinde olmadığını belirterek, “Ailemle, kendi projelerimle ilgilenecektim, böyle bir şey geldi. İntikam, ihtiras veya güç elde etme peşinde bunu yapmadım. Bunu yapacak tıynette, fıtratta değilim. İki parti ile olan uzlaşma bugün 10 partiye kadar yükseldi. AK Parti içinde birçok vatandaşımız bize inanıyor. Onlar da istikrar içinde ülke huzurunun temin edilmesini istiyorlar. Onun için onlar da bize destek veriyorlar” diye konuştu.

“DAR GELİR TUZAĞI”

Konuşmasında İzmir’in ekonomisine de değinen İhsanoğlu, şunları kaydetti:
“Türkiye’de sanayinin yüzde 31’inin ve ticaretinin yüzde 18’ini karşılayan İzmir, Türkiye’ye verdiği 350 milyon dolarlık vergiden çok azını geri almaktadır. Her 50 dolara karşı 1 dolar almaktadır. İzmir’in Türkiye’nin daha ilgiye mazhar olması ve merkezi hükümetlerin İzmir’e daha katkı sağlaması gerekmektedir. Kalkınma hamlelerinin olduğunu biliyoruz ve 12 sene içersinde gelirin 3 bin dolardan 10 bine yükseltti ama son dört senede Türkiye bir dar gelir tuzağı içinde kalmıştır. 10 bin doların sınırını yükseltememiştir. Gayri Safi Milli Hasılatın dağılımında adaletsizlikler olmuştur. Türkiye’nin bu modeli gözden geçirmesi gerekmektedir ve sosyal adalete yakışır bir dağılım olması lazım. Dar gelir tuzağından çıkmasıyla bu olur. Biz hep 10 sene 20 sene önce diye mukayese yapıp kendimizi tatmin ediyoruz ama doğru mukayese paralel olmalı. Örneğin Güney Kore ile mukayese yapmak lazım.” 

