GENEL - 24 Aralık 2009 Perşembe 22:55

İkinci el araç işlemlerini noterler yapacak

A
A
A
İkinci el araç işlemlerini noterler yapacak

İkinci el araç satış ve devir işlemlerinin noterler tarafından yapılmasına ilişkin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi.

 
TBMM Genel Kurulu, ikinci el araçların satış ve devir işlemlerinin noterler tarafından yapılmasına ilişkin Kanun Teklifi'nin görüşmelerini tamamladı. Görüşmelerin sonunda teklif Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtları esas alınarak noterler tarafından yapılacak. Noterler satış ve devir işlemlerini internet ortamında gerçekleştirecek ve Maliye Bakanlığı ve Emniyet
Genel Müdürlüğü tescilli araçlar veri tabanında gerekli sorgulamaları gerçekleştirdikten sonra geçici tescil belgesini tanzim ederek alıcıya verecek. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersiz sayılacak. Satış ve devir işlemi, siciline işlenmek üzere 3 iş günü içinde ilgili trafik tescil kuruluşu ile vergi dairesine bildirilecek. Bu bildirimle birlikte alıcı adına trafik tescil işlemi gerçekleşmiş sayılacak. Yapılan satış ve devir işlemi üzerine noterler, yeni malik adına bir ay süreyle geçerli geçici belge düzenleyecek. Satış ve devir işlemlerinin bildiriminden itibaren bir aylık süre içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu veya Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uygun gördüğü kamu kurum veya kuruluşları tarafından yeni malik adına tescil belgesi düzenlenerek elden veya posta aracılığıyla alıcının adresine ulaştırılacak.

Satış ve devir işlemleri her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve değerli kağıt bedellerinden istisna tutulacak. Trafik tescil kuruluşunda yeni malik adına yapılacak tescil nedeniyle düzenlenmesi gereken değerli kağıtların bedelleri de satış ve devir sırasında noterler tarafından tahsil edilecek. Noterler, satış ve devre ilişkin her türlü işlem karşılığında 20 TL maktu ücret alacak.

Kanuna göre 1 ay içinde tescil belgesi almayan alıcılara 130 TL, hükümlere uymayan noterlere ise her bir işlem için bin TL idari para cezası uygulanacak. Düzenleme, uyum çalışmalarının tamamlanması amacıyla 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Satış ve devir işlemlerinde noterlerin 20 TL ücret almasına ilişkin düzenleme ise 1 Ocak 2010 tarihinde uygulanmaya başlanacak.

ZAFER ÇAKMAK - ANKARA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir