GÜNDEM - 31 Mayıs 2015 Pazar 11:45

JAKEM kapılarını İHA’ya açtı

A
A
A
JAKEM kapılarını İHA’ya açtı

Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığı (JAKEM), Genel Kurmay Başkanlığı’ndan verilen özel izinle kapılarını İhlas Haber Ajansı’na (İHA) açtı.

Nevşehir’de bulunan Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi’nde (JAKEM) bomba arama, mayın, narkotik, arama-kurtarma ve özel operasyon konularında eğitim alan köpekler, bugüne kadar tonlarca uyuşturucu maddenin ele geçirilmesinde ve terör örgütünce döşenmiş patlayıcıların yerinin önceden tespitinde etkin rol oynadı. Merkezde eğitilen köpekler Türkiye’nin dört bir yanında Jandarma güçleri ile birlikte görev yaparken zorlu bir eğitim sürecinden geçiyor.

EĞİTİMLER DOĞUMLA BAŞLIYOR

İnsanlığın tarihi gelişimi içerisinde ilk evcilleşen ve insana en yakın canlı olarak kabul gören köpeklerin eğitimi Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı JAKEM Komutanlığı’nda köpeklerin doğumu ile başlamakta. Saldırganlık, dayanıklılık ve eğitilebilirlik özellikleriyle öne çıkan Alman Çoban Köpeği, Belçika Malinois, Labrador Retriever, Golden Retriever ve Alman Pointer cinsi köpekler burada doğumlarının ardından 8 hafta boyunca anneleri ile eğitim gördükten sonra 12 hafta sosyalizasyon, 12 hafta grup özelliğine yönelik eğitim ve sonrasında ise 20 hafta boyunca branş eğitimi alıyor.

Anne ile eğitim safhasında; yeni doğan köpeklerin annesi ile birlikte dış dünyaya alışmaları ve etrafında bulunan canlı cansız nesneleri tanımaları sağlanıyor. Yavru eğitiminde ayrıca köpeklerin ileride yapacağı görevler esnasında karşılaşacağı her türlü canlı, mekan ve materyallere yanında annesi olmadan alışması sağlanarak oyunculuk yetenekleri geliştiriliyor.

Her eğitim safhası sonunda köpekler test heyetleri tarafından testlere tabi tutuluyor ve testleri başarı ile geçen köpekler bir sonraki eğitim safhasına dahil ediliyor. Sonrasında branş için seçilen köpekler ile Köpek Sorumlusu olmaya hak kazanan Jandarma personeline 8 ila 20 hafta arasında değişen sürelerde branş eğitimi uzman personelce veriliyor ve eğitimlerini tamamlayan personel ile birlikte köpekler görev yapacakları birliklere gönderiliyor.

JAKEM’de yetiştirilen köpekler görev yaptıkları birliklerde 9 yaşına kadar hizmet verebiliyor. 9 yaşından sonra ise emekli olan köpekler ahde vefa kapsamında görev yaptıkları birliklerde ölünceye kadar bakılıyor.

11 FARKLI BRANŞTA KÖPEK YETİŞTİRİLİYOR

JAKEM’de branş eğitimleri kapsamında; her türlü bina, depo, motorlu hava, kara ve deniz taşıtı ile valiz ve arazide bulabileceği değerlendirilen esrar, eroin gibi 7 farklı uyuşturucu maddenin yerini tespit edebilecek şekilde Uyuşturucu Madde Arama Köpeği, kara para ile mücadele kapsamında yasal olmayan yollardan Türkiye’ye giriş yapan tütün ve tütün mamullerinin yerini tespit edebilecek şekilde Tütün Tespit Köpeği, sabotaj veya kundaklama sonucu meydana gelen yangın olaylarında yanmış veya yanmamış durumdaki benzin, gazyağı gibi tutuşturucu maddelerin yerini tespit edebilecek Yangın Tespit Köpeği, teröristlerle mücadele kapsamında, arazide toprak altına gizlenmiş veya açıktaki her türlü mayın, bubi tuzağı ve el yapımı patlayıcı maddeyi bulabilecek Mayın Arama Köpeği, her tülü bina, kara ve deniz taşıtı ile valizlerde bulanabileceği değerlendirilen patlayıcı maddelerin yerlerini tespit edebilecek şekilde Bomba Arama Köpeği, özel birliklerin rehineli veya rehinesiz bina ve araçlarda yapacağı operasyonlarda işini kolaylaştırmak ve şüphelileri etkisiz hale getirmek maksadıyla Operasyon Köpeği, kaybolan dost veya kaçan düşman unsurları ile hırsızlık, kaçakcılık, sınır ihlalleri ve operasyonlarda koku izini takip ederek faillerin yerini tespit edebilecek şekilde İz Takip Köpeği, teröristlerle mücadele kapsamında mağara, sığınak ve arazide bulunabileceği değerlendirilen gıda maddelerin yerlerini tespit edebilecek şekilde Erzak Tespit Köpeği, deprem, çığ, sel gibi doğal afetlerle bina çökmesi, enkaz altında kalma gibi doğal olmayan afetlerde canlı insanları arayıp bulmak, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti ile mücadele kapsamında uçak, gemi, tır gibi benzeri araçlarda saklanmış kaçakların yerlerini tespit etmek amacıyla Arama Kurtarma Köpeği yetiştirilmekte.

