SAĞLIK - 17 Mayıs 2011 Salı 14:54

İnönü'de 'hipertansiyon' derbisi

A
A
A
İnönü'de 'hipertansiyon' derbisi

Dünya Hipertansiyon Günü olan 17 Mayıs tarihinde ünlü kardiyologlarla ünlü futbolcular maç yaptı. Sistolik (Büyük Tansiyon) Takım ile Diyastolik (küçük Tansiyon) Takım karşı karşıya geldi.

EMRAH OKTAY/İSTANBUL

Mustafa Çulcu'nun yönettiği maç ise 12-8 Sistolik takımın üstünlüğü ile sona erdi.
Fi-Yapı İnönü Stadı'nda Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), ünlü sporcuların desteği ile bugün gerçekleşen organizasyonda basın toplantısı ve spor etkinliği yapılarak hipertansiyona dikkat çekildi. TKD bu etkinlikle, hareketli yaşamın tansiyonun kontrol altında tutulmasındaki önemine vurgu yaptı.

Yapılan maç öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan, Prof. Dr. Oktay Ergene, Prof. Dr. Sıddık Ülgen ve Prof. Dr. Hakan Karpuz, Ülkemizde her 3 yetişkinden biri hipertansiyon hastası olduğuna vurgu yaparak, Türkiye'de 16 milyon, dünyada 1,5 milyar insanın tansiyonu normal değerlerin üstünde olduğunu söyledi.

Her yıl 7 milyona yakın kişi hipertansiyon nedeni ile hayatını kaybettiğine dikkat çekilen toplantı sonrasında Sistolik Takım ile Diyastolik maç yaptı. Takımlar, Dünya çapında ilerleyen bir sağlık problemi haline gelen hipertansiyonun teşhisinde düzenli kan basıncı (tansiyon) ölçümünün önemini vurgulamak için 2011 Dünya Hipertansiyon Günü kampanyasında "Kan Basıncı Değerini Bil, İdealini Hedefle" sloganının yazılı olduğu bir pankart ile sahaya çıktı.
Bir gösteri maçından ziyade çekişmesi ile dikkat çeken müsabaka 8-8'lik beraberlik ile sonuçlanırken, sonucu penaltılar belirledi. Seri penaltı atışları sonrasında maç sembolik skor olan 12-8 sonuçlandı.

Müsabaka öncesinde kampanyaya destek olmak için İnönü Stadı'na gelen FİFA Kokartlı Eski Hakem ve Eski futbolcu Erman Toroğlu, tansiyonunu ölçtürdü. Toroğlu, Prof. Dr. Oktay Ergene ile kısa bir sohbet gerçekleştirerek Hipertansiyon'un önemine dikkat çektiler.
Hipertansiyon Derbisi'nde şu işimler yer aldı:

Hakem: Mustafa Çulcu (Eski Profesyonel Futbol ve UEFA Hakemi), Yasin Sülün (Eski BJK ve Milli Takım Profesyonel Futbol Oyuncusu), Prof. Dr. Oktay Ergene, Ömer Faruk Özgen (Aktif Genç Takım Futbol Oyuncusu), Doç. Dr. Mehmet Eren, Hülya Ünlü (Milli futbolcu), Murat Barutçu (Eski Profesyonel Futbol Oyuncusu), Fuat Cörüt, Yasin Doğan, Prof. Dr. Sıddık Ülgen, Hasan Türk (Aktif Genç Takım Futbol Oyuncusu), Prof. Dr. Hakan Karpuz, Ali Eren Beşerler (Eski BJK ve Milli Takım Profesyonel Futbol Oyuncusu), Hatice
Bahar Özgüvenç (Milli futbolcu), Tekin Aybastı, Ferhat Cörüt.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir