EKONOMİ - 12 Ağustos 2022 Cuma 11:29

İTO Başkanı Avdagiç’ten küresel krizi fırsata çevirmek için 3 öneri

A
A
A
İTO Başkanı Avdagiç’ten küresel krizi fırsata çevirmek için 3 öneri

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Küresel ticarette öne çıkan tedarik avantajımızı iyi değerlendirirsek, bu dönemde ülkemize pozitif ayrışma imkanı sağlayabiliriz. İkinci olarak bize düşen bu dönemde pazar ve ürün çeşitlendirmesine gitmek olmalıdır. Üçüncüsü kredi kullanımını kısıtlamaya yönelik yaklaşımlar, bir negatif döngüye dönüşme riski oluşturabilir. Bu da bizi küresel resesyonda pozitif ayrışmadan alıkoyabilir” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, dünya ekonomisinin yeni bir ekonomik resesyonun eşiğinde olduğunu belirterek, “Küresel ekonomide beklenen krizin Türkiye için tehditlerin yanı sıra önemli fırsatlar da sunacağını öngörüyoruz. Bu noktada bazı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor” dedi. Avdagiç, Oda’nın Ağustos ayı Meclis toplantısında ekonomideki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin pandemi sonrası ihracatta yakaladığı olumlu seyrin devam ettiğini kaydeden Avdagiç, “Küresel ticarette pandemi sonrası öne çıkan tedarik avantajımızı iyi değerlendirirsek, bu dönemde ülkemize pozitif ayrışma imkanı sağlayabiliriz. Bize düşen bu dönemde küresel resesyondan mümkün olduğunca az etkilenmek; üretim maliyetlerini dengede tutarak rekabet avantajı sağlamak ve bununla da yetinmeyerek pazar ve ürün çeşitlendirmesine gitmek olmalıdır." diye konuştu.

"Kredi kullanımını kısıtlamaya yönelik her türden politika, bir negatif döngüye dönüşme riski oluşturabilir"
Finansmana erişim konusunda yaşanan sıkıntıların hızla aşılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden İTO Başkanı Avdagiç, faiz oranlarındaki artışla birlikte, bankacılık sektörünün kullandırdığı ticari kredilerin arındırılmış olarak yıllık artış hızının iki ay öncesine göre yüzde 50 azaldığını söyledi.

Kredi mekanizmasının bozulmasının üretimin, ticaretin ve ihracatın daralması anlamına geleceğini kaydeden Avdagiç, "Dolayısıyla, kredi kullanımını kısıtlamaya yönelik her türden politika, üretimi baskılama ve zincirleme etkilerle ekonominin değil tüm alanlarına sirayet eden bir negatif döngüye dönüşme riski oluşturabilir. Bu da bizi küresel resesyonda pozitif ayrışmadan alıkoyabilir, orta vadeli daha büyük sorunlarla karşı karşıya bırakabilir." uyarısında bulundu.

Avdagiç, ihracata yönelik kredilerin önemine dikkati çekerek, "İhracata yönelik kredilerin amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının tespiti hiç de zor ya da karmaşık bir süreç değil. Firmalarımızın kendi üretim alanlarında ihracat için ihtiyaç duyduğu girdiler, buna ilişkin finansman ihtiyacı ve söz konusu ihracatın ne kadar sürede gerçekleştiği belgelere dayalı olarak izlenebilmektedir." dedi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, bu kapsamda, özellikle ihracatçı firmalarımıza verilen reeskont kredilerinin kesinlikle azaltılmaması gerektiğini söyledi.

“Enflasyon muhasebesinin uygulanması gerektiği açıktır”

Enflasyonla mücadelenin odaklanılması gereken önemli bir sorun olduğunu kaydeden Avdagiç, enflasyon muhasebesinin uygulanmasını talep etti. Avdagiç şöyle konuştu: "Yüksek enflasyonla oluşan fiktif kârların vergilendirilmesi konusu yakın dönemin önemli başlıklarından birini oluşturacaktır. Bu çerçevede enflasyon muhasebesinin uygulanması gerektiği açıktır. İşletme sermayesi ihtiyacı giderek artan şirketlerimizin, bir de yüksek enflasyon nedeniyle sermayelerinin vergilendirilmesi ve ilave sermaye erozyonu yaşamasının önüne geçmeliyiz."

Meclis konuşmasında artan enerji fiyatlarının oluşturduğu maliyet baskısına da dikkati çeken Avdagiç, "Durgunluğa doğru gidilen ve sorunların devam ettiği küresel ekonomide Türkiye olarak biz enerjimizin büyük bölümünü 'enerjiye' harcamalıyız. Ülke olarak kalıcı şekilde enerjide dışa bağımlılığı azaltacak politikaların hızlandırılması gibi acil bir görevle karşı karşıyayız." dedi.

