GÜNDEM - 13 Mayıs 2016 Cuma 20:26

KAFFED, Çerkeslerin sorunlarını değerlendirdi

A
A
A
KAFFED, Çerkeslerin sorunlarını değerlendirdi

Ankara'da Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından "Gelenek ve Gelecek: Türkiye Çerkeslerinin Güncel Sorunları" konferansı CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ve KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya'nın katılımıyla başladı.

Bahçeşehir Üniversitesi'nden hocaların da desteği ile KAFFED tarafından "Gelenek ve Gelecek: Türkiye Çerkeslerinin Güncel Sorunları" konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşma yapan CHP Ankara Milletvekili Kuşoğlu, "Maalesef biz birbirimizi seven, sayan, kültürel bağı yüksek olan insanlarız ama bunu bir türlü siyasete ve ticarete dönüştüremiyoruz. İş siyasi bir boyut kazandığı noktada ya da ticari bir boyut kazandığı noktada pes ediyoruz ama birbirimizi tanıyoruz, biliyoruz, seviyoruz. Kültürel yönden mükemmeliz, herkes bize imreniyor ama onun dışında bazı gerçekleri maalesef göremiyoruz bu da üzüntümüzdür tabii ki" ifadelerini kullandı.

"UÇAK KAZASI SANKİ ERDOĞAN İLE PUTİN'İN ÖZEL SORUNUYMUŞ GİBİ ŞEKİLLENDİ"
"Bugün federasyonumuz hakikaten çok önemli konulara yer vermiş" diyen Kuşoğlu, "Hem dil öğrenme hem de Rusya ile ilişkiler ki bundan sonrası çok önemli Türkiye'nin geldiği bu noktada Türk dış politikasının bundan sonra nasıl şekilleneceği ki önümüzdeki günlerde yeni bir hükümet kurulacak. Şimdiye kadar önemli ölçüde hem danışman olarak hem Dışişleri Bakanı olarak hem de Başbakan olarak Türk dış politikasına yön vermiş olan Sayın Davutoğlu ayrılıyor. Türkiye'de mecburen yeni bir yön çizmek zorunda dolayısıyla da Rusya ile ilişkiler de çok önem kazandı. Şimdiye kadar olan görünürde uçak kazasıyla olan biraz bireyselleştirildi sanki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in özel sorunuymuş gibi şekillendi ama ticari ve siyasi olarak da derinleşen noktaları var" değerlendirmesini yaptı.

"TÜRKİYE'NİN, TÜRK CUMHURİYETLERİ POLİTİKALARINDA EKSİKLİKLER VAR"
Bundan sonraki gelişmelerin çok önemli olduğunun ve ileriki günlerde takipçi ve etkili olunması gerektiğinin altını çizen Kuşoğlu, "Aslında şimdiye kadarki politikalarda bu konuyla ilgili olarak çok doğru değildi, çok yanlışlıklar vardı Türkiye'nin Kırım politikası, Kafkas politikası, Türk Cumhuriyetleri politikasıyla ilgili çok önemli eksiklikler var. Bunların hep birlikte de düşünülmesi gerekiyor, değerlendirilmesi gerekiyor ama detaylarla ilgili olarak da özellikle Kafkas politikası çok önemli. 1864'te Osmanlı'nın, Osmanlı padişahlarının o zamanki Osmanlı yönetiminin gereken değeri vermemesi, olayı yeterince görmemesiyle nedeniyle Kafkasya'yı kaybetti. Bugünde benzeri durumların ortaya çıkmaması gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

GONCAGÜL ÖZCAN

"ADİGECE, UNESCO'NUN KAYBOLMAK ÜZERE OLAN DİLLERİ STATÜSÜNDE"
KAFFED Başkanı Aslankaya ise, Çerkeslerin ana vatanları Kuzey Kafkasya'dan 1864'te savaşı kaybedip soykırım ve sürgüne tabii tutulduklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

"1864'te ne yazık ki çok ilkel koşullarda ana vatanlarından sürgün edildiler. Ne yazık ki 500 bin civarında insanımızı kaybettik. O günün ihtiyaçlarına binaen Osmanlı'nın da iskan politikasından kaynaklı bir toplum, topluluk toplu yaşamadığı zaman kendi iç dinamiklerini geliştiremezler. Dolayısıyla bir güvenlik sınır hattı gibi iskan edilmeleri sonucu birbirinden kopuk yaşayan halkımız dil, kültür, kimlik gibi sorunlar ve travmalar yaşamakta. Bu yaşadığımız sorun ve travmaların birinci sorumlusunu dönemin Çarlığı ve mirasçısı Rusya Federasyonu, ikincisi de Osmanlı İmparatorluğu'nun iskan politikası ve sonrasında yaşanan asimilasyon sürecine bağlamaktayız."

