POLİTİKA - 19 Ekim 2015 Pazartesi 10:50

İşte son seçim anketi

A
A
A
İşte son seçim anketi

ARGETUS Araştırma Şirketi, 1 Kasım için son defa seçmenin nabzını tuttu.

12-16 Ekim tarihleri arasında 12 bölge, 34 il, 104 ilçe, 251 mahallede 4 bin 472 kişi ile (CATI-Bilgisayar Destekli Telefon) görüşülerek gerçekleştirilen ARGETUS’un Ekim 2015 anketine göre, AK Parti ve CHP yükselişte, MHP ve HDP düşüşte gözüküyor.

Sonuçları değerlendiren Sosyolog-İlahiyatçı Erol Erdoğan’a göre milliyetçi oylar yön değiştirdi, HDP’ye verilen emanet oyların bir kısmı geri çekildi, AK Parti tek başına iktidara yakın. Erdoğan’a göre yurtdışı oylar ve geride kalan 10 günde gene başkanların performansı sonucu etkileyecek.

KARARSIZ SEÇMENLERDE DÜŞÜŞ GÖRÜNÜYOR
‘1 Kasım Genel Seçiminde oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?’ sorusuna seçmenlerin yüzde 5,8‘i ‘Kararsızım’ veya ‘Yanıtsız’ ya da ‘Sandığa gitmeyeceğim’ şeklinde cevap verdi. 12-16 Ekim tarihlerinde 4.472 kişi ile gerçekleştirilen Türkiye Geneli Seçmen Eğilimi Araştırması Sonuçlarına göre, ‘1 Kasım seçimlerinde hangi partiye oy vermeyi düşünüyorsunuz?’ sorusuna verilen yanıtlar şöyle: "AK Parti yüzde 40.61, CHP yüzde 24.68, MHP yüzde 14.22, HDP yüzde 11.87, Diğer yüzde 2.82, Kararsızlar yüzde 5,8.
Kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin muhtemel oy oranları ise şöyle: "AK Parti yüzde 43,1, CHP yüzde 26,2, MHP yüzde 15,1, HDP yüzde 12,6, Diğer yüzde 3".

EMANET OYLAR ÇEKİLİYOR, MİLLİYETÇİ OYLAR YÖN DEĞİŞTİRİYOR
Bu sonuçlara göre, 7 Haziran seçimleri ile birlikte Türkiye siyasi söylemine dâhil olan ‘Emanet Oylar’ kavramının etkisini yitireceği öngörülüyor. Çünkü sol eksenli olduğu düşünülen bir kısım seçmenin de içinde yer aldığı ve daha çok milliyetçi-muhafazakâr seçmenin tercihi ile barajı geçen HDP'nin ve oylarını arttıran MHP'nin 1 Kasıma doğru oylarının düştüğü gözlemleniyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Erol Erdoğan’a göre, 7 Haziran seçimlerinde HDP'ye oy veren sol veya dindar-muhafazakâr kişiler 1 Kasım seçimlerinde AK Parti veya CHP'ye oy verecek. Yine MHP'ye oy veren muhafazakâr-milliyetçi kişilerden bazıları 1 Kasım seçimlerinde AK Parti'ye yönelecek.

EROL ERDOĞAN: "TEK PARTİ İKTİDARINA UZAK DEĞİLİZ"
ARGETUS’un anket sonuçlarını değerlendiren Sosyolog-İlahiyatçı Danışmanı Erol Erdoğan’a göre, AK Parti tek başına iktidara yakın. Bu sebeple yurtdışı oylar ve geride kalan 10 günde partilerin ortaya koyacakları performans önem taşıyor.Erdoğan, "7 Hazirandan bu yana, tüm anketlerde, AK Parti ve CHP’nin oylarında artış gözüküyordu. Bu son ankette de artışın sürdüğü ortaya çıktı. Araştırmaya göre, 1 Kasım seçimlerinde ‘Tek Partili Hükümet’ kurma yönünde sonuçları ortaya çıkarabilecek değişimlerin gerçekleşebileceğine dair sinyalleri almak mümkün. Genel başkanlar ve adayların kalan günlerde ortaya koyacakları performansı önemli, çünkü seçmen kararını vermiş olsa bile kırılgan bir yapıda. Ayrıca yurtdışı ve gümrük oyları da oranları bir miktar değiştirebilir” dedi.

