GÜNDEM - 14 Mart 2018 Çarşamba 08:09

İttifak jet hızıyla geçti

A
A
A
İttifak jet hızıyla geçti

Siyasi partilerin seçim ittifakı yapmasının yolunu açan 26 maddelik teklif, Genel Kurulun aralıksız süren 20 saatlik çalışması sonucunda yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu önceki gün başlayan ve dün sabah tamamlanan seçim ittifakları ile seçim güvenliğine yönelik düzenlemeleri içeren 26 maddelik kanun teklifini yasalaştırmak için fazla mesai yaptı. AK Parti yönetimi, teklifin görüşmelerinin hafta sonuna kadar sürmesini planlıyordu. Ancak gece sürpriz bir şekilde, teklif yasalaşana kadar görüşmelere devam edilmesi kararı alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den gelen bu talimat üzerine AK Parti ve MHP’li vekiller Meclis’ten ayrılmadı. Bu karara tepki gösteren CHP ve HDP sözcüleri, AK Parti ve MHP’nin, yasayı milletten kaçırdığını iddia etti.

Pazartesi günü saat 14.00’de başlayan görüşmeler aralıksız olarak dün sabah 09.45’e kadar sürdü. 20 saatlik çalışma boyunca, MHP lideri Bahçeli de görüşmeleri Genel Kurul’dan takip etti. Aralıksız süren görüşmeler nedeniyle her hafta Salı günü yapılan AK Parti ve MHP grup toplantıları da iptal edildi.

İŞTE YENİLİKLER:
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasa ile öngörülen düzenlemeler şöyle:
*Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilecek.
*Bir parti aynı anda bir partiyle ittifak yaparken diğer partiyle ortak liste hazırlayarak seçime girebilecek.
*Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partinin seçime katılmaması halinde, bu partinin üyesi başka bir siyasi partiden aday gösterilebilecek.
*İttifakın oyu yüzde 10’u geçerse ittifak yapan partilerin her biri barajı geçmiş olacak.
*Seçim ittifakı yapan partiler oy pusulasında ittifak başlığı altında kendi isim ve amblemleriyle yer alacak.
*Mühürsüz zarf ve oy pusulaları, YSK filigranı taşımaları durumunda geçerli kabul edilecek.
*İttifaka, partilerden birine veya her ikisine de mühür basılan pusulalar geçerli sayılacak.
*Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa koyulacak. Önce Cumhurbaşkanlığı seçimi oyları sayılacak.

SANDIK GÜVENLİĞİ
*YSK, gerekli gördüğü hallerde sandıkların taşınmasına ve sandık bölgelerinin birleştirilmesine karar verebilecek.
*Vatandaşların çağrısıyla kolluk kuvvetleri sandık çevresinde güvenlik tedbiri alabilecek.
*Aynı binada oturan seçmenler aynı seçim bölgesinde kalmak şartıyla farklı sandık bölgelerine kayıt yaptırabilecek.
*YSK, sandık kurulu başkanlarını, kamu görevlileri arasından kura ile belirleyecek.
*Yasayla ayrıca, seyyar sandık kurulları oluşturulacak. Hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağlı durumdaki seçmen, evlerinde oy kullanabilecek.
*Anayasada yapılan değişiklik doğrultusunda, mahalli idarelerde de seçilme yaşı 18’e indirildi.  

CHP'DEN TAHRİK, MECLİS'TE KAVGA
Görüşmeler sırasında CHP İzmir Milletvekilli Musa Çam’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye yönelik sözlerini hatırlatması üzerine Genel Kurul’da kavga çıktı. AK Parti ve MHP milletvekilleri Çam’ın üzerine yürüdü. Arbede nedeniyle Genel Kurul’a ara verildi. Çam’a daha sonra geçici olarak 3 birleşim Meclis genel kurulundan çıkarma cezası verildi. Çam’ın Genel Kurul’dan çıkmasının ardından bu kez muhalefet kulisinde arbede yaşandı. Kuliste, Çam’ın üzerine yürüyen MHP’liler ile CHP’liler arasında yaşanan kavgaya Meclis’teki güvenlik görevlileri de müdahale etti. CHP’liler Çam’ı çay ocağının yanındaki kapalı bir bölümde korumaya aldı.
Genel Kurul’un yeniden açılmasından sonra CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, söz alarak CHP grubu adına MHP lideri Bahçeli’den özür diledi. Genel Kurul’u karıştıran Çam’ın maaşından da 12 bin lira para cezası kesileceği öğrenildi.

