SAĞLIK - 11 Şubat 2016 Perşembe 14:41

'Kişisel bakım ürünlerinde de doğallık ön planda'

A
A
A
'Kişisel bakım ürünlerinde de doğallık ön planda'

AksuVital Marka ve Pazarlama Müdürü Elçin Demir, paraben, SLS, silikon ve renklendirici içermeyen kişisel bakım ürünlerini doğal sevenlerle buluşturacaklarını açıkladı

Türkiye’nin doğal bitkisel ürünlerde öncü firmalarından AksuVital'in, kişisel bakım ürünlerinde de doğallığı ön plana aldığı açıklandı. Şirketin Marka ve Pazarlama Müdürü Elçin Demir, "Paraben, SLS, silikon ve renklendirici içermeyen, tamamen doğal içerikli 19 çeşit ürünün Ocak ayında lansmanını yapmaktan mutluluk duyduk" dedi.

Softem'in, geleneği ve yenilikleri birleştiren formülasyonlarıyla, doğanın güzelliğini hissetmek isteyenlerin yanı başında olacağını söyleyen Demir, "Cildimiz ve saçlarımız, şehir hayatı ile birlikte hayatımıza yoğun bir şekilde giren stresin, çevre kirliliğinin verdiği zarardan dolayı özel bir ilgiyi hak ediyor. Farsça yumuşak ilaç anlamına gelen Softem, içeriğinde bulunan doğal bitki özleriyle cildinizin ihtiyacına göre çeşitli doğal sabun, şampuan, saç kremi, saç serumu, cilt ve vücut yağları alternatifleri sunuyor. Softem ürünlerinde kullanılan yağlar soğuk pres tekniği ile elde edilmektedir. Yüzde 100 saf ve doğal yağlardan oluşan ürünler katkı maddesi ve koruyucu içermez, proses süresince yüksek derecede ışıl işleme maruz kalmazlar. Ürünler alanında uzman bir kadro tarafından geliştirilmektedir. Ar-Ge ve Ür-Ge ekibi, formülasyonları çalışırken, birbirini tamamlayan, birbirinin etkisini artıran hammaddeleri bir arada kullanmaktadır. Doğaya zarar vermeden üretim yapmaya, üretimin her aşamasında dikkat edilmektedir" şeklinde konuştu.

Ürünlerin, Ar-Ge ve Ür-Ge alanında faaliyet gösteren laboratuvarda geliştirildiğine vurgu yapan Dermir, "Softem ürünleri Ar-Ge ve Ür-Ge alanında faaliyet gösteren laboratuvarda geliştirilir. 600 metrekare alana kurulu olana laboratuvar, süreç içerisinde ihtiyaç duyulan tüm hammadde ve son ürün analizlerinin yapılabilmesi için gereken, HPLC, GC-MS, atobik absorpsiyon vb. teknik donanıma sahiptir. Ürün ve hammaddeler için yılda ortalama 20.000 civarında analiz yapılmaktadır. Laboratuvar kadrosu; doktor, kimyager, gıda mühendisleri, tıbbi ve aromatik bitki uzmanlarından oluşur. Laboratuvar ekibi kişisel bakım ürünleri ve doğal bileşimler konusunda oldukça deneyimlidir. Türkiye’de bilimin öncüsü Tübitak, İstanbul Üniversitesi, Ege üniversitesi ve çeşitli kurumlar ile birlikte başarılı projelere imzalar atılmaktadır" dedi.
Ürünlerin, GMP belgeli üretim tesisinde hazırlandığını belirten Demir, şunları kaydetti: "Türkiye’de, kendi tesislerinde üretim yapmaktadır. GMP(Good Manufacturing Process-İyi Üretim Uygulamaları) koşullarına sahip üretim alanında, Türkiye’nin ve dünyanın en iyi bölgelerinden seçilen kaliteli hammaddelerden son ürünler hazırlanmaktadır. Kullanılan bitki ve bitki ekstrelerinde aflotoksin, mikrobiyolojik açıdan toplam aerobik bakteri, küf-maya analizleri, salmonella, e-coli testleri yapılır.