BESLENMELERİNE, SAĞLIKLARINA BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR

İnsana göre 55 kat daha iyi koklama, 5 kat daha iyi görme, 8 kat daha iyi duyma gibi özellikleri sayesinde Jandarma güçlerinin görev yaptığı operasyonlarda ve doğal afetlerde en önemli yardımcıları olan köpekler branş eğitimleri sırasında da oldukça zorlu bir eğitimden geçiyor. Birlikte görev yaptığı Jandarma personeli ile aralarındaki büyük sevi bağı oluşan köpeklerin sağılığı ve beslenmelerine büyük önem gösteriliyor.
Köpeklerin beslenmelerinde Günlük Yem Ölçüt Tablosundaki miktarlarda hazır köpek yeminin yanında haşlanmış yumurta, süt ve balık yağı da kullanılıyor.

Köpeklerin muayene, teşhis, tedavi ve koruyucu hekimlik hizmetleri ise Uzman Veteriner Hekimler tarafından yürütülüyor. Birlik içerisindeki köpeklerin tüm sağlık kayıtları tutuluyor ve görevde kaldığı süre içerisinde kayıtlar üzerinden takip ediliyor.

YERLİ IRK KÖPEKLERİN EĞİTİMİ AMAÇLANIYOR

Jandarma Köpek Eğitim Bölük Komutanlığı Bölük İdari İşler Astsubayı Jandarma Astsubay Başçavuş Ahmet Can, hedeflerinin Jandarma’nın görev yaptığı tüm alanlarda emniyet ve asayiş hizmetlerine katkı sağlamak amacıyla Jandarma Genel Komutanlığı’nın ihtiyacı olan hizmet köpeği ve sorumlularını görev ihtiyaçları doğrultusunda en mükemmel şekilde yetiştirmek, köpek unsurlarının emniyet ve asayiş hizmetlerinde kullanımında, ulusal ve uluslar arası düzeyde tanınan bir eğitim merkezi olarak, alanındaki kurumlara önderlik etmek olduğunu söyledi.

Jandarma Başçavuş Can, “Türkiye genelinde Jandarma Genel Komutanlığı emrinde 81 il ve 113 farklı birlikteki köpek unsurlarımız başarıyla görev yapmaktadır. Ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde görev yapmakta olan Uyuşturucu Madde Köpek Arama unsurları da komutanlığımız tarafından eğitilmiştir” dedi.
Komutanlıklarında halen Alman Çoban Köpeği, Belçika Malinois, Labrador Retriever, Golden Retriever ve Alman Pointer olmak üzere 5 farklı ırkta köpek üretildiğini ve hizmet köpeği olarak eğitildiğini ifade eden Can, yerli ırk köpeklerin hizmet köpeği olarak kullanılabilmesi kapsamında; Mersin bölgesine ait Tarsus Çatalburun Köpeklerinin de eğitilerek hizmet köpeği olarak kullanıldığını ifade etti. Can, Aksaray Malaklısı, Kars Çoban Köpeği, Sivas Kangal, Türk Tazısı ve Zağar ırkı köpekler ile ilgili deneme çalışmalarına ise başlanıldığını sözlerine ekledi.

MERT ÖZPAMUK - ŞERİF TAŞAR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘Unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.