GÜNDEM - 23 Ağustos 2014 Cumartesi 11:22

Kayıp gençler için ‘Barbaros Hayrettin Paşa’ devrede

A
A
A
Kayıp gençler için ‘Barbaros Hayrettin Paşa’ devrede

Kumburgaz’da kaybolan 5 gence ulaşmak için dün akşam saatlerinde bölgeye gelen “Barbaros Hayrettin Paşa” isimli sismik araştırma gemisi çalışmalara başladı.

GEDDAD Başkanı Umur Zamanoğlu, geminin çok ciddi çalışma içerisinde olduğunu belirterek, “Barbaros Hayrettin Paşa, Erdek ile İmralı adası arasında geniş bir çalışma yapacak” dedi.

Kumburgaz Kamiloba Sahili’nde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan 5 gençten halen haber alınamadı. Denizde kaybolan Mikail Çelik (30), Serdar Demir (25), Doğan Demir (21), Şükrü Kahraman (28) ve Yusuf Büyükizgi’yi (29) bulmak için devletin tüm imkanlarının seferber edildiği arama çalışmaları 6. gününde de sürüyor. Dün akşam saat 20.20 sıralarında arama çalışmalarına başlayan “Barbaros Hayrettin Paşa” Sismik Araştırma Gemisi, hem konvansiyonel hem geniş yedekleme yapabilen, 200 metreye kadar yanal streamer ayırımı yapabilme yeteneğine sahip First Pass 3D tekniği ile donatılmış, ultra modern bir sismik araştırma gemisi olarak tanımlanıyor. Gemide 53 adet kamara bulunuyor. Bu kamaralardan 15′i ise tek kişilik. Arama ve kurtarma çalışmaları denizden, havadan ve deniz altından devam ediyor.

“ERDEK İLE İMRALİ ADASI ARASINDA GENİŞ BİR TARAMA YAPACAK”
Çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Genç Denizciler Dayanışma Derneği (GEDDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu, Barbaros Hayrettin Paşa gemisini 19 saat önce talep ettiklerini belirtti. Zamanoğlu, “Sağ olsunlar milletvekilleri bizim taleplerimizi dinlediler. Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç’a ise telefon edilmesinin ardından Barbaros Hayrettin Paşa ve beraberindeki 2 ekibi de buraya sevk edildi. Saat 22.00 sıralarında bölgeye varan Barbaros Hayrettin Paşa hazırlıklarına başladı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ile birlikte brifinglerini yapıyorlardı. Bu arada güven gemisiyle de irtibattaydılar. Onunla beraber hazırlıklarını yaparak yazışmaları tamamladılar. Yoğun bir çalışma temposu içerisinde artık enerjimizi tam safha kullanarak ve gönüllüleri de burada bilgilendirerek sabah saat 08.00 sıralarında 2 güvenlik gemisi ve Barbaros Hayrettin Paşa TCG güven komutasında güneye doğru iniş yaptılar. Bu bölge içerisinde Erdek, İmralı Adası gibi çok geniş bir alanı tarayarak çalışmalarına başlayacaklar” dedi.

“BARBAROS HAYRETTİN PAŞA, ÇOK CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPACAK”
Umur Zamanoğlu, “Barbaros Hayrettin Paşa gemisi şuan intikal de muhtemelen yaklaşık 2 saat içerisinde belirlenen bölgeye varacak. Start-up bölgesine varacak. Çünkü hala tek bir bölgede çalışılmıyor. Sahil güvenlik hala tüm hava ve deniz unsurlarına bölgeye gönderdi. Hatta çok zor şartlar altında çalışıyorlar. Personelleri ve bizler çok yorulduk. Maksimum kapasitedeyiz. Yaklaşık 2 saat içerisinde ciddi bir çalışma içerisine girip tüm bölgeye tarayacaklar” ifadelerini kullandı.

“İYİ VEYA KÖTÜ BİR HABER ALANA KADAR BÖLGEDE BEKLEYECEĞİZ”
Gönüllülerin stoklarının neredeyse bittiğini ifade eden Zamanoğlu, “Pek bir şey kalmadı. Sahil güvenlikte zaten öyle bir problem yok ama fiziki olarak çok fazla yoruldular. Tahmin edebiliyoruz. Özellikle dalgıçlardan Allah binlerce kez razı olsun. Yüksek dalış sayılarına kadar çıktılar. Biz derneklerde burada son güç dayanmaya çalışıyoruz. İyi veya kötü bir haber alana kadar bu bölgeye kalmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ELLE TUTULUR GÖZLE GÖRÜLÜR BİR BULGU YOK”
5 günlük süreç içerisinde sadece bir can yeleği bulduklarını söyleyen Zamanoğlu, “Savcı inceliyor. Bunun dışında Marmara Denizi’nde renkli ne varsa topladık gibi bir şey oldu. Sahil güvenlik deniz polisine, deniz polisi de bize bildiriyor. Sürekli bir koordinasyon halinde dikkat dağıtabilecek ne varsa toparladık. Şahsen elle tutulur gözle görülür bir şey söyleyemeyeceğim” diye konuştu.  

DOĞAN CAN CESUR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.