POLİTİKA - 05 Nisan 2017 Çarşamba 13:20

Kemal Kılıçdaroğlu: 'O bayrak inecek, yoksa kötü olur'

A
A
A
Kemal Kılıçdaroğlu: 'O bayrak inecek, yoksa kötü olur'

Gaziantep'te STK temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderleri ile bir araya gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kerkük'teki bayrak gerilimi ile ilgili, "O bayrak inecek. yoksa kötü olur" dedi

Özel uçakla Gaziantep Havalimanı'na gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Gaziantep milletvekilleri Akif Ekici, Mehmet Gökdağ, CHP İl Başkanı Hayri Sucu ve partililer tarafından karşılandı. Gaziantep'te bir plazada sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtar ve kanaat önderleri ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, "Gaziantep yabancı sermaye olmadan büyüyen, yatırımlarını yapan bir kenttir. Gaziantepli gider sandıkta istediği adamı seçer. Demokrasi kentidir" dedi.

Muhtarlıkların kapatılması iddiası

Muhtarların demokraside önemli bir misyon üstlendiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, yeni anayasa ile muhtarların bu misyonunun ortadan kalkacağını savundu. Kılıçdaroğlu, "Gaziantep'n bir derdi olduğunda, muhtar açar telefonu şu sorunumuz var der. Milletvekili de kalkar Bakana söyler, bakan da kürsüye çıkıp o soruya cevap vermek zorundadır anayasaya göre. Ama şimdi önünüze konulan yeni anayasada böyle bir uygulama olmayacak. Bu siyaset kurumunun bırakın vatandaşa hesap vermeyi, kendi milletvekiline hesap vermeyecek. Böyle bir uygulama dünyanın hiç bir yerinde yok. Eğer hepimiz vergi ödüyorsak siyaset kurumu bunun hesabını vermelidir. Hepimizin oturup düşünmesi lazım. Hangi dünya görüşünü savunursak savunalım hepimizin vazgeçmeyeceği bir şey varsa o da demokrasidir" dedi.

Kılıçdaroğlu, yeni sistemde bir kişinin her istediğini yapabileceğini savunarak, istenilirse muhtarlığın da kapatılabileceği yönündeki iddiasını yineledi. Kılıçdaroğlu, bugünkü sistemde ise muhtarlıkların ancak mecliste kanun geçerse kapatılabileceğini kaydetti. Kılıçdaroğlu meselenin memleket meselesi olduğunu ifade ederek, tüm vatandaşlara sandığa gitme çağrısında bulundu.

"Anayasa değişirse can ve mal güvenliği olmayacak"

Kılıçdaroğlu, yeni hükumet sistemi ve anayasa değişikliği ile bakanlar kurulunun da ortadan kalkacağını savunarak, bütün yetkilerin bir kişiye verileceğini iddia etti. Anayasa değişirse, kimsenin can ve mal güvenliğinin kalmayacağını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Yeni modelde başbakanlık ve bakanlar kurulu yok, güven oyu isteme de yok. Niye yasayı değiştiriyoruz. Niye bütün yetkileri tek bir adama veriyoruz. Teklik Allah'a mahsustur. 80 milyonun kaderini bir kişiye bağlarsak, o bir kişi hata yaparsa faturasını 80 milyon ödeyecek. Bu anayasa değişirse hiç kimsenin can ve mal güvenliği olmayacak. Eğer bunu istemiyorsanız sandığa gideceksiniz ve 'hayır, ben bunu istemiyorum' diyeceksiniz" şeklinde konuştu.

Hakim tayin hakkı verileceği iddiası

Kılıçdaroğlu, yeni anayasa ile parti genel başkanına hakim tayin hakkı da verileceğini iddia ederek, "Hukukun üstünlüğü devletin karşısında vatandaşın hakkını korumaktır. Devletin askeri polisi silahı vardır ama vatandaşın bir şeyi yok. Bu anayasa değişirse bir siyasi partinin genel başkanına hakim tayin etmesi yetkisini veriyoruz. İşte o zaman hukukun üstünlüğü diye bir şey kalmaz" ifadelerini kullandı.

Kerkük'teki bayrak gerginliği

Kılıçdaroğlu, konuşmasının devamında Kerkük'teki bayrak gerginliğine de değindi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili, "Şimdi konuşuyor, Kerkük'teki o bayrak inecek yoksa kötü olur. Niye sadece konuşuyorsun neden gereğini yapmıyorsun. Sabah öğle akşam konuşuyorsun hiç bir şey yapmıyorsun. Cumhurbaşkanlığı makamı herkesin ortak paydasıdır. İster meclis seçsin ister vatandaş seçsin. Biz ortak paydamızı korumak istiyoruz" diye konuştu.

