KÜLTÜR SANAT - 28 Aralık 2021 Salı 09:59

İstanbul’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesinde

A
A
A
İstanbul’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesinde

Osmanlı Devleti için çok sayıda alim, kazasker, Şeyhülislam yetiştiren Dürrizadeler ve Paşmakçızade ailelerinin İstanbul Edirnekapı’daki tarihi kabristanları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Defineciler tarafından talan edilen kabristanlıkta durum içler acısı. Kabristanda incelemelerde bulunan Araştırmacı Yazar Halid Develioğlu, "Belki 50 yıl sonra bu mezar taşları yok olup gidecek bizde tarihimizi kaybedeceğiz” dedi.

İstanbul’da Edirnekapı Necatibey Mezarlığı’nda bulunan Osmanlı mezarları görenlerin içini acıtıyor. Osmanlı Devleti için alim, kazasker, Şeyhülislam yetiştiren Dürrizadeler ve Paşmakçızade ailelerin de bulunduğu mezarlık yerleri yıkılıp talan edilmiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bakım sorumluluğunda olan alan için Araştırmacı Yazar Halid Develioğlu bir an önce restore edilme işlemlerinin yapılması gerektiğini ifade etti. Restore işlemleri için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte hareket edilip çıkartılan planların koruma kuruluna gönderilmesini ve onay alınması gerektiğini vurguladı.

İstanbul’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesinde

“Mezarlıklar defineciler tarafından harap olmuştur”

Edirnekapı Necatibey Mezarlığı’na gelip hasar gören Osmanlı mezarlarını inceleyen Araştırmacı Yazar Halid Develioğlu, “Burası Osmanlı Devleti’nin en eski mezarlıklarından birisidir. Bu mezarlıkta dönemin alimleri, şeyhleri, hattatları ve şeyhülislamları bulunuyor. Burada Osmanlı Devleti için önemli Dürrizadeler ve Paşmakçızade olarak bilinen ailelerin kabirleri vardır. Bu aileler Osmanlı devleti için alim, kaz asker ve şeyhülislamları yetiştiriyor. Burada Osmanlı Devletine çok önemli katkı sunmuş kişilerin kabirleri vardır. Ne yazık ki bu mezarlıklar defineciler tarafından, bazen de doğal şartlar ile harap olmuştur. Mezar taşları kazılmış yerle bir edilmiştir. Bakımsızlıktan dolayı mezar taşların yeri değişmiş yazılar okunamaz hale gelmiştir. Belki 50 yıl sonra bu mezar taşları yok olup gidecek bizde tarihimizi kaybedeceğiz” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesinde

İstanbul’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesinde

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bakım sorumluluğunda”

Bazı araştırmacılar kayıt için mezar taşları işaretleyerek zarar verdikleri ifade eden Develioğlu, “Ancak o mezar taşlarına zarar vermişler. Burası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bakım sorumluluğunda. Burada Vakıflar Genel Müdürlüğü ile birlikte belediyenin bir anlaşma protokolü var. İBB buranın tüm planını çıkartıp koruma kuruluna sunması gerekiyor. Kurul onay verdikten sonra buradaki mezar taşları tek tek yerlerine dikip kumlama işlemleri yapılması gerekiyor. Ecdadımıza nasıl sahip çıkamadığımızın bir göstergesidir. Orada bir çok alim var. Burası bir kültür varlığıdır, ancak biz o mezar taşlarını alıp duvar taşı olarak kullanmışız” diye konuştu.

