TEKNOLOJİ - 14 Kasım 2018 Çarşamba 16:38

İYYÜ Smart Future Expo’da projelerini sergiledi

A
A
A
İYYÜ Smart Future Expo’da projelerini sergiledi

İstanbul’da düzenlenen Smart Future Expo Akıllı Teknolojiler Fuarı’na katılan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi burada yeni projelerini sergiledi.

İstanbul Kongre Merkezi’nde Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) öncülüğünde düzenlenen Smart Future Expo Akıllı Teknolojiler Fuarı’na katılan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Mimarlık Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından geliştirilen projelerini sergiledi. Fuarın açılışına katılan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu üniversitenin standını ziyaret ederek, öğretim görevlileri ve öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı. Öğrencilerin geliştirdiği “Düşünce Kontrollü Biyonik El Projesi” hakkında bilgi alan Prof. Dr. Hacısalihoğlu’na fuar standında EEG sensörü ile konsantrasyon düzeyi ölçümü gerçekleştirildi.

Amputeler için önemli bir kolaylık

Fuarda sergilenen projeleri hakkında bilgi veren İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Diyadin Can, Düşünce Kontrollü Biyonik El Projesi’nin ampute vatandaşlar için önemli bir kolaylık sağladığını söyledi. Öğretim Görevlisi Diyadin Can, Biyomedikal Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Sefa Tunç tarafından geliştirilen proje hakkında şu bilgileri verdi: “İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü olarak üniversitemizi ‘Düşünce Kontrollü Biyonik El Projesi’ ile temsil ediyoruz. Projemiz, kolu kesik ampute insanların günlük yaşantılarında yaşam kalitelerini arttırmayı hedeflemektedir. Sensörler vasıtasıyla kişinin beyin dalgalarının sinyalleri algılanarak, kablosuz bağlantı ile ampute bir insana entegre edilmiş biyonik bir el ile kavrama, bırakma işlemleri gerçekleştirilmektedir.”

Yeni projeler geliştiriyoruz

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından geliştirilen yeni projelerin de çok yakında hayata geçirileceğini kaydeden Öğretim Görevlisi Diyadin Can şöyle devam etti: Üniversitemiz Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden Fatma Uslukuş'un TÜBİTAK tarafından da desteklenen ‘Plazma Sistemi İle Suyun Dezenfeksiyonu Projesi’ devam etmektedir. Zişan Ertunç isimli öğrencimizin finansman arayışı süren ‘Yürüyüş Bozukluğuna Yardımcı Ayakkabı Projesi’ ise plan aşamasındadır. Ayrıca yine Zişan Ertunç adlı öğrencimizin geliştirme aşamasında olduğu ‘Adli Tıp Vaka Teşhis Cihazı’ ise gündemimizdedir. En az 10 kişilik bir ekibin üzerinde çalışacağı bu proje için kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmektedir”dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Motosikletine dağ keçisi boynuzu taktı, trafikte ilgi odağı oldu Adana’da motosiklet tutkunu Özay Altun motosikletine taktığı dağ keçisi boynuzu ile ilgi odağı oldu. Adana’da motosiklet tutkunu Özay Altun, Chopper tipi alçak binişli motosiklet aldı. Daha sonrasında motosikletini çeşitli eklemelerle modifiye etmeye başlayan Altun, bir avcı kulübünde duvarda gördüğü dağ keçisine ait olan boynuzu motosikletine taktırdı. Trafikte ’boynuzlu motosikletli’ olarak anılmaya başlayan Altun, vatandaşların kendisini motosiklet üzerinde gördüğünde video ve fotoğraf çekerek ilgi gösterdiğini, kendisinin de bu ilgiden mutlu olduğunu söyledi. "Bu tarz Alman askerlerinin savaş dönüşü dizayn ettikleri bir tarz" Amerikan motosiklet kulüplerine tutkulu olduğunu belirten Altun, "Amerikan motosiklet kulübü hastasıyım. Kulüpteki motosikletlere yıllar öncesinden hevesim vardı. Sonra ben de bu Chopper’ı aldım. Motorum 350 cc ve çeşitli aksesuar modifiyeleri ile kendime göre bir tarz oluşturdum. Bu tarz aslında yıllar önce Alman askerlerinin motorlarını savaştan döndükten sonra motorlarına dizayn ettikleri bir tarz. Artı olarak ben sadece dağ keçisi boynuzunu ekledim" dedi. "Boynuz dağ keçisine ait" Motosikletine monte ettiği dağ keçisine ait olan boynuzu bir avcı kulübünün duvarında gördüğünü anlatan motosiklet tutkunu Altun, "Bu boynuzu bir avcı kulübünde duvarda gördüm, Boynuzu görür görmez motosikletimin önüne güzel olacağını düşünerek aldım, gerçekten de güzel oldu. Trafikte giderken ışıklarda durduğum zaman vatandaşlar video ve resim çekiyorlar. Ayrı bir havası, kendine has bir ilgisi oldu motosikletimin. Boynuzu takalı 1 yıl oldu, motosiklet de 3-4 yıldır bende. Sinyalimi, farımı, sürüşümü engelleyen herhangi bir sorun yok, sadece motosikletime bir makyaj, bir süs yaptım. Trafiğe ve kurallara uymayan bir engelim yok, eğer olsa boynuzu kendim takmam" şeklinde konuştu. Chopper sahibi motosiklet tutkunlarının, farklı tarzlarına karşın trafikte gayet dikkatli motosiklet kullandıklarının da altını çizen Altun, "Chopper sahibi insanlar trafikte en düzgün motosiklet kullanan, kurallara harfiyen uyan motosiklet sürücüleridir. Motosiklet özgürlüktür, motosikletin üzerinde kendimi uçuyor gibi hissediyorum" sözlerine yer verdi. "Her gördüğümüzde tekrar ne zaman geçecek diye bekliyoruz" Motosikleti sıkça gördüklerini belirten esnaf Şehmus Tular ise, "Bu arkadaş motosiklet hastası. Değişik bir tarz yapmış, hoşumuza da gidiyor. Her gördüğümüzde tekrar ne zaman geçecek diye bekliyoruz. Değişik bir motor, arkadaş da biraz böyle şeyleri seviyor sanırım. Bu da bizim hoşumuza gidiyor. Söylenene göre yabani dağ keçisinden alınan boynuzmuş, orijinal bir şey olduğunu bana söyledi kendisi. Böyle şeyleri seviyor demek ki, Allah kaza bela vermesin" ifadelerini kullandı. (MUB-FKE-