Suriyeliler konusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun salona hitaben, "Suriyeli vatandaşların burada olmasından memnun musunuz" sorusuna salondakiler 'hayır' cevabını verdi. Kılıçdaroğlu, "Elli defa dedim şu Suriye'nin iç işlerine karışmayın. Bir bidon su ile gidin ateşin sönmesine yardım edin, 3 milyon Suriyeli neden burada. Şimdi de 'evet çıkarsa, vatandaşlık vereceğiz' diyorlar. 'Onlar vergi vermesin, hastanelerde kuyruk beklemeden muayene olsun, üniversitelere sınavsız girsin' istemiyorsanız gidip hayır oyunuzu kullanın. Hayır çıkması, devletin bütün imkanlarını kullanmasına rağmen Türk halkının direnerek baskılara boyun eğmeden kazanması demektir. Ve biz iki yıldır yaptığımız hazırlıkla sandıkların korunmasını sağlayacağız. Herkes korkmadan gidip oyunu kullansın" diye konuştu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak'ın da eşliğinde Kılıçdaroğlu'nun kentteki temasları sürüyor.  

Orhan Erkılıç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop kestanesi tehlikede: Gal arısı üretimi ve arıcılığı vuruyor Türkiye’nin lezzetiyle ün salan Sinop kestanesi, gal arısı tehdidiyle karşı karşıya. Kestane ağaçlarında verim kaybına yol açan zararlı, hem üreticiyi hem de arıcılığı olumsuz etkilerken, kentte yürütülen mücadele çalışmaları kritik bir toplantıda ele alındı. Sinop Orman Bölge Müdürlüğü Rahmi Demir Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen "Kestane Gal Arısı ile Mücadele Toplantısı"nda, zararlının il genelindeki yayılımı ve etkileri detaylı şekilde değerlendirildi. Özellikle Sinop kestanesinin kalitesi ve rekoltesinde düşüşe neden olan gal arısının, bölge ekonomisi açısından ciddi risk oluşturduğu vurgulandı. Toplantıda, biyolojik mücadele kapsamında doğaya salınan faydalı böceklerin etkisi, sahada yürütülen uygulamaların sonuçları ve üreticilerin karşılaştığı sorunlar masaya yatırıldı. Kurumlar arası iş birliğinin artırılması ve önümüzdeki dönemde atılacak adımlar da görüşüldü. Verilere göre mücadele kapasitesinde dikkat çeken bir artış yaşandı. 2022 yılında 2 bin 183 olan avcı böcek salımı, 2025’te 8 bin 620’ye yükselirken, 2026 yılında 10 bin avcı böcek ile 250 hektarlık alanda mücadele hedefleniyor. Uzmanlar, gal arısına karşı sürdürülen biyolojik mücadelenin Sinop kestanesinin geleceği açısından hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Toplantıya Vali Mustafa Özarslan, Ayancık Kaymakamı Ahmed Çelik, Erfelek Kaymakamı Ali Tuğrul Yıldız, Orman Bölge Müdürü Rıdvan Kalelioğlu, ilgili kamu kurumlarının temsilcileri, Arıcılar Birliği ve Ziraat Odası başkanları katıldı.
Adana 3 kadının telefonunu yankesicilik yöntemiyle çaldı, ifadesi şaşkına çevirdi: "Dayanamayıp çalıyorum" Adana’da farklı tarihlerde 3 kadının cep telefonunu yankesicilik yöntemiyle çalan şüpheli, polisin yaklaşık 100 saatlik kamera incelemesi sonucu yakalandı. Tutuklanan şüphelinin ifadesinde "Dayanamayıp çalıyorum. Telefonları satıp kişisel ihtiyaçlarım için harcadım" dediği öğrenildi Alınan bilgiye göre, 5 Mart günü Seyhan ilçesine bağlı Çınarlı Mahallesi İnönü Caddesi üzerindeki bir pastanede alışveriş yapan sağlık çalışanı Gülizar Y.’nin cep telefonu yankesicilik yöntemiyle çalındı. 11 Mart’ta ise Havuzlubahçe Mahallesi’nde Fatma D.’nin, 19 Mart günü de Sucuzade Mahallesi’nde yürüyen Halime S.’nin cep telefonları aynı yöntemle çalındı. Kadınların ihbarı üzerine harekete geçen Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık ve Yankesicilik Büro Amirliği ekipleri, olaylarla ilgili geniş çaplı inceleme başlattı. Yaklaşık 100 saatlik güvenlik kamerası görüntüsünü inceleyen ekipler, 3 olayı da gerçekleştiren şüphelinin Yusuf A. (48) olduğunu belirledi. Tespit edilen adrese düzenlenen operasyonla şüpheli saklandığı evde yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki sorgusunda suçunu kabul eden Yusuf A.’nın, "Cep telefonu gördüğümde dayanamayıp, çalıyorum. Telefonları tanımadığım kişilere sattım, parasını kişisel ihtiyaçlarım için harcadım" dediği öğrenildi. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
