GÜNDEM - 21 Eylül 2018 Cuma 12:00

Karadenizli balıkçıların gece mesaisi

A
A
A
Karadenizli balıkçıların gece mesaisi

Denizlerde av yasağının kalkmasıyla birlikte Karadeniz’e açılan Ordulu balıkçılar, sezondan beklediklerini alabilmeleri için akşamdan sabaha kadar yoğun bir tempo sergiliyor.

Denizlerdeki avlanma sezonu 1 Eylül tarihinden itibaren başladı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Karadeniz’de de balıkçılar, ‘Vira Bismillah’ diyerek tekneleriyle açıldı. Bu yıl, istedikleri bereketi palamut balığından bulan balıkçılar için bu sezon, öncekilere göre daha hareketli geçiyor. 

Akşam saatlerinde güneşin batmasıyla birlikte Karadeniz’in hırçın sularına açılan balıkçılar, nasiplerini yakalayabilmek için ağlarını atıyor. Kıyıdan uzakta avlanmaya çalışan balıkçılar, sezonun bu yıl iyi gittiğini ancak kimi zaman elleri boş döndüklerini, bunun nedeninin de suların halen sıcak olmasından kaynaklandığını ifade ediyor. Bazı zamanlar istedikleri kadar balığı avlamak için sabahın ilk ışıklarına kadar bekleyen balıkçılar, sezon boyunca hayatlarının büyük bir kısmının denizlerde geçtiğini de belirtiyor.

Yemek ve manzara denizden 

Gecenin ilerleyen saatlerinde acıkan balıkçılar, yakaladıkları palamutlarla kendilerine denizin ortasında adeta ziyafet çekiyor. Karadeniz’in incisi olarak adlandırılan Ordu manzarası eşliğinde yemek yiyen balıkçılar, ömürlerinin geçtiği teknede çay keyfi yapmayı da ihmal etmiyor. 

Balıkçı ve teknenin sahibi Taner Özbekçi, palamut balığının şu anda denizde bol görüldüğünü söyledi. Kendilerinin, kıyı balıkçısı olmasından dolayı büyük tekneler kadar avlanamadıklarını ifade eden Özbekçi, yakıt fiyatlarının yüksek olmasının kendilerini etkilediğini aktardı. Özbekçi, “Balık fiyatları bazen iktidarsız oluyor. Bizden alınan fiyatlar ile tezgahta satılanlar arasında büyük bir fark oluyor” dedi.

“İlerleyen zamanlarda balık daha çok bollaşacak” 

Şu an sezonun başı olmasına rağmen beklediklerinden fazla palamut avladıklarını dile getiren Özbekçi, ilerleyen zamanlarsa suyun soğuması ile daha çok balık avlanmayı hedeflediklerini kaydetti. Özbekçi, “Sezonun başı olmasına rağmen palamut balığı bol gözüküyor. İlerleyen zamanlarda suyun soğuması ile balığın biraz daha bollaşacağına inanıyoruz. Geçen yıla göre bu sezon daha iyi. Gırgır tekneleri geçen yıl palamut balığı avlayamadı, biz kıyı balıkçıları olarak daha iyiydik. Fiyatlar geçtiğimiz yıl daha düşüktü. Bu sene balık daha bol olmasına rağmen fiyatlar az daha farklı” şeklinde konuştu.

“Sezon umduğumuzdan daha hareketli” 

Balıkçı Taner Özbekçi, "Umduğumuzdan daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Şu an sezon açılalı yaklaşık 20 gün oldu, beklediğimizden fazla balık var. Eylül ayında özellikle Karadeniz Bölgesi'nde avlanma vasat geçiyordu. Balık bize kendini avlatmıyordu. Bu sene çok daha iyi" diye konuştu. 

Balıkçılardan Gökmen Aydınhan ise açıldıklarında en az 100 tane balık avlanmaları gerektiğini, bunun altının zarar olduğunu belirterek, "İnşallah şu an palamut balığı bol görülüyor. Havalar soğuk giderse biraz daha iyi olacağını düşünüyoruz. Şu an attığımız ilk ağda 24 balık aldık. Yine atmaya devam edeceğiz, sabaha kadar artık ne toplarsak. Avlanmada 100 balıktan az avlanmak bizleri kurtarmaz. Masrafları kurtarmamız için en az 100 balığın ağlara takılması lazım. Denizde istavrit, çinakop ve diğer balıklar da bol görülüyor. Vatandaşlar bu sene bol bol balık yiyecekler” ifadelerini kullandı. 

Balıkçıların attığı ağlarda ise son 2 gündür balık sayısının düşük olduğu ve bu süre içerisinde istediklerini kadar avlanamadıkları ileri sürüldü.  

Ahmet Altay - Selim Kuşcu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.