EKONOMİ - 07 Mart 2018 Çarşamba 14:18

Kadınlar; Suruç’tan Japonya’ya gelinlik, Sinop’tan Amerika’ya el işi sattı

A
A
A
Kadınlar; Suruç’tan Japonya’ya gelinlik, Sinop’tan Amerika’ya el işi sattı

Türk Telekom’un, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği ile birlikte yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projesi ‘İnternetle Hayat Kolay’ kadınlara dijital dünyanın kapılarını araladı.

Türk Telekom’un ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesi kapsamında Türkiye’nin en ücra köşesinde iş hayatında tutunmaya çalışan kadınları dijital dünya ile tanıştırdı. Proje sayesinde pek çok kadın yurt dışının kapılarını araladı. Türkiye’nin kalkınmada öncelikli 54 ilinde uygulanan İnternetle Hayat Kolay (İHK) Projesi kapsamında ağırlıklı kırsal kesimde olmak üzere toplan 30 bin kişiye eğitim verilirken, bunlardan 19 binini kadınlar oluşturdu. İnternetle Hayat Kolay Projesi’nde, internet okuryazarlığı eğitimleri, Türkiye’nin her yerindeki 300 gönüllü genç tarafından veriliyor. 

Gönüllü eğitmen Gökçe “Kalplerine dokunmayı hedefliyoruz” 

Proje kapsamında gönüllü eğitmen olarak çalışan ve İzmir’de Ege Üniversitesi İşletme Bölümü’nde okuyan Gökçe Uygur, “Bu proje kapsamında teyzelerimiz hastane randevularını kendileri alabiliyorlar. E-devlet sayesinde çocuklarının notlarına bakabiliyorlar. İnternetten dantel örneklerine, sabun örneklerine bakabiliyorlar. Her şeye erişebileceklerini göstermeyi hedefliyoruz. Özellikle köy kadınlarımız yerelden şehre ulaşmada zorluk çekerken şimdi devlet ayağımıza geldi diyorlar. O kalplere dokunmayı amaçlıyoruz” dedi.

70 yaşında interneti öğrendi Amerika’ya el işi sattı 

Sinop’ta hem restoran işleten hem de yapmış olduğu erişte, salça, mantı gibi el emeği ürünlerini işyerinin internet sayfasından satan 70 yaşındaki Semihe Şengül, talep üzerine Amerika’ya da internet üzerinden satış yaptı. Şengül, “İnternet ruhumu ufkumu açtı, gözüm açıldı. Her şeyi onda öğrendim. Çok güzel el işlerimi Amerika’ya yolladım. İnternet aracılığıyla Amerika’da satış yaptırdım. Ayancık ketenlerini güzel işledim. Fotoğrafını çektim. İnternete attım satıldı. Siparişe göre yolladım. Oradan çok güzel şeyler kazandım. Bu mekana internetin çok faydası oldu. Burayı onardım, güzelce restore ettik. Güzel mantılar yapıyorum, su börekleri yapıyorum. Gelenleri ağırlıyorum yatılı tanıdık. İyi bir insan olursa da evime yatılı alıyorum” ifadelerini kullandı.

Suruç’tan Japonya’ya gelinlik 

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde gelinlik ve kuaför salonu bulunan Sıdıka Cengizer, zor şartlarda kurduğu iş yerini projenin eğitimleri sayesinde, siparişlerini sosyal paylaşım siteleri üzerinden alarak, işlerini büyüttü. Sıdıka Cengizer, internetten Japonya’ya gelinlik sattığı başarı hikayesini şöyle anlattı: 

"9 yıllık evliyim, 2 tane çocuğum var. Çalışmak, evime ve işime destek olmak için eğitimler aldım. İnternetle Hayat Kolay eğitiminden sonra her satışın yüzde 90’ını internet üzeri yapıyorum. Kuaför salonumun internet sayfası var, aktif sipariş alıyorum. Türkiye’nin her yerine sipariş gönderiyorum. Müşterilerimin hepsini yüzde 80’i internet üzerinden geliyor.Şu anda 4 bin 500 takipçim var. İnternet üzeri her yere İstanbul’a, İzmir’e, Gaziantep’e, Bilecik’e ürün gönderdim. Yurt dışından Japonya’ya dahi ürün gönderdim. Memnun kaldılar. Ayrıca, daha da sipariş alıyorum. Onlar bana mesaj atıyorlar istediği ürünleri soruyorum, Onların fotoğrafını bana atmaları yeterli ben dikime veriyorum. İnternet üzerinden adres alıp kargo ile gönderiyorum”.

