EKONOMİ - 06 Ağustos 2017 Pazar 14:29

Kahramanmaraş’tan dünyaya şiş ihracatı

A
A
A
Kahramanmaraş’tan dünyaya şiş ihracatı

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Kahramanmaraş’ta kebaplık şiş üreten Demirciler Çarşısı esnafında hareketli anlar yaşanmaya başlandı. İç pazarın talebini karşılayan esnaf, kebaplık şişleri, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine de ihraç ediyor.

Günde 10 bin, aylık ise 250 bin civarında şiş üreten esnaf, yılda ortala 4 milyon şişi Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine gönderiyor. Şiş ustaları, yaklaşık 10 metre uzunluğundaki kebaplık şişleri istenilen boyutta keserek, 300 derece ateşte ısındıktan sonra şekil veriyor. Ardından itina ile tek tek çekiç yardımıyla düzlenen şişler, kaplama işleme yapıldıktan sonra kullanıma hazır hale getiriliyor.

Kahramanmaraş’tan dünyaya şiş ihracatı

Şiş ustası Hacı Ali Aydın, şişin malzemesine göre fiyatının da değiştiğini söyledi. Kahramanmaraş’tan şiş ihracatı yaptıklarını kaydeden Aydın, “Burada yurt içinde belli şehirlere veriyoruz. Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Hatay gibi yerlere gönderiyoruz.Genelde yurt dışına ihracatımız Kuzey Irak, Almanya, İsviçre, Suudi Arabistan gibi ülkelere gönderiyoruz. Şişin malzemesine göre fiyatı 35 kuruştan 1.5 liraya kadar değişiyor. Domates şişi ayrı, biber ayrı beş kiloluk dediğimiz şişler var kuşbaşılık onların fiyatları ayrı. Patlıcan şişleri ve kıyma şişler var ayrı ayrı fiyatları oluyor” dedi. 

Halil Koyun

Kahramanmaraş’tan dünyaya şiş ihracatı

Kahramanmaraş’tan dünyaya şiş ihracatı

Kahramanmaraş’tan dünyaya şiş ihracatı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.