Türkiye Gazetesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt’un yolları yenileniyor Esenyurt Belediyesi, ilçe genelinde eskiyen ve bozulan yollara asfalt kaplama çalışması yaparak vatandaşların rahatça seyahat etmelerini sağlarken mahalleleri de yenilenmiş ve modern bir görünüme kavuşturuyor. İlçe genelindeki çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren Esenyurt Belediyesi, Mevlana Mahallesi Hürriyet Caddesi’nde desenli asfalt serim çalışmaları yaptı. Gelen talep ve önerileri de dikkate alarak Esenyurt’un dört bir yanında çalışmalarını devam ettiren ekipler, hem vatandaşların sağlıklı ve konforlu bir şekilde seyahat etmelerini sağlıyor hem de mahalleleri yeni ve modern bir görünüme kavuşturuyor. Çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getiren ilçe sakinleri Esenyurt Belediyesi’ne teşekkür ederken, belediye yetkilileri ise benzer çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini açıkladı. “Vatandaşlarımız rahat bir şekilde seyahat edebilecek” Esenyurt Belediyesi yol bakım onarım şefliğinde kontrol mühendisi olarak görev yapan Ozan Bahadır, Esenyurtlu vatandaşların rahat seyahat edebilmeleri için çalışmaları hızlandırdıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Mevlana Mahallesi Hürriyet Caddesi’nde desenli asfalt çalışması yapıyoruz. Bu sokakta vatandaşlarımız, yol rampa olduğundan dolayı çıkarken zorlanmaktaydılar. Bu nedenle bizler de desenli asfalt çalışmamızı yaparak vatandaşlarımızın rahat bir şekilde seyahat etmelerine katkı sunmuş olduk. Esenyurt genelinde yol bakım çalışmalarımız 7/24 esasına dayalı olarak devam edecektir.”
İstanbul İstiklal Caddesi bombacısı Ahlam Albashir’e 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 794 yıl hapis cezası İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı terör saldırısına ilişkin aralarında bombayı bırakan Ahlam Albashir’in de bulunduğu 36 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, sanık Albashir’in 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 794 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022 Pazar günü bombalı bir terör saldırısı gerçekleşmiş, olayda 6 kişi yaşamını yitirirken, 99 kişi de yaralanmıştı. Olaya ilişkin davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada aralarında Ahlam Albashir’ın da bulunduğu 5 tutuklu sanık ile sanık avukatları hazır bulundu. Bazı tutuklu sanıklar ise mahkemeye Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Mahkeme başkanı, bazı sanıklara ek savunma hakkı tanıdı. Ek savunmalarını yapan sanıklardan daha sonra duruşmanın biteceği belirtilerek son sözlerini söylemeleri istendi. "Vefat edenlerden dolayı bana vereceğiniz herhangi bir hükmü, cezayı kabul ediyorum" Duruşmada son sözü sorulan sanık Ahlam Albashir, "Kendimi savunmayacağım, gerçekleşen patlama ve vefat edenlerden dolayı bana vereceğiniz herhangi bir hükmü, cezayı kabul ediyorum. Ammar’ın hiçbir şeyden haberi yoktur, Ahmet’in de telefonu kırdığında hiçbir şeyden haberi yoktu. Atölyede bayan olduğum için kalmama razı olmadılar, beni misafir ettiler. Bu insanların olayla hiçbir alakası yok. Sayın Başkan ile baş başa konuşmak istiyorum" dedi. Diğer sanıklar ise son sözlerinde suçsuz olduklarını, tahliyeleri ile beraatlarını talep ederken bazı sanıklar olayı gerçekleştiren kim varsa beddua etti. 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 794 yıl hapis cezası Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Ahlam Albashir’in ’devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçundan 1 kez, ’tasarlayarak, bombalama suretiyle kasten öldürme’ suçundan 6 kez olmak üzere toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Heyet, sanığı ‘tasarlayarak, bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 99 kez 18 yıl hapis, ‘tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi’ suçundan 12 yıl hapis olmak üzere toplamda bin 794 yıl hapis cezasıyla cezalandırdı. Sanık ayrıca, ‘tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi’ suçundan 22 bin lira adli para cezasına da çarptırılırken, ’silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan ise hüküm kurulmasına yer olmadığına hükmedildi.