Posof muhtarı her işini internetten yapıyor 

Ardahan’ın Posof ilçesi Baykent köyü Muhtarı Özgül Önder, İnternetle Hayat Kolay eğitimlerinin ardından vatandaşların e-devletten bütün sorunlarına yardımcı olduğunu, son dönemde soyağacı sorgulaması için komşularının kendisine başvurduğunu söyledi. Özgül, “Köyümde çalışmalarımı sosyal medya aracılığıyla paylaşıyorum. Camimiz çok kötü haldeydi. Fotoğraflarını çektim internete attım. Beni aradılar, ‘muhtarım caminin görüntülerini paylaşmışsın biz oraya yardım edeceğiz’ diyenler oldu. Parası geldi onarılacak. Vatandaşlarım geliyor, ‘Özgül hanım bizim evimizde internetimiz yok. Sen yardımcı olabilir misin?’ diye. Ben de e-devlete giriyorum. Dedemin dedesinin bile ismini görebiliyorum. Komşularıma da yardımcı oluyorum” diye konuştu.

Oto ve halı yıkama işletmesini internetle büyüttü 

Kahramanmaraş’ta oto ve halı yıkama işletmesi bulunan Sibel Sarı, eğitimlerin ardından açtığı internet sayfası sayesinde işyerinin tanınırlığının arttığını ve işletmesini büyüttüğünü söyledi. 25 kişilik ekibinin tamamı kadın olduğunun altını çizen Sarı, "41 yaşındayım, 6 çocuk annesiyim. İnternetle tanıştıktan sonra işletmeme renk kattı. Müşterilerim bana sosyal paylaşım sitesinden kolayca ulaşabiliyor. Sıkıntılarını isteklerini direk benle muhatap olarak alabiliyor. Ben ister ofisimde ister telefonum da istediğim gibi takip edebiliyorum. Bu da müşteri ile olan iletişimim çok güzel bu da memnuniyet demektir. Kalabalık bir personelimiz var. 25’e yakın bayan personel. İnternet olmasa biz bu kadar büyüyemezdik diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Siparişleri alıp, gününde teslim edebiliyoruz” 

Manisa’nın Soma İlçesi Yırca Köyü’nden doğal sabun tedarikçiliği yapan Zeynep Çoban, proje kapsamında aldığı eğitim sayesinde siparişlerini internet üzerinden yapıyor. Çoban, “Biz internetten dokunmaya bile korkuyorduk. Eğitimini gelip verdikten sonra şu an her şeyimizi internetten yapabiliyoruz. İş hayatımızda da çok kolaylığı oldu. Siparişleri alıp, gününde teslim edebiliyoruz. Daha önceden insanlar aracılığıyla yapıyorduk. Ulaşamıyorduk, sıkıntı yaşanıyordu. Bakıp kendi kendimize telefondan, satışlar geldi mi? diye bakıp yapıyoruz. Çok kolaylaştı işimiz” ifadelerini kullandı

Narlı Köyü kadınları derneklerini internetle tanıtıyor 

Bursa Gemlik Narlı Köyü Kadınları Kalkındırma Derneği Başkanı Zeynep Başaran da 10 kişilik kadın grubu ile yaptıkları geleneksel ürünlerini internet üzerinden paylaşarak, tanınırlığını artırdı. Başaran, "Derneğimizi 2014 yılında 10 arkadaş kurduk. Biz burada geleneksel ürünler yapıyoruz. İnternet eğitiminden önce çok tanınmıyorduk. Yaptıklarımızı internet sitesinde paylaşıyoruz. Ve satış da yapıyoruz internetten. Kendimizi daha çok geliştirip internet sitesinde daha çok duyurmaya çalışıyoruz. Daha çok kitleye ulaşmak hedefimiz" dedi  

