EĞİTİM - 02 Ağustos 2018 Perşembe 13:39

İstanbul Üniversitesi ve İÜ Cerrahpaşa tercih ve tanıtım günleri başladı

A
A
A
İstanbul Üniversitesi ve İÜ Cerrahpaşa tercih ve tanıtım günleri başladı

İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tercih ve Tanıtım Günleri 2018 dün başladı. Aday öğrenciler, velileriyle birlikte üniversite hakkında bilgi aldılar.

İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde düzenlenen İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜ-C) Tercih ve Tanıtım Günleri 2018’in ilk günü, 1 Ağustos 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirildi. 

İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası, sabah 10.00’da başlayan İÜ ve İÜ-C Tercih ve Tanıtım Günleri 2018 kapsamında öğrenci ve velilere kapılarını açtı. 

Öğrenciler, öğretim üyeleri ile bir araya geldi 

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İÜ-C Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, tercih ve tanıtım günleri kapsamında kurulan stantları gezdiler ve öğrencilerle sohbet ettiler. Öğrenciler, İÜ Rektörlük Binası içinde kurulan masalarda öğretim üyeleri ile yüz yüze görüşme imkanı buldular. Fakülte ve üniversite hakkında genel bilgilerin yanı sıra öğrenciler, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın tarihi, yerleşkeleri, burs, beslenme, barınma, spor, sağlık ve sosyal olanakları, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programları gibi pek çok konuda bilgilendirildiler. 

Tüm fakülte ve yüksekokulların katıldığı İÜ ve İÜ-C Tercih ve Tanıtım Günleri 2018’de Teknoloji Transfer Merkezi, Öğrenci Kültür Merkezi, Merkez Kütüphane, Rehberlik ve Danışmanlık Birimi, Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Erasmus, Mevlana ve Farabi Ofisleri, Kariyer Geliştirme Merkezi, Öğrenci Kültür Merkezi ve Spor Birliği Kulübü de öğrenciler için stant açtı. Yaklaşık olarak 100 personelin görev aldığı tanıtım günlerinde, öğrenci ve velilere çeşitli ikramlar yapıldı. 

İstanbul Üniversitesi tarihi geçmişi ile öğrencilerin ilgisini çekiyor 

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni tercih etmeyi düşünen Şamil Ünal, “İstanbul Üniversitesi gibi köklü bir üniversitede okumak benim için çok önemli. İstanbul Üniversitesi öğrencilere çift anadal, yandal gibi imkanlar sağlıyor. Bunun yanı sıra mezun olduktan sonra sağladığı iş imkanları da oldukça cazip” dedi.
İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü tercih etmeyi düşünen Ayşe Selim ise, “İstanbul Üniversitesi’nin köklü geçmişini biliyorum. Bu nedenle istediğim bölümü burada okumak istiyorum. Ulaşımın kolay olması, tarihi yerleşkesi ve köklü geçmişi ile İstanbul Üniversitesi diğer üniversitelerden ayrılıyor” şeklinde konuştu. 

Mühendislik ve Tıp Fakültesi yoğun ilgi görüyor 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi’ni tercih etmek isteyen Salih Talha Akgün, “Devlet üniversiteleri içerisinde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa oldukça dikkat çekici. Başarılı sıralamasının yüksek olmasının öğrenci kalitesini arttırdığını düşünüyorum. Bunların yanı sıra sağladığı olanaklar ve sosyal faaliyetler tercih etmemde etkili oluyor” ifadelerini kullandı. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesini tercih etmeyi düşünen Mert Ali Çakır da, “Cerrahpaşalı olmanın bir ayrıcalık olduğunun farkındayım. Bu benim çocukluk hayalimdi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin akademik kadrosunun bana mesleki hayatımda bir ayrıcalık sunacağına inanıyorum” dedi. 

Sosyal medya üzerinden de takip ediliyor 

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre aday öğrenciler, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tercih ve Tanıtımları ile ilgili tüm bilgilere, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa sosyal medya hesaplarından (twitter, facebook, instagram, youtube) ulaşabilecekler. 

‘Akıllı Tercih ile Tercih Şenliği’ gerçekleştirilecek 

İÜ ve İÜ-C Tercih ve Tanıtım Günleri 2018’de Akıllı Tercih Eğitim Danışmanları, 2-12 Ağustos 2018 tarihlerinde her gün 11.00-17.00 saatleri arasında öğrencilerle buluşacak. 

Öğrenciler, Akıllı Tercih Eğitim Danışmanları ile birebir buluşurken, aynı zamanda, hazırlanan workshop çalışmalarıyla da keyifli bir gün geçirecekler. Tercih Şenliği alanında yapılacak özel haber ve röportaj çekimleri, her gün TRT Haber ekranında saat 14.15’te Akıllı Tercih programında yayınlanacak. İÜ ve İÜ-C Tercih ve Tanıtım Günleri 2018, 1-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında İÜ Rektörlük Binası’nda gerçekleştirilecek.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.