KOALİSYON İÇİN ZEMİN MÜSAİT
AK Parti’nin tek başına iktidar olmaya yakın olduğunun altını çizen Erol Erdoğan, tek başına iktidar olacak milletvekili sayısının yakalanamaması durumunda koalisyonun da mümkün olduğunu söyledi. Erol Erdoğan’a göre partiler 7 Haziran’a göre koalisyon iklimine daha yakınlar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Bitki biyolojik çeşitliliğinin korunmasında botanik bahçelerinin önemi vurgulandı Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Ziraat Fakültesi Konferansları serisinin üçüncüsünde, Bölgesel Kalkınma ve Bitki Biyolojik Çeşitliliğinin Korunmasında Botanik Bahçeleri "Hortus Botanicus" konusu ele alındı. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSTİBAM) Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy’un konuşmacı olarak katılım sağladığı programa; Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ ile öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Botanik bahçelerinin (Hortus Botanicus) tarihi gelişimiyle ilgili bilgiler vererek sunumuna başlayan Prof. Dr. Necmi Aksoy, biyoçeşitliliğin ex situ (yerinde olmayan) korumasında hayati rol oynadığının altını çizdi. Botanik bahçelerinin, bilimsel araştırma, koruma, sergileme ve eğitim amacıyla belgelenmiş bitki koleksiyonuna sahip olan canlı bitki müzeleri olduğunu da sözlerine ekledi. Botanik bahçelerinin, yerel-bölgesel ve ulusal ölçekte sosyo-ekonomik kalkınma için stratejik bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, bu merkezlerin gelecek nesillere bırakılabilecek en kıymetli bilimsel miraslardan biri olduğunu vurguladı. Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nin, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli bitki biyolojik çeşitlilik merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Necmi Aksoy, başta Düzce ili olmak üzere bitki biyolojik çeşitliliğinin korunması üzerine yapılan bilimsel araştırmalara ve eğitim çalışmalarına ev sahipliği yaptığını belirterek katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.
Hakkari İçişleri Bakanlığı’ndan Hakkari’ye 45 yeni hizmet aracı İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde emniyet ve jandarma teşkilatlarının kullanımına sunulmak üzere temin edilen 9 bin 200 araçtan 45’i Hakkari’ye gönderildi. Yeni Mahalle’de bulunan Fatih Kışlası’nda düzenlenen törene; Vali Ali Çelik’in yanı sıra vali yardımcıları, Cumhuriyet Başsavcısı Burak Hazinedaroğlu, İl Jandarma Komutanı Cafer Öz, İl Emniyet Müdürü Atilla Ayata, İl Sağlık Müdürü Hamdullah Kaya, kurum müdürleri ile asker, polis ve sağlık personeli katıldı. Vali Çelik, Türkiye genelinde güvenlik birimlerine toplam 9 bin 200 aracın teslim edildiğini belirterek, bu araçlardan 45’inin Hakkari’ye tahsis edildiğini söyledi. Hakkari’nin coğrafi yapısına dikkat çeken Çelik, ilin yüzde 89’unun dağlık alanlardan oluştuğunu belirterek, "Coğrafyanın getirdiği zorluklarla mücadele eden bir şehirde yaşıyoruz. İçişleri Bakanlığımızın başlattığı çalışma kapsamında Hakkari’mize toplam 45 araç tahsis edilmiştir. Bu araçları İl Jandarma Komutanlığımıza, İl Emniyet Müdürlüğümüze ve İl Sağlık Müdürlüğümüze teslim ediyoruz" dedi. Yeni araçlarla birlikte güvenlik ve acil müdahale hizmetlerinde önemli bir hızlanma sağlanacağını vurgulayan Çelik, şehir merkezinde ortalama 6 dakika, kırsal bölgelerde ise 15 dakika olan olaylara intikal süresinin daha da kısalacağını ifade etti. Araçlar, İl Müftüsü Hüseyin Okur’un yaptığı duaların ardından ilgili birimlere teslim edildi.