Rıfat Fırat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara HÜRJET’in Test Pilotu Orhan Boran, Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla konuştu HÜRJET’in Test Pilotu Orhan Boran Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla konuştu. Boran, “HÜRJET’in ilk uçuşunu yaptığım zaman bacaklarımın heyecandan titrediğini hatırlıyorum” dedi. Türkiye’nin ilk jet motorlu uçağı olan HÜRJET’in test pilotlarından Orhan Boran, 26 Nisan Dünya Pilotlar günü kapsamında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine özel açıklamalarda bulundu. HÜRJET’in ilk uçuş anlarında neler yaşadığını aktaran Boran, test pilotluğunun önemine de dikkati çekti. “Şimdi bu sonuçları biz yazıyoruz” Test pilotluğuna geçiş sürecini anlatan Orhan Boran 2021 yılından bu yana TUSAŞ’ta test pilotu olarak görev yaptığını belirterek, “Pilotluk mesleği genel olarak disiplin isteyen bir meslek. Sürekli konsantre olmak zorundasınız, dikkatli olmak zorundasınız. Hata yapma şansınız çok fazla olmayabiliyor. Test pilotluğu özelinde ayrı bir eğitim gerektiriyor. Yıllarca operasyonel pilot olarak görev yaptık. Fakat TUSAŞ’ta ilk test pilotu olarak görev yapmaya başladığımızda ön şartlardan bir tanesi test pilotluğu eğitimi almamızdı. Bunun için şirketimiz 1 yıl süren kategori 1 test pilotluğu kursuna gönderdi. Oradaki eğitimimizi tamamladıktan sonra 2022 yılında tekrar döndükten sonra HÜRJET’e geliştirme safhasında yerdeki işlerinde, simülatörlerinde, motor çalıştırma ve taksi faaliyetlerinde görev aldım. Test pilotu olarak aslında daha önce hiç uçmamış bir uçağın, neler yapacağını bilmediğiniz bir uçağın, farklı dinamikleri olan bir uçağı test ediyorsunuz. Biz yıllarca bize hangi uçak geldiyse, hangi uçakla uçmamız istendiyse o uçaklarla uçtuk. Bunların hepsinin testleri yapılmıştı, sonuçları biliniyordu. Şimdi bu sonuçları biz yazıyoruz. İnşallah Hava Kuvvetleri envanterine de sonuçlarından emin olarak vermeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. “HÜRJET’in ilk uçuşunu yaptığım zaman bacaklarımın heyecandan titrediğini hatırlıyorum” HÜRJET’in ile gerçekleştirdiği ilk uçuştan bahseden Boran, “HÜRJET’i takip uçağındayken gördüm. Tabi ayrı bir gurur. Şirketteki herkesin gözleri doldu. Çünkü Türkiye’nin ilk milli jet uçağıydı. Onun bu denli stabil uçması görmek, yer testleriyle birebir örtüştüğünü görmek çok güzeldi. Daha sonra kendim ilk uçuşu yaptığımda o bambaşka bir heyecan. 2000 yılında ilk yaptığım uçuşu hatırlarım. Bir de HÜRJET’in ilk uçuşunu yaptığım zaman bacaklarımın heyecandan titrediğini hatırlıyorum. Büyük bir sorumluluğun üzerimizde olduğunu biliyorum. Gerçekten Türkiye’nin ürettiği ilk milli jetle uçmanın apayrı bir gurur olduğunu söyleyebilirim. Bununla alakalı söylenecek en güzel söz ‘İstikbal göklerdedir’ sözü” diye konuştu.
Ankara GÖKBEY’in Test Pilotu Arif Ateş, Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla konuştu GÖKBEY’in Test Pilotu Arif Ateş, Dünya Pilotlar Günü dolayısıyla konuştu. Ateş, “Helikopter uçaktan çok farklı, size çok daha fazla keyif verir” dedi. Türkiye’nin pek çok alanda helikopter ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilen GÖKBEY’in test pilotu Arif Ateş, 26 Nisan Dünya Pilotlar günü kapsamında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine özel açıklamalarda bulundu. Helikopter pilotluğunun detaylarını aktaran Bayram, helikopterle uçmanın uçağa göre daha keyif verdiğini söyledi. “Tasarıma uygun şekilde oldukça iyi bir platform olduğunu gördük” TUSAŞ’da Döner Kanat Uçuş Test ve Eğitim Müdürü olarak görev yapan test pilot Arif Ateş, GÖKBEY’in ilk uçuşunu 6 Eylül 2018’de gerçekleştirdiğini belirterek, “Bütün dünyada hava araçlarının ilk uçuşları çok