ALİ GÖZETEN - CEREN ATMACA 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Tebrik çiçekleri depremzedelerin yuvalarını süslüyor Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, makamına gönderilen tebrik çiçeklerini kalıcı konutlarda yeni evlerine taşınan depremzede ailelere hediye etti. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, başkanlık vesilesiyle tebrik çiçeği göndermek isteyen vatandaşlara AFAD’a destek çağrısında bulunmuştu. Çağrıya rağmen gönderilen çiçekleri kalıcı konutlarına taşınan depremzedelere hediye edildi. Başkan Görgel’in “Vatandaşlarımızın, belediye başkanlığı görevimizi tebrik etmek için gönderdikleri çiçeklerin yeni evlerinize daha fazla yakışacağını düşündük. Haneleriniz şen, huzurunuz daim olsun” notuyla tek tek ailelere ulaştırılan çiçekler vatandaşların yüzünde tebessüm oluşturdu. Yeni evlerine hayırlı olsun çiçeği için Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel’e teşekkür eden Vakkas Lokmacı, “Fırat Görgel başkanımız sağ olsun çok ince düşünmüş. Teşekkür ederiz, Allah razı olsun. İnşallah bir gün Fırat Başkanımızı yeni evimizde misafir etmek isteriz” dedi. Murat Türkmen ise, “Deprem sonrası yeni evimize taşındık. Devletimize, belediyemize teşekkür ediyoruz. Konteynerden sonra yeni evimize taşınmak çok farklı bir duygu. Büyükşehir Belediye Başkanımız da evimize hayırlı olsun çiçeği göndermiş sağ olsun. Nazik hediyelerinden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Düzce Bilim Merkezi ilk etkinliğe ev sahipliği yaptı DÜZCE (İHA) – Uluslararası alanda en çok bilinen bilimsel farkındalık tarihlerinden biri olan "Stem Keşif Haftası" tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve Düzce’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Stem Düzce ekibinin ilk kez düzenlediği sergisine Düzce Belediyesi Bilim Merkezi ev sahipliği yaptı. Özellikle çocukların ve gençlerin bilimsel çalışmalara ilgilerinin artırılması ve yeni keşiflerin desteklenmesini öngören “Stem Keşif Haftası” dolayısıyla Düzce’de bir ilke imza atıldı. Düzce’de bir grup gönüllü öğretmen tarafından kurulan “Stem Düzce Ekibi” ilk etkinliğini Düzce Belediyesi Bilim Merkezi’nde düzenledi. Okul öncesinden lise çağlarına kadar bilimsel çalışmalara ilginin artırılması amacıyla il genelinde etkinlikler düzenleyen ekip, Bilim Merkezi’nde kurulan sergide liseli gençlerin icatlarını ziyaretçilerin beğenisine sundu. Sergi hakkında açıklama yapan Düzce Stem Grubu Koordinatörü Ayşe Arslan serginin fırsat eşitliğini amaç edindiğini belirterek, "Tüm dünyada özellikle Avrupa’da eş zamanlı olarak kutlanan Stem Keşif Haftası dolayısıyla bugün buradayız. İlimiz genelini kapsayan bu sergide pek çok öğretmen arkadaşımızın gönüllü katılımı ile bir çalışma yaptık. Burada amacımız her çocuğumuzun bilime yakınlaşmasıdır. Düzce Stem ekibi olarak çocuklarımızı, bilimsel çalışmalar, keşifler için destekliyoruz. Okul öncesi dönemden lise çağlarına kadar geniş bir yelpazesi olan çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha büyük etkinliklere imza atacağımıza inanıyoruz" dedi. Bilim merkezi misyonuna yakışır bir organizasyonu ağırladı Düzce Belediyesi Bilim Merkezi’nde bir gün açık kalan serginin geniş kitlelere duyurulmasında Başkan Dr. Faruk Özlü’nün desteği olduğunu ifade eden Arslan, "Stem etkinliklerini yaygınlaştırma, paydaşlar ve akranlar arasında paylaşılmasını da desteklemeye çalışıyoruz. Düzce Stem ekibimizin ilk etkinliği bu sergi oldu. Buradaki icatlarda kullandığımız malzemeleri kendimiz temin ettik ancak İl Milli Eğitim Müdürümüz ve Belediye Başkanımız bize her konuda destek oldu. Bu sergi için Bilim Merkezi’nden büyük ilgi ve destek gördük, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Kendimizi ifade etme ve geniş kitlelere ulaşma fırsatı bulduk bu sayede. Her seviyeye uygun etkinliklerimiz var" diye konuştu. Sergide en çok dikkat çeken çalışmalar ise liseli öğrencilerin öğretmenlerinin destekleriyle geliştirdikleri işitme engellilerin iletişim sağlamasını kolaylaştıracak dijital komut eldiveni, minyatür drone, bilek hareketleri ile hareket eden robot araçlar oldu.
Hatay Küçük Barış Manço, takma saçı, bıyığı ve sahne performansıyla beğeni topladı Depremin vurduğu Hatay’da açılan Barış Manço temalı kütüphane, afetzede vatandaşlara hizmet etmeye başladı. Kütüphanenin açılışında Barış Manço’ya benzemek için takma saç ve bıyık takan küçük çocuk, sahne performansıyla beğeni topladı. Asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgeye yardıma koşan Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, afetzede vatandaşlara umut olmaya devam ediyor. Hatay’da bir çok projeye imza atan Ertuğrul, kurucusu olduğu Ülkem Okuyor Derneği öncülüğünde 21. Kütüphanesinin açılışını gerçekleştirdi. Antakya ilçesinde bulunan Katar - 4 konteyner kentte açılan Barış Manço temalı kütüphane vatandaşlara hizmet etmeye başladı. Barış Manço severler ve Ülkem Okuyor Derneği işbirliğinde açılan kütüphanenin açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Barış Manço’ya benzemek için peruk ve bıyık takan ilkokul 2.sınıf öğrencisi Ayaz Nalçak, açılışa katılanlardan büyük beğeni topladı. Lale Manço, kütüphanenin eşinin ismini taşıyacak olmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Havva hanım önderliğinde bu gün Ülkem Okuyor Derneği’nin 21 kütüphanesini açıyoruz. Bu kütüphane Barış Manço’ya ithaf edildi. Tabi bizim buraya katkımız da var. İzmanço ve Barış severler katkıda bulundu. Burası Havva hanımın emekleriyle bizim eserimiz oldu. Kütüphanemiz Barış Manço adıyla anılacak ve gerçekten mutlu oldum. Depremzede çocukların Barış Manço’yu tanıyabilecekleri bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını belirterek “Depremin ilk gününden beri sahadayım. Ancak sağlıkçı olarak değil deprem bölgesine kitap yığan kadın olarak biliniyorum. Ülkem Okuyor Derneği olarak 21. Kütüphanemizi açtık. Derneğimiz açtığı kütüphanelerde artık iş birlikleri yapıyor. Lale hanım ve Barış severler olarak 21. Kütüphanemizi birlikte açmak istediklerini söylediler. Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan konteyner kente Barış Manço temalı bir kütüphane kazandırdık. Çocukların girdiklerinde Barış Manço’yu hatırlayabilecekleri bir ortam oluşturmaya çalıştı” şeklinde konuştu.