İstanbul’da Osmanlı mezarları yok olma tehlikesinde

Ahmet Faruk Sarıkoç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir ESTÜ’de Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu açıldı Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde (ESTÜ) teknolojinin geleceğini şekillendirecek ’Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’ kuruldu. Üniversitede ’Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’ açılmasında da son aşamaya gelindi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından başlatılan çalışmayla ESTÜ’de 2 lisans ile 3 önlisans programı açılacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarındaki yeni program ve bölümler ile bunların hangi üniversitelerde olacağını açıkladı. İstanbul Teknik Üniversitesinde düzenlenen programa ESTÜ’yü temsilen Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan katıldı. Toplantıda ESTÜ’de Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri ile Bilgi Güvenliği Teknolojisi lisans; Oyun Geliştirme ve Programlama, Bulut Bilişim Operatörlüğü, Robotik ve Yapay Zeka önlisans programlarının açılması yönündeki karar Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından açıklandı. Prof. Özvar, ’Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’ kurulacak üniversitelerin Ege Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Manisa Celâl Bayar Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; ’Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’ kurulacak üniversitelerin ise Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi olduğunu, ayrıca Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ndeki ’Karasu Meslek Yüksekokulu’nun adının ’Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’ olarak değiştirildiğini belirtti. Açıklamaya göre yukarıda belirtilen üniversitelerde 21 yeni lisans programı ve 50 önlisans programı açılacak. "Öğrencilerimizi sektörün zirvesine taşıyacak bilgi ve becerilerle donatacağız" Konu hakkında bir açıklama yapan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, “Üniversitemizde Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu kurulması ve Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’nin açılmasında son aşamaya gelinmesi ve 2 lisans ile 3 önlisans programının açılmış olmasından dolayı büyük memnuniyet duymaktayız. Bu konuda bizi destekleyen YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK Yürütme Kurulu üyelerine minnettarız. Yeni lisans programlarımız Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri ile Bilgi Güvenliği Teknolojisi Fen Fakültesi bünyesinde; önlisans programlarımız Oyun Geliştirme ve Programlama, Bulut Bilişim Teknolojileri Operatörlüğü, Robotik ve Yapay Zeka ise Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açıldı. Böylece yakın gelecekte öğrencilerimizi sektörün zirvesine taşıyacak bilgi ve becerilerle donatacağız. Geleceğin oyun geliştiricilerini yetiştirecek Oyun Geliştirme ve Programlama Programı bizzat üniversitemiz tarafından hazırlanmıştır. Burada biz öğrencilerimizin hayal güçlerini serbest bırakarak teknik becerilerini en üst düzeye çıkaracakları bir ortam sunmayı hedefliyoruz” dedi.
İzmir Aliağa’da 1 Mayıs coşkusu İzmir’in Aliağa ilçesinde, 1 Mayıs İşçi Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Aliağa 1 Mayıs tertip komitesinin düzenlediği kutlamalarda, işçiler sabahın erken saatlerinde Aliağa Petrol-İş Sendikası binası önünde toplandı. Oluşturulan kortej, İstiklal Caddesi boyunca Demokrasi Meydanı’na kadar coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. Aliağa Demokrasi Meydanı’nda saygı duruşu ve istiklal marşının ardından ilk konuşmayı Aliağa Petrol İş Şube Başkanı Hasan Toptan yaptı. Toptan, "İnsanca bir yaşam ve güzel bir gelecek isteyenler, eşitlikten ve adaletten yana olanlar; 1 Mayıs İşçi Bayramı, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun" diyerek, tüm emekçilere seslendi. "Emekçilerin hakları tehdit altında" Toptan, sermayenin çıkarları doğrultusunda uygulanan politikaların işçi sınıfının temel haklarını tehdit ettiğine dikkat çekti. "Emekli aylıkları sefalet düzeyinde, enflasyon nedeniyle alım gücümüz azalıyor" diyerek, adaletsiz vergi sistemi ve iş cinayetleri gibi ciddi sorunlara işaret etti. "Güzel bir gelecek umuduyla bir araya geldik" Hasan Toptan, işçilerin ve sendikaların sorunlara karşı en güçlü silahının, 1 Mayıs ruhuna uygun bir şekilde mücadele etmek ve örgütlenmeyi güçlendirmek olduğunu vurguladı. "Bu talepler doğrultusunda biz emekçiler sesimizi daha çok yükseltmeli, örgütlü gücümüzü göstermeliyiz" diyerek, tüm emekçileri mücadeleye ve dayanışmaya davet etti. Aliağa Petrol İş Şube Başkanı Hasan Toptan’nın konuşmasının ardından 1 Mayıs tertip komitesinin hazırladığı basın açıklamasını Aliağa 7 Nolu Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Mustafa Gök okudu. Gök, "İşçiler, memurlar, emekliler ve gençlerin, insanca bir yaşam ve güzel bir gelecek umuduyla bir araya geldiklerini belirtti. Gök, "Bugün