önemlidir, çok kritiktir. Çünkü tasarlanan ve üretilen hava aracının gerçek çevresel koşullarda tasarlandırıldığı ve üretildiği gibi uçuyor mu, uçabiliyor mu, uçamıyor mu? Bunun testini gerçekleştiriyoruz. Oldukça heyecan vericiydi ve çok başarılı, son derece beklendiği gibi tasarıma uygun şekilde oldukça iyi bir platform olduğunu gördük” ifadelerini kullandı. “Yakın zamanda teslimatlara başlayacağız” İlk uçuşun öncesinde simülatör üzerinde testler gerçekleştirildiğini belirten GÖKBEY’in Test Pilotu Arif Ateş, “Çok çeşitli bölgelerde 4 tane helikopterimizle; Adana, Erzurum en Kocaeli’nde ve TUSAŞ’ta burada olmak üzere testler gerçekleştirdik. En kritik testleri tamamladık. Şu ana kadar bin saatin üzerine bir uçuş gerçekleştirdik. Yakın zamanda da kısmetse ilk olarak Jandarma Genel Komutanlığımız olmak üzere teslimatlara başlayacağız” diye konuştu. “Benim hayalim helikopter pilotu olmaktı” Helikopter pilotluğuna nasıl başladığını anlatan GÖKBEY test pilotu Arif Ateş, “Benim hayalim helikopter pilotu olmaktı. Gerçi pilot ve hava aracı denince uçak akla geliyor ama ben 1991 yılında Kara Harp okulundan mezun olduktan sonra Kara Havacılık okulunda ilk sınıf okuluna başladığımda normalde kura ile yapılan uçak ve helikopter ayrımı o dönem isteğe göre yapılmıştı ve ben de helikopteri tercih etmiştim. Bu isteğim ve bu arzum doğrultusunda olacak ki kursu da birinci bitirmiştim. Dolayısıyla helikopteri olan sevgim beni bu noktalara getirdi” açıklamasında bulundu “Helikopter uçaktan çok farklı, size çok daha fazla keyif verir” Ateş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla helikopter uçaktan çok farklı, size çok daha fazla keyif verir. Alçak uçarsınız, arazinin yükseltilerine uyarak uçarsınız. Kendince farklı teknikleri vardır. Uzun yıllar silahlı kuvvetlerde de görev yapmış olmamdan dolayı hem genel maksat helikopterlerimiz hem de taarruz helikopterimiz halen de silahlı kuvvetlerimizin en önemli unsurlarıdır. Uçaklar nispeten çok daha yüksek irtifalarda uçarlar. Uçakların öncelikli görevi düşman uçaklarına, tehditlerine karşı veya uzak diğer sınır dışı daha uzak hedeflere angajman olurlarken helikopter çok daha yer birliklerinin yakınında onlara destek sağlamak maksadıyla kullanılır. Dolayısıyla bizler çok daha kara unsurlarımızla birlikte operasyon yaptığımız için onlarla birlikte daha iş birliği çerçevesinde görevlerimizi icra ediyoruz.” “Dünya Pilotlar Günü’nü kutluyorum” Tüm pilotların Dünya Pilotlar Günü’nü kutlayan Arif Ateş, “26 Nisan Dünya Pilotlar Günü bu çerçevede öncelikle Silahlı Kuvvetlerde vatan görevlerini icra eden pilotlarımız, hem helikopter hem uçak pilotlarımız aynı zamanda sivil camiada uçan, gerek özel uçan pilotlarımız ya da ticari olarak Airline’da, ulaştırmada, kargoda bir çok alanda havada görev yapan tüm pilotların Dünya Pilotlar Günü’nü kutluyorum" diye konuştu.
Aydın Öğrencilerin bilim projeleri sergilendi Aydın’ın Nazilli ilçesinde Nazilli Anadolu Lisesi Bilim Fuarı’nda 13 projeyi sergiledi. Nazilli’de 2023-2024 eğitim öğretim sezonunun ilk Bilim Fuarı Nazilli Anadolu Lisesi’nde açıldı. Okul karşısındaki kapalı pazar yerinde Okul Müdürü Zakir Tali’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen fuarın açılış törenine Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Atay, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, okul müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı. 13 proje sergilendi Nazilli Anadolu Lisesi danışman öğretmen ve öğrenciler tarafından bu yılın teması olan; Kültürel Miras, Çevre ve Çevreyi Koruma ve Sürdürülebilir Şehirler ve Toplumlar konuları içeren 5’i tasarım ve 3 tanesi inceleme olmak üzere toplam 13 proje yer aldı. Proje koordinatörlüğünü