Gönüllülük esasıyla bir araya geldiklerini ifade eden Aslankaya, "53 şubeden oluşuyoruz. Kendi çabalarımızla bu kaybettiğimiz dil, kültürü yeniden kazanmamız imkansız gibi gözüküyor. Türkiye'den beklentilerimiz izin veren değil aynı zamanda destekleyen bir pozisyonda olması çünkü Çerkes kültürü, dili dünyanın en zengin kültürü ve diline sahip. UNESCO'nun kaybolmak üzere olan diller statüsüne ne yazık ki Adigece'de düşmüş durumda şu anda. Bir an önce üzerinde çalışıp toparlayamazsak Ubıhça şu anda dünyada kaybolduğu gibi diğer diller gibi Adigece'yi de kaybetmek üzereyiz. Dolayısıyla beklentimiz bu sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla düzelecek gibi gözükmeyen dil, kültür sorunumuzu her türlü sorumluluğunu yerine getirdiğimiz Cumhuriyetimizin, ülkemizin destekliyor pozisyonda olmasından geçiyor diye düşünüyoruz. Bizim bir sloganımız var, 'Biz bu ülkenin sınırlarının güvenliği için savaşırken Türkçe bilmiyorduk şimdi kendi ana dilimizi bilmiyoruz' bu süreçte malum nedenlerle dilimizi kaybettik yeniden kazanmak için desteğe ihtiyacımız var."

Konferansta, Türkiye-Rusya ilişkilerinin Çerkeslere etkileri, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin bozulması sonucunda Türkiye'de bulunan Çerkeslerle Kafkasya'daki Çerkeslerin ilişkilerinin zarar görmesi üzerine tartışıldı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Gerçeği görülmez olunca, nesli tükenmekte olan hayvanlar tahnit sergisi ile tanıtıldı Aydın’da bu yıl 11.’si gerçekleştirilen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda özel firmalar ürünlerini tanıtırken, resmi kurumlar ise halkı bilinçlendirmek ve tabiatın dengesinin bozulmaması için doğadaki canlıların korunmasının önemini anlattı. Bu kapsamda stant açan Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü binlerce kişiyi bilgilendirdi. Oldukça ilgi gören standa nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvan tahnitleri ile tanıtıldı. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Aydın’da 18-21 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 11’inci Uluslararası Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarında, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü, tabiatın korunması için yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Karakulaktan pelikana, keklikten ördeğe kadar nesli tükenme tehlikesi altında olan pek çok hayvanın tahnit sergisini yapıldığı stanta Aydın’ın biyoçeşitliliği, korunan alanlar ve yaban hayatı tanıtıldı. Oldukça ilgi gören stanta pek çok çocuk uzun süre ilgiyle tahnit sergisini inceledi. Stanta ayrıca doğayı ve çevreyi korumanın öneminden söz edilerek, Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan ve barındırdığı bitki ve hayvan türleriyle gelecek nesillere aktarılması gereken Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın zenginlikleri de tanıtıldı. Yaklaşık 250 adet kuş türü bulunan ve bunlardan 70’iin üreme alanı olan Dilek Yarımadası Milli Parkı’na sahip Aydın’da çocuklara tarımın sürdürülebilirliğinin tabiatın korunmasına bağlı olduğu da anlatıldı. Sadece Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda görülen 804 bitki türünden 6’sının dünyada sadece Aydın’da görüldüğü belirtildi. Bunun yanı sıra Aydın’ın sahip olduğu Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın 28 memeli, 42 sürüngen, 45 çeşit balık türüne ve çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yaptığı belirtildi.
Aydın Erikmen, belediyeyi büyük borçlarla terk etmiş Karacasu Belediyesi’nin önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Erikmen’in belediyeyi büyük borçlarla terk ettiği ortaya çıktı. Yapılan incelemelerin ardından Karacasu Belediyesi’nin 62 milyon 444 bin 557 lira borcu olduğu paylaşıldı. Aydın’ın en küçük ilçelerinden olan ve Dünya Kalıcı Mirası Listesi’nde yer alan Afrodisyas Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Karacasu ilçesinde açıklanan belediye borç tablosu görenleri şaşırttı. Önceki dönem belediye başkanı Mehmet Erikmen’in belediyeyi büyük borçlarla devrettiği ortaya çıkarken, yeniden belediye başkanı seçilen Mustafa Büyükyapıcı’nın açıkladığı rakamlara göre Karacasu Belediyesi’nin 62 milyon 444 bin 557 lira 60 kuruş borcu olduğu öğrenildi. Belediyenin borçlarına karşılık alacak rakamları ise 8 milyon 421 bin 940 lira 12 kuruş olduğu açıklandı. Borçlarla alacaklar arasındaki 54 milyon 22 bin 617 liralık fark dikkat çekti. CHP’li Mustafa Büyükyapıcı’nın görevi devraldığı 5 Nisan 2024 tarihi öncesine ait açıklanan rakamlara göre Karacasu Belediyesi’nin, emlak vergisi, kira, harç, banka vadesi gibi kalemlerden 8 milyon 421 bin 940 lira alacağı olduğu, akaryakıt istasyonundan alım nedeniyle 8 milyon 250 bin lira, SGK yapılandırma borcu 439 bin 329 lira, Karacasu Belediyesi Personel Limited Şirketi’nin borcu 1 milyon 266 bin 236 lira ve diğer kalemlerle birlikte toplam 62 milyon 444 bin 557 lira borcu olduğu açıklandı.