EĞİTİM - 07 Nisan 2016 Perşembe 12:03

İZU’den Amerika çıkartması

A
A
A
İZU’den Amerika çıkartması

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden George Mason Üniversitesi, Mary Washington Üniversitesi, North Caroline Üniversitesi, Duke Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, Purdue Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi ile akademik işbirliğinin temellerini attı.

Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden George Mason Üniversitesi, Mary Washington Üniversitesi, North Caroline Üniversitesi, Duke Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, Purdue Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi ile İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi arasında temelleri atılan işbirliği projeleri kapsamında öğrenci değişiminin yanı sıra, akademisyen değişimi ve ortak projeler de yürütülecek. Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Üniversitemiz 2010 yılında kurulmuş fakat kısa zaman içerisinde çok önemli programlara imza atmış bir üniversite. Şu anda 5 bine ulaşan öğrenci sayımız içerisinde bin 500 lisansüstü öğrencimiz var. Bunların neredeyse üçte biri yabancı öğrenci. Biz özellikle lisansüstü ağırlıklı, araştırma odaklı bir üniversite olarak kendimizi konumlandırmaya ve iyi üniversitelerle işbirliğimizi de artırmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede daha önce Asya’da, Orta Doğu’da, Avrupa’da ve Amerika’da birçok üniversiteyle işbirliklerimiz oldu. Şu anda altmıştan fazla ülkenin üniversitesiyle işbirliklerimiz var. Ancak son Amerika seyahatimizde başta George Mason Üniversitesi, Mary Washington Üniversitesi, North Caroline Üniversitesi, Duke Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, Purdue Üniversitesi ve Chicago Üniversitesi’nden olmak üzere önemli direktörlerle ve uluslararası alanla ilgili en önemli temsilcilerle görüşmeler yaptık” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZ TÜRKİYE’DEN VE AMERİKA’DAN İKİ DİPLOMA SAHİBİ OLACAK”
“Bu görüşmelerde bazı üniversitelerimizle 3+2 programları üzerinde önemli mutabakatlar gerçekleştirdik. Yani öğrencilerimiz iki diploma sahibi olacaklar. Biri İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bir de Amerika’da bir üniversiteden derece sahibi olacak. Bunun için de lisans eğitimini burada tamamlayacak 3 yıl ardından 2 yıl Amerika’da okumak suretiyle Master derecelerini tamamlayacaklar” diyen Prof. Dr. Mehmet Bulut, öğrenci değişiminin yanı sıra akademisyen değişimi ve ortak projeler yürütme konusunda da mutabakata vardıklarını ifade etti. 

“ÖĞRENCİLERİMİZ VE AKADEMİSYENLERİMİZ ARTIK AMERİKA’YA RAHATLIKLA GİDEBİLECEK”
Özellikle lisansüstü öğrencilerinin ve araştırmacı akademisyenlerin Amerika’ya rahatlıkla giderek oradaki hocaların araştırmalarına dâhil olabileceklerini, laboratuarlara girebileceklerini, deneyler yapabileceklerini vurgulayan Prof. Dr. Bulut, açıklamalarına şöyle devam etti: “Ayrıca tabi onların öğrencileri de bize gelecek. Hem öğrenciler burada belli alanlarda deneyim kazanma ve staj imkânlarından yararlanabilecek hem de akademisyenlerimiz arasında ortak projelerimiz olacak. Hemen ilk etkinlik önümüzdeki dönemde George Mason Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi ile ortak 2 sempozyum olarak belirlendi. İlk çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Sonrasında da İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin akademisyenleri hem de öğrencileri için artık dünyanın en iyi üniversiteleri Amerika’da işbirliği için hazır. Yani buraya adımını atan araştırmacılarımız, akademisyenlerimiz artık dünyanın en iyi üniversiteleriyle her türlü işbirliği imkânına kavuştuklarını söyleyebilirim.”