İngilizce Öğretmeni Aydın İmrak’ın yaptığı bilim fuarında 13 öğretmen ve 45 öğrenci görev aldı. Ziyaretçilere projeler anlatıldı Açılışta konuşan Okul Müdürü Zakir Tali, fuarda emeği geçen öğretmen ve öğrencilere ve açılışta kendilerini yalnız bırakmayan protokol üyelerine teşekkür etti. Açılış kurdelesi kesimi öncesi de Kaymakam Sedat Sırrı Arısoy, bilim fuarlarının çok önemli olduğuna dikkat çekerek hayırlı olması dilekleriyle kurdeleyi kesti. Ardından stantları gezen Kaymakam Arısoy ve beraberindekiler sorumlu öğretmenler ve öğrencilerden bilgi aldılar. Fuarda sergilenen halk oyunları ve yakın döğüş tekniklerinin sergilendiği gösteriler ise heyecanla izlendi.
Ankara ANKA-III Test pilotu İbrahim Bayram: “Testlerine devam ediyoruz, başarılı gidiyor” ANKA-III’ün test pilotu İbrahim Bayram, testlerin başarılı olduğunu belirterek, "Yakın zamanda inşallah hem Türkiye’deki silahlı kuvvetlerimize hem yurt dışına büyük oranda satacağımızı düşünüyoruz” dedi. Türkiye’nin savunma sanayii alanında önemli projelerinden birisi olan ANKA-III’ün test pilotu İbrahim Bayram, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü’nde İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine özel açıklamalarda bulundu. İnsansız hava aracı pilotluğunun detaylarını anlatan Bayram, adeta ANKA-III’ün içindeymiş gibi uçtuklarını dile getirdi. “Testlerine devam ediyoruz, başarılı gidiyor” Pilot İbrahim Bayram, “ANKA-III aslında TUSAŞ’ın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ANKA, daha sonrasında Aksungur ve takibinde de ANKA-III olarak ortaya çıkardığı yeni bir ürün. Bütün diğer ürünlerde kazandığı tecrübenin üzerine katarak koyduğu son gelişmiş ürünümüz ve semalarda yerini almaya hazırlanıyor. Testlerine devam ediyoruz, başarılı gidiyor testler. Yakın zamanda inşallah hem Türkiye’deki silahlı kuvvetlerimize hem yurt dışına büyük oranda satacağımızı düşünüyoruz” dedi. “ANKA, Aksungur ve ANKA-III her üçü de sadece tek pilotla uçuşa müsait durumda” ANKA-III’ün ilk uçuşunda güvenlik önlemlerinin hat safhada olduğuna dikkati çeken Bayram, “Normal şartlar altında uçaklarımız ANKA, Aksungur ve ANKA-III her üçü de sadece tek pilotla uçuşa müsait durumda. Ancak biz buradaki test uçuşlarını da emniyet gerekçelerinden dolayı genelde iki test pilotuyla birlikte yapıyoruz. ANKA-III’ün ilk uçuşunda ise yine emniyeti arttırmak amaçlı ve çeşitli görevlerden dolayı da 4 tane test pilotuyla birlikte yaptık. İlk uçuşu olduğu için, çok önem verdiğimiz bir uçuş olduğu için 4 test pilotuyla birlikte yaptık. Hedefimiz şöyle; test uçuşlarında yavaş yavaş zarf açarak gidiyoruz. Dolayısıyla daha işin çok başındayız. Ama hızlı bir şekilde ilerleyerek kısa sürede ülkemizin güvenliğine katkı sağlayacak şekilde, semalarımızda görecek şekilde testlerimize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. “Uçağın içindeymişiz gibi uçağı kullanıyoruz” Adeta yerde uçtuklarını söyleyen Bayram, “Biz İHA pilotu olarak buradaki test pilotlarımızın tamamı insanlı uçaklarda da görev almış pilotlarız. Dolayısıyla hem insanlı hem de insansız uçaklarda tecrübemiz var. İnsansız hava aracı pilotunu da şöyle tarif edebilirim; aslında uçağın içindeymişiz gibi uçağı kullanıyoruz ama içinde değiliz. Sadece kokpitimiz yerde. Uçuşun fiziksel koşullarını yaşamıyoruz. Bunun dışındaki her şey hemen hemen normal pilotlukla aynı” diye konuştu. “Bütün pilotlarımızın Dünya Pilotlar Günü’nü kutlarım” Pilotlar Günü dolayısıyla bir mesaj da veren Bayram, “Bütün Türkiye’de ve dünyada havacılığa gönül vermiş bütün pilotlarımızın Dünya Pilotlar Günü’nü kutlarım. Umarım burada yaptığımız çalışmalar ülkemizin güvenliği, Türk milletinin bekası açısından istenilen noktalara gelir” dedi.