GÜNDEM - 07 Mayıs 2016 Cumartesi 09:47

Kağıthane’de Hıdırellez şenlikleri

A
A
A
Kağıthane’de Hıdırellez şenlikleri

Kağıthane Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Sadabad Yaz Etkinlikleri, Ahilik Şed Kuşanma Etkinliği ve Hıdırellez Şenlikleri’yle başladı.

Hasbahçe Mesire Alanı’nda gerçekleştirilen açılış törenine, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, AK Parti Kağıthane İlçe Başkanı Faruk Gökkuş, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, Kağıthane Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Osmanoğlu ve belediye başkan yardımcıları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Belediye Başkanı Fazlı Kılıç etkinlikte yaptığı konuşmada, katılımlarından ötürü herkese teşekkür ederek, Ahilik Sistemi’nin önem verdikleri bir kültür olduğunu söyledi.

122 YIL ARADAN SONRA TARİHİ AHİLİK VE ŞED KUŞANMA
Belediye olarak, kültürlerini yaşatmayı hedeflerini bildiren Başkan Kılıç:, “Geleneksel hale getirdiğimiz Sadabad Yaz Etkinlikleri’ni bugün başlatmış oluyoruz. Sadabad Yaz Etkinlikleri’nin ilk gününde 122 yıl aradan sonra tarihi Ahilik ve Şed Kuşanma etkinliklerini yapıyoruz. Ardında Hıdırellez kutlamalarını yapıyoruz. Hıdırellez yine çocuklarımızla birlikte, okullarımızla birlikte kutluyoruz” dedi.

"BAHARIN GELİŞİNİ KUTLAMIŞ OLUYORUZ"
Baharın gelişini kutladıklarını belirten Kılıç, “Toprağın, suyun, havanın buluştuğu günü ateşin buluştuğu gün olarak bugünü kutluyoruz. Çok güzel bir ortam var. Baharın gelişi hayırlı olsun hem Kâğıthane’mize hem de ülkemize” şeklinde konuştu.

"AHİLİĞE BİZ ÖNEM VERDİKÇE YÜKSELECEĞİZ"
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ise bu etkinliğin gerçekleşmesine emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bugün Hıdırellez’in birinci günü Hıdırellez bayramı Kağıthane belediyemize çok teşekkür ederim geleneksel hale getirdi. Her yıl Hıdırellez’in olduğu gün Şed kuşatıyorlar. Esnaf ve zanaatkârın geleneksel ahiliği yaşatıyorlar burada. Mutlu bir gün güzel bir gün Türkiye’de ilk defa Hıdırellez’in olduğu gün bunu yapıyor. Osmanlı İmparatorluğu ahiliği sahip çıktığı müddetçe yükselmiş ne zamanki ahilikten uzaklaşmaya başlamışız, yok olmuşuz bitmişiz. Bende diyorum ki küçük olmadan büyük olmaz. Küçükten büyüyecekler ve ülkemizde barışa, kardeşliği, dostluğa en ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde bu kutlamayı yapıyorlar hepsinden Allah razı olsun. Ahiliğe biz önem verdikçe yükseleceğiz. Osmanlı’ya sahip çıkmamız lazım. Osmanlı yüzyıllarca bu ülkeye hizmet etmiş” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından program, Ahilikte kalfalıktan ustalığa geçiş törenini sembolize eden Şed Kuşanma Etkinliği ve Hıdırellez Şenlikleriyle devam etti. Törene katılan protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çektirerek, baharın gelişini müjdelemek amacıyla yakılan ateşin üzerinden atladı. Etkinlikler kapsamında, halk oyunları ekibi gösterilerini sunarken, sanatçı Sarıköylü Tevfik de eserlerini katılımcılar için seslendirdi. 

MUSTAFA BİÇER

Bunlar Da İlginizi Çekebilir