GÜNDEM - 09 Eylül 2014 Salı 13:29

Kanada'daki makine zabitinin ailesi Adana'da perişan

A
A
A
Kanada'daki makine zabitinin ailesi Adana'da perişan

Türkiye'den gemi tamiratı için Kanada'ya giden ancak maaşlarını alamadıkları için mahsur kalan 12 Türk'ten biri olan makine zabiti Ufuk Uçman'ın eşi Nebiye Uçman, "6 aydır eşim evine gelemiyor, maaş alamadığı için 2 aydır bize para gönderemiyor, eşimin bir an önce eve dönmesini istiyorum" dedi.

6 Nisan 2014'te Kanada'nın Quebec eyaletine bağlı Sorel kenti limanına demirledikten sonra arızası ve yaklaşık 60 bin dolarlık liman ücretini ödemediği gerekçesiyle hareket edemeyen Panama bandıralı ‘Phoenix Sun’ isimli geminin tamiratı için işe alınan 12 Türk gemici ve teknik eleman, 2 ay düzensiz olarak maaşlarını aldıktan sonra anlaştıkları firma tarafından kaderlerine terk edildi.

Geminin de, Kanada yetkili makamları tarafından alıkonulduğu öğrenilirken, yaklaşık 3 aydır maaş alamayan 12 Türk, maddi sıkıntı nedeniyle Türkiye’ye dönüş yapamayıp Kanada'da mahsur kaldı. Mahsur kalan Türk'lerden biri de Adanalı makine zabiti 3 yıllık evli 27 yaşındaki Ufuk Uçman.

"6 AYDIR EŞİMİN YÜZÜNÜ GÖRMEDİM"
Ufuk Uçman'ın eşi Nebiye Uçman (27) 1.5 yaşında Ömür isimli kızı olduğunu belirterek, "Eşim 6 ay önce gemi tamiratı için Kanada'ya gitti, ancak bir daha dönemedi. Çünkü çalıştığı firma iflas ettiği için maaşlarını ödemiyormuş. Ramazan Bayramı'nda gelmek istedi ancak parası olmadığı için gelemedi. Haberlerde mahsur kaldıklarını duyunca çok üzüldüm. Ancak akşam internetten konuşunca biraz rahatladım" dedi.
Eşinin 2 aydır eve hiç para gönderemediğine dikkat çeken Uçman şöyle devam etti:

"Biz daha önceki birikimlerimizi harcıyoruz. Onlar da bitmek üzere benim 1.5 yaşında kızım var artık dayanacak gücümüz kalmadı. Eşim ve arkadaşları bir an önce evlerine dönsün. Burada çok endişeliyiz."
Evlendikten 20 gün sonra eşinin gurbete gittiğini, kızının sürekli baba hasretiyle büyüdüğünü, bu kez de eşinin mahsur kaldığını anlatan Uçman, olayların kendisini çok yıprattığını, gelmesi halinde bir daha yurt dışına giderken daha seçici olacaklarını söyledi.
 

FATİH KEÇE

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli KOSTÜ, YÖK’ün 2025 izleme raporunda üst sıralarda yer aldı Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025"te, öğrenci memnuniyeti, uluslararasılaşma ve bağış miktarı gibi kategorilerde ilk 20 üniversite arasına girdi. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, YÖK tarafından 201 üniversitenin 67 farklı gösterge üzerinden değerlendirildiği rapor yayımlandı. Eğitim ve öğretim, araştırma-geliştirme, proje ve yayın, uluslararasılaşma ile topluma hizmet kategorilerinde yapılan değerlendirmelerde Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin performansı dikkati çekti. Memnuniyet ve erişilebilirlikte üst sıra Raporda yer alan Türkiye Üniversite Deneyim Araştırması verilerine göre Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, "Erişilebilirlik Memnuniyeti" göstergesinde yüzde 77,50’lik oranla Türkiye genelinde 10’uncu sırada yer aldı. Üniversite, "Öğretim Üyelerinden Memnuniyet" alanında ise yüzde 79,41 ile Türkiye’nin en iyi 18’inci üniversitesi oldu. Üniversitenin kazandırdığı bağış miktarının bir önceki döneme göre artış göstererek 351,7 milyon liradan 638,5 milyon liraya yükseldiği belirtildi. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi,, bu rakamla bağış miktarı kategorisinde Türkiye genelinde 3’üncü sırada yer aldı. Bilimsel bilginin yaygınlaşması kapsamında ise üniversite adresli yayınların yüzde 80,13’ünün açık erişimli olması, kurumu bu alanda Türkiye 6’ncısı yaptı. Öğrenci sayısında yüzde 21 artış Rapora göre, üniversitenin toplam öğrenci sayısı bir yılda 3 bin 927’den 4 bin 756’ya yükselerek yaklaşık yüzde 21’lik büyüme kaydetti. Uluslararasılaşma başlığında da yüzde 16,41’lik uluslararası öğrenci oranıyla Türkiye’de bu alandaki ilk 20 üniversite arasında yer alındı. Ayrıca üniversitenin, 24 bilim iletişimi faaliyeti ile "topluma hizmet ve bilimi toplumla buluşturma" başlığında en aktif ilk 20 kurum arasına girdiği bildirildi.