“AZİZ SANCAR’IN ÇIĞIR AÇAN ÇALIŞMALARINI YERİNDE GÖRDÜK”
Amerika seyahatinde Kimya Nobel Ödülü alan Türk bilim insanı Aziz Sancar’ı da ziyaret ettiklerini söyleyen Bulut, “Oraya gitmişken North Caroline Üniversitesi’nde Aziz Sancar Hocamız bizi kabul ettiler, kendileriyle ve eşleriyle görüştük. Türkiye’deki üniversitelerin durumuyla ilgili, yaptığımız çalışmalarla ilgili kendisine bilgi verdik. Onun da bizlere bazı tavsiyeleri oldu. Kendisi artık gençlerimizin için önemli bir model. Mardin’in bir köyünden çıkıp dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim alıp Nobel Kimya Ödülünü almasıyla gerçekten bir Türk’ün dünyada neler başarabileceğini göstermesi açısından örnek bir şahsiyet. Kendisini de üniversitemize davet ettik ve inşallah önümüzdeki günlerde eşi ve kendisi teşrif edecekler. Üniversitemizin özellikle yabancı öğrenciler ve Suriye’den Türkiye’ye gelen öğrencilerle ilgili yaptığımız çalışmalardan bahsettik. Bizim lisans ve lisansüstü birçok Suriyeli öğrencimiz var. Ondan ayrıca çok memnuniyet duydu. Onun da özellikle dezavantajlı gruplar ve Suriyeli öğrenciler yani zor durumda olan göçmen öğrenciler konusu hassasiyetle üzerinde durduğu bir konudur. Biz bu konudaki çalışmalarımızdan da bahsedince çok memnun oldu. Biz üniversite olarak bu konuda uluslararası üniversite olmanın gereği olarak dezavantajlı gruplara ayrıca destek sağlayan bir üniversiteyiz. Tabi bilimde çığır açan çalışmalarını da yerinde gördük ve kendisini tebrik ettik” açıklamalarında bulundu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Gemlik sahil çalışmaları tüm hızıyla sürüyor Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik sahilinde hem afet riskini azaltacak hem de sosyal yaşamı güçlendirecek sahil düzenleme çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Gemlik Körfezi kıyı bandında 47 bin metrekarelik alanda yürütülen çalışmalarla, sahil hattı deniz taşkınlarına karşı korunurken, bölgeye modern sosyal yaşam alanları kazandırılıyor. Proje kapsamında Ulaşım Dairesi Başkanlığı ekipleri, sahil düzenleme çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde asfalt yenileme çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Kayhan ve Halit Paşa mahallerinde yer alan 450 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğindeki yolda, 2 bi 500 ton kazı dolgu imalatı ve bin ton asfalt kaplama imalatı tamamladı. Çevre düzenlemeleri ile birlikte sahilde de asfalt kaplama çalışmalarının devam edeceği belirtildi. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda toplam 47 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen düzenleme kapsamında 15 bin 800 metrekare yürüyüş yolu, 4 bin 500 metrekare bisiklet yolu ve 7 bin 200 metrekare yeşil alan düzenlemesi planlanıyor. 14 bin 900 metrekarelik yol bakım çalışması da gerçekleştirilecek proje kapsamında yeni spor alanları ve yeni çocuk oyun alalarının yanı sıra 850 metrekarelik basketbol sahası da yenilenerek vatandaşların hizmetine sunulacak. Çalışmalar tamamlandığında kıyı güvenliğinin artırılması, mevcut altyapı sistemlerinin güçlendirilmesi ve sahil alanının modern, güvenli ve sürdürülebilir bir kullanım alanı haline getirilmesi amaçlanıyor. Proje çerçevesinde deniz taşkınlarına karşı istinat ve kot yükseltme çalışmaları de yapılıyor. Yağmur suyu drenaj sistemlerinin de güçlendirileceği proje ile kıyı hattının uzun vadeli korunması sağlanacak. Aynı zamanda sosyal donatı alanları artırılarak mevcut spor alanları yenilenecek ve sahil daha işlevsel bir yapıya kavuşturulacak. Çalışmalarda bölgenin ekolojik yapısına uygun yerel ve adaptasyonu yüksek bitki türleri kullanılırken, düşük su tüketimli, bakım maliyeti düşük, uzun ömürlü bitkilendirme tasarımı yapılıyor. Mevsimsel renk değişimleri sağlayacak çalı ve yer örtücü bitkiler ile görsel süreklilik oluşturulurken, yaya konforunu artıracak oturma alanları, gölgelikler ve dinlenme cepleri yapılıyor. Sert zemin-yeşil alan dengesi korunarak geçirgen yüzey oranı artırılırken, bisiklet ve yürüyüş yolları boyunca lineer peyzaj düzenlemeleri ile yönlendirme ve mekânsal bütünlük sağlanıyor.