"Türkiye küresel piyasalarda tahılın fiyatını belirlemiştir"

Avdagiç, Türkiye’nin son iki hafta içinde bölgesel liderliğini göstererek, tahıl koridorunun açılmasının mimarı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle Ukrayna limanlarından açılan tahıl koridorunun önemine dikkati çeken Avdagiç, “Türkiye, küresel piyasalarda deyim yerindeyse tahılın fiyatını belirlemiştir. Daha ilk sevkiyatın tarihinin açıklanmasıyla birlikte küresel piyasalarda tahıl fiyatları yüzde 20 civarında geri çekildi. Savaştan önce Afrika ülkelerinin büyük bir bölümü buğday ihtiyacının yüzde 30’undan fazlasını Rusya ve Ukrayna'dan ithalatla karşılıyordu. Diliyoruz ki, bu anlaşma Ukrayna ve Rusya aralarındaki sorunların çözümü için bir başlangıç oluşturur ve benzer sorunların çözümüne örnek teşkil eder.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli Etnografya Müzesi’ne ziyaretçi akını Nazilli’nin tarihi ve kültürü açısından önemli bir potansiyele sahip Etnografya Müzesi, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası’nda 10 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Kuva-yi Milliye kahramanlarından Demirci Mehmet Efe tarafından 1930 yılında otel olarak inşa ettirilen, 1952 yılında Ankara Palas Oteli olarak kullanılan ve 2010 senesinde restore edilerek müze halini alan Nazilli Etnografya Müzesi ziyaretçi akınına uğradı. Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Ünlü Yazar Yusuf Atılgan’ın romanından uyarlanan Anayurt Oteli’nin çekildiği ve inşasının ardından bir dönem vergi dairesi, karakol ve konut olarak kullanılan müze yıl içerisinde binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla vatandaşların özellikle yoğun ilgi gösterdiği müzede Milli Mücadele Dönemi’ne ve Sümerbank Basma Fabrikası’na ait eserler yer alıyor. Şehirlerinin kimliğinin korunması ve tarihin yaşatılması için müzelerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik; "Öncelikle bu önemli haftada özellikle öğrencilerimizin tarihe tanıklık etmesi için müzemize gezi düzenleyen öğretmenlerimize teşekkür etmek istiyorum. Çünkü tarihin anlatılması kadar yerinde görülmesi de çok önemli. Nazillimizin en önemli noktalarından biri olan dönemin Ankara Palas Oteli, Etnografya Müzemiz birbirinden kıymetli eserlere ev sahipliği yapıyor. Milli Mücadele Dönemi’nin eserleri ile Sümerbank Basma Fabrikası’na ait basmaların yer aldığı müzemizin daha da zenginleşmesi için yüzlerce eser bağışlandı. Bu noktada büyük bir duyarlılık örneği gösteren halkımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Bizler tarihimizin korunması, zenginleştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılması için çalışacağız" dedi.
Antalya Antalya Şehir Hastanesi’nde ilk obezite cerrahisi Antalya Şehir Hastanesinde ilk obezite cerrahisi gerçekleştirildi. Diyabet ve hipertansiyonu olan 29 yaşındaki hastaya Sleeve Gastrektomi (tüp mide) ameliyatı yapıldı. Ameliyatın 3. gününde olan hasta şifa ile taburcu edildi. Operasyonu başarıyla gerçekleştiren Opr. Dr. Aydın Dinçer ve Opr. Dr. Hasan Özkan hastayı şifa ile taburcu ettikleri için çok mutlu olduklarını belirttiler. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Obezitenin birçok hastalığa neden olabilecek vücutta aşırı yağ birikimi olduğuna dikkat çekilerek obezite aşırı dengesiz ve yanlış beslenme alışkanlıklarının yanı sıra hareket azlığı, hormonal bozukluklar, genetik hastalıklar gibi etkenler de bulunduğu kaydedildi. Obezitenin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunun altı çizilen açıklamada tedavi edilmemesi durumunda şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kanser, inme gibi birçok hastalığa neden olabileceği bilgisi paylaşıldı. Obezitenin tedavisinde hormon tedavisi, endoskopik yöntemler (mide balonu) ve cerrahi tedavilerinin mevcut olduğunu belirtilen açıklamada, Obezitenin cerrahi tedavisinin uygulanması için hastanın durumunun belirlenmiş kriterler çerçevesinde Endokrinoloji ve Genel Cerrahi branş hekimleri tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.Obezitenin medikal ve cerrahi tedavisi hastanemizde başarı ile gerçekleştirilebilmektedir" denildi.