İstanbul Kanser tedavisinde yeni dönem: Akıllı radyoterapi Kanser tedavisinde gelişen teknolojiyle birlikte radyoterapi yöntemleri her geçen gün daha hassas ve etkili hale geliyor. Uzmanlar, akıllı radyoterapi sayesinde tümörün milimetrik hassasiyetle hedef alınabildiğini ve sağlıklı dokuların büyük ölçüde korunabildiğini belirtiyor. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Evrim Metcalfe ise "Gelişen teknolojiler sayesinde tedavi süreçleri daha konforlu geçebiliyor, yan etkiler ise önemli ölçüde azaltılabiliyor" dedi. Kanser tedavisinde teknolojik gelişmeler, radyoterapi uygulamalarında önemli bir dönüşümü beraberinde getirdi. Gelişmiş görüntüleme ve planlama sistemleri sayesinde radyoterapi tedavileri artık çok daha hassas ve hedefe yönelik uygulanabiliyor. Medicana Sağlık Grubu Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Evrim Metcalfe, kanser haftası kapsamında yaptığı açıklamada, modern radyoterapi teknikleriyle tümör dokusunun milimetrik hassasiyetle hedef alınabildiğini ve sağlıklı dokuların büyük ölçüde korunabildiğini ifade etti. Radyoterapi kişiye özel planlanıyor Kanser tedavisinde her hastanın durumunun farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Metcalfe, "Tedavi planları kişiye özel olarak oluşturuluyor. Radyoterapi planlamasında hastanın yaşı, kanserin türü, evresi ve genel sağlık durumu gibi birçok faktör değerlendirilir. Günümüzde gelişmiş bilgisayarlı planlama sistemleri sayesinde tedaviler üç boyutlu görüntüler üzerinden planlanabiliyor. Böylece tümör dokusu en doğru şekilde hedef alınırken sağlıklı dokuların korunması sağlanabiliyor" dedi. Geriatrik Onkoloji Derneği başkanlığını da sürdüren Prof. Dr. Metcalfe, ileri yaşın kanser tedavisine engel olmadığını ve yaşlı hastalarda da uygun tedavi planlaması ile başarılı sonuçlar elde edilebildiğini belirtti. Multidisipliner yaklaşım tedavi başarısını artırıyor Kanser tedavisinde farklı branşların birlikte çalışmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Metcalfe, "Kanser tedavisi multidisipliner bir yaklaşımla yürütülmektedir. Radyasyon onkolojisi, medical onkoloji ve cerrahi ekiplerinin birlikte değerlendirdiği tedavi planları sayesinde hastalar için en uygun yöntem belirlenmektedir. Erken tanı ile birlikte doğru tedavi planlaması yapıldığında günümüzde birçok kanser türünde başarılı sonuçlar elde etmek mümkün olabilmektedir" ifadelerini kullandı. Erken tanı kanserle mücadelede hayati önem taşıyor Kanserle mücadelede en önemli unsurlardan birinin erken tanı ve düzenli sağlık kontrolleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Evrim Metcalfe, toplumda kanser farkındalığının artırılmasının tedavi başarısını doğrudan etkilediğini belirterek, "Kanser artık birçok türde erken tanı konulduğunda tedavi edilebilir bir hastalık haline gelmiştir. Bu nedenle tarama programlarına katılmak, risk faktörlerini azaltacak sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemek ve şüpheli belirtiler görüldüğünde gecikmeden bir uzmana başvurmak büyük önem taşımaktadır. Bilimsel gelişmeler sayesinde kanser tedavilerinde her geçen gün daha etkili ve daha konforlu yöntemler kullanılmaktadır" dedi.
Kars Susuz’da Kütüphane Haftası coşkusu: "İyileştiren Kütüphane" temasıyla anlamlı program Susuz’da, 62. Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler, yoğun katılımla gerçekleştirildi. "İyileştiren Kütüphane" temasıyla Susuz Halitpaşa İlçe Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen programa, Susuz Kaymakamı Muhammed Emin Tutal ve protokol üyeleri katıldı. Programda kitap okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması, özellikle çocuklar ve gençler arasında okuma kültürünün güçlendirilmesi ve kütüphanelerin bireylerin gelişimindeki rolü vurgulandı. Kütüphanelerin yalnızca bilgiye erişim noktası değil, aynı zamanda bireylerin ruhsal ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan önemli yaşam alanları olduğuna dikkat çekildi. Etkinlik kapsamında, yıl boyunca en çok kitap okuyan öğrenciler ve vatandaşlar çeşitli kategorilerde ödüllendirildi. Başarılı okuyuculara hediyeleri protokol üyeleri tarafından takdim edilirken, özellikle çocukların kitap okuma konusundaki azmi ve başarısı, katılımcılar tarafından takdirle karşılandı. Ödül töreninin ardından Kaymakam Tutal, dereceye giren öğrenciler ve aileleriyle yakından ilgilenerek sohbet etti. Öğrencilerin eğitim hayatları, okuma alışkanlıkları ve hedefleri hakkında bilgi alan Tutal, ailelerin talep ve önerilerini de dinledi. Eğitim ve kültür alanında yapılan bu tür etkinliklerin artarak devam edeceğini ifade eden Tutal, kütüphanelerin toplumun her kesimi için önemli birer rehber olduğunu belirtti. Program, hatıra fotoğraflarının çekilmesi ve kütüphane gezisi ile sona ererken, katılımcılar etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Susuz’da Kütüphane Haftası etkinliklerinin hafta boyunca çeşitli programlarla devam edeceği öğrenildi.