burada, insan onuruna yakışır çalışma imkanlarını savunuyoruz" dedi. "Genişletilmiş sosyal haklar istiyoruz" Son olarak Gök, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini, işçi düşmanı işverenlere karşı sendikal güvencelerin arttırılması gerektiğini vurguladı. "Örgütlenmeye karşı olan işçi düşmanı işverenlere karşı işçinin sendikal güvenceleri arttırılsın. Sendikal haklarımızı kullanmak, insanca yaşamak, alın terimizle ürettiğimiz değerlerden adil pay almak istiyoruz. Grev, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkımızı sınırsız kullanmak istiyoruz. Dengeli ve yeterli bir ücret, genişletilmiş sosyal haklar talep ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı. Konuşmaların ardından işçiler Demokrasi Meydanı’nda halaylar çekti. Daha sonra İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak olan miting için yola çıktılar.
Hatay Şehit Uzman Çavuş Ertaş’a hüzünlü veda Şırnak’ta askeri aracın devrilmesi sonucu şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Ensar Enes Ertaş, memleketi Hatay’da gözyaşları içerisinde son yolculuğuna uğurlandı. Namaz öncesi şehit babası Tahir Ertaş’ın evladının ay yıldızlı bayrağa sarılı tabutuna son dokunuşuysa yürekleri burktu. Şırnak’ta bulunan Gabar Dağı Güleşli köyü bölgesinde operasyon kapsamında icra edilen motorlu intikal esnasında Kobra aracının devrilmesi sonucu meydana gelen kazada, 27 yaşındaki Jandarma Uzman Çavuş Ensar Enes Ertaş şehit olmuştu. Askerlik mesleğine 2019 yılında başlayan Ertaş’ın bekar olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz gün akşam saatlerinde Şırnak’ta düzenlenen askeri törenin ardından şehit Ertaş’ın ay yıldızlı bayrağa sarılı tabutu Hatay’a getirilmişti. Cenaze namazı öncesi helallik alınması için baba ocağına götürülen Ertaş’ın tabutuna sarılan aile bireyleri zor anlar yaşadılar. Şehit Ertaş için memleketi olan Payas ilçesinde öğle namazını müteakip Payas Asri Mezarlığı Camisi’nde cenaze namazı kılındı. Kılınan cenaze namazının ardından şehit Uzman Çavuş Ertaş, gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenaze namazı esnasında şehidin babası Tahir ve annesi Şule Ertaş başta olmak üzere yakınları gözyaşlarına hakim olamadılar. Cenaze törenine; Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Milletvekili Abdulkadir Özel, Payas Kaymakamı Kürşad Karaca, Dörtyol Kaymakamı Ümit Altay, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.
Gaziantep KALDER’den GSO’ya Yeşil Dönüşüm Ödülü Gaziantep Sanayi Odası (GSO), İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülleri kapsamında Jüri Teşvik Ödülü aldı. Türkiye Kalite Derneği (KALDER) Ankara Şubesi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) iş birliğinde organize edilen 24. Kamu Kalite Sempozyumu / Enerjide Sürdürülebilir Dönüşüm konulu programda GSO tarafından sürdürülen ‘’Gaziantep Yeşil Dönüşüm Hareketi Projesi’’, İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülleri kapsamında Jüri Teşvik Ödülü aldı. EPDK Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa GSO adına Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak ve Genel Sekreter Yardımcısı M. Sermest Çapan katıldı. Programda, GSO’nun ödülü KalDer Yönetimi tarafından GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak’a takdim edildi. Ödül töreninde bir konuşma gerçekleştiren GSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, ‘’Avrupa Birliği (AB), iklim değişikliğinin önüne geçmek ve sanayinin de çevreyle uyumlu büyümesini sağlamak amacıyla, Aralık 2019 ‘da AB Yeşil Mutabakat stratejisi oluşturmuştur. Söz konusu stratejiyle, Avrupa kıtasının İlk etapta 2030 yılına kadar net sera gazı emisyonlarının 1990’lı yıllara göre %55’e kadar azaltılmasını, 2050 yılına kadar da net sera gazı emisyonlarının sıfıra indirilmesini hedeflemiştir. Bunun yanı sıra üretimde emisyon değeri yüksek ürünlerin AB’ye ihracatında sınırda karbon vergisi uygulamasıyla ilave vergi alınacaktır’’ dedi. Koçak, ’Bu konuda Gaziantep Sanayi Odası olarak ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunabilmek, sonraki nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak ve ihracat noktasında önümüze çıkabilecek engelleri ortadan kaldırmak adına, firmaları, üniversiteleri, kamu kurum ve kuruluşlarını, STK’ları ve kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak, komisyonlar kurarak süreci etkin yönetmek, yeşil dönüşümde iyi uygulamaları anlatmak, yeşil dönüşümde firmaların yatırım finansman kaynaklarına erişimlerini kolaylaştırmak, sanayicilere yön ve strateji belirlemek için “Gaziantep Yeşil Dönüşüm Hareketi” projemizi hayata geçirdik. Bugün burada almış olduğumuz bu ödül ile hem bizleri hem de Odamızı onurlandıran KalDer Ankara Şubesi’ne ve jüri üyelerine teşekkür ediyor, bu güzel organizasyonun hayırlı olmasını diliyorum. Projemizde emeği olan, yeşil dönüşüm noktasında önemli çalışmalar yapan GSO ekip arkadaşlarımıza ve bize destek olan herkese ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.