Kullanılan bitki ekstrelerinin HPLC ile etken madde miktarı tayini gerçekleştirilir. Yağlarda safsızlık ve bileşenlerin kompozisyon ölçümü gerçekleştirilir. Son ürünler üzerinde, bağımsız akredite laboratuvarlarda düzenli olarak doğrulama testleri yapılır. Bir bitkinin yüzlerce çeşidi bulunur ve genelde bunlardan sadece bir türü etken madde miktarı açısından işe yarar durumdadır. Bu nedenle doğru türün kullanıldığından emin olmak adına, ürünlerde kullanılan bitkilerinin türleri, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Laboratuvarında analiz edilmektedir". 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisalı çiftçiye Çamönü müjdesi Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Manisa’nın Akhisar ilçesinde geçen yıl tamamlanan Çamönü Barajı’nda sulama şebekesi inşaatına hız verdi. DSİ Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Bu kapsamda Manisa’nın Akhisar ilçesinde 2 bin 270 dekar araziye can suyu geliyor. Geçen yıl tamamlanan Çamönü Barajı’nda sulama şebekesi inşaatına hız verildi. Projenin yaklaşık 3’te biri bitirildi. Çalışmaların aralıksız devam ettiğini kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Manisalı üreticiye müjde verdi. 2024 yaz sulama sezonunun ikinci yarısında barajdan tarlalara su vermeyi planladıklarını açıkladı. Bu yaz üreticinin umudu olacak Çamönü Barajı’nın 2 milyon 720 bin metreküp depolama hacmine sahip olduğunu hatırlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Geçen yıl baraj projesinde yüzde 100 fiziki gerçekleşme oranına ulaşarak barajda su tutmuştuk. Ara vermeden sulama şebekesi ile ilgili imalatlara başladık. 12.5 kilometremiz HDPE boruyu sahaya getirdik. Testlerden uygunluk belgelerini aldık. Ardından da kazı ve kaynak çalışmalarına başladık. Şu ana kadar yaklaşık 8000 metre HDPE borunun sahadaki imalatını tamamladık. Sulama şebekesi inşaatında yüzde 35 fiziki gerçekleşme oranına ulaştık. Hedefimiz birkaç ay içerisinde tüm imalatlarımızı tamamlayarak ağustos ayı içerisinde Çamönü Barajı’ndan tarlalara su verebilmek.” diye konuştu. Üretici yılda 17 milyon lira daha fazla kazanacak Çamönü Barajı’nın bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, borulu basınçlı modern sulama sistemi ile bölgedeki sulama maliyetlerinin düşeceğini belirtti. Sulu tarımın yaygınlaşması ile ürün çeşitliliğinin de artacağını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, proje sayesinde Akhisarlı çiftçilerin 2024 yılı rakamlarıyla her yıl 7 milyon lira daha fazla kazanacağını söyledi. Akhisar kent merkezine 7,5 kilometre mesafedeki Çamönü Köyü’nün 1.5 kilometre güneyinde yer alan Delice Deresi üzerine inşa edilen barajın gövdesi için yaklaşık 490 bin metreküp dolgu yapıldı. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde, temelden yüksekliği 41 metre olarak projelendirilen Çamönü Barajı’nda 2,72 milyon metreküp su depolanacak.
Artvin İl il gezerek klasik dikiş makinesi tamiri yapıyor Dikiş makinesi ustası 58 yaşındaki Ekrem Usta, 42 yıldır il il gezerek dikiş makinesi tamiri yapıyor. Samsun’da yaşayan Erdem Usta, çocuk yaşta bir tekstil atölyesinde öğrendiği dikiş makinesi ustalığını yıllar sonra meslek haline getirdi. Usta, çalıştığı atölyede dikiş makinalarının tamirini öğrenerek memleketi Samsun’a döndü. Usta, ardından Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde il il gezerek dikiş makinası tamiri yapmaya başladı. Genellikle Halk Eğitim Merkezi dikiş kursları, perdeciler, çeyizciler ve terzilerin makinelerini tamir eden Usta, randevu usulü çalışarak her ay Samsun’dan Kars’a kadar seyahat ediyor. Mesleğinde çırak yetişmediğini de ifade eden klasik dikiş makinesi ustası Ekrem Usta, günümüzde elektronik dikiş makinaları çıktığını gençlerin de ilgisinin teknolojiye yönelik olduğu belirterek çırak bulamadıkları ve mesleğin son temsilcileri olduğunu söyledi. "Bizden sonra inşallah bu meslek devam eder" diyen Usta, "Bu makinelerden piyasada çok var. Daha önce kadınlarımız, annelerimiz çeyiz üzerine bu makinaları hediye olarak aldılar. Evlenirken koşul koydular ve şimdi ellerine kalan makineleri halen daha tertemiz bakmaktalar. Hatıra olarak kimisi babasından kimisi eşinden kaldığı için hatıra olarak kullanıyorlar ve ayrıca bunu bir meslek haline de getirdiler. Benim daha önce esnaflara vermiş olduğum telefon numaramdan bana ulaşıyorlar. Randevu şeklinde ayın belli günlerinde her ile, ilçeye geleceğim günü bildiriyorum. O gün orada bulunup makinaları tamir ediyorum. Servis olaylarımız da Samsun’dan başlıyor. Samsun, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin, Ardahan ve Kars’a kadar yetişebildiğimiz yere kadar gidiyoruz” ifadelerini kullandı.
Adıyaman Samsat’ta birlik meclis toplantısı yapıldı Adıyaman’ın Samsat ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliğinin 1. olağan meclis toplantısı yapıldı. Samsat Kaymakamı Süleyman Bakan başkanlığında, Kaymakamlık Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Birlik Müdürü Fahrettin Çelik ve İlçe Özel İdare Müdürü Haşim Uçar’ın yanı sıra birlik meclis üyeleri katıldı. İlk olarak iki yıl görev yapmak üzere iki divan katibinin seçimi yapıldı. Bu seçim sonucunda İl Genel Meclis Üyeleri Osman Deniz ve Nuri Kuştepe meclis divan katibi olarak seçildiler. Daha sonra bir yıl görev yapmak üzere dört encümen üyesinin seçimine geçildi. Yapılan gizli seçimde Kuştepe Köyü Muhtarı Ahmet Kuştepe ve Ovacık Köyü Muhtarı Bahattin Ertan 17’şer oy alarak bir yıl görev yapmak üzere asil üye olarak seçildi. Yapılan seçimlerden sonra 2023 yılı kesin hesaplarının incelenmesine geçildi. Kesin hesap cetvelleri olan; bütçe giderleri kesin hesap cetveli, bütçe gelirleri kesin hesap cetveli, Aralık 2023 ayı sonu itibariyle genel mizan tablosu, bilanço ve muhasebe yetkilisine ait liste üzerinde gerekli inceleme ve görüşmeler yapılarak oylamaya sunuldu. Yapılan oylamada 2023 yılı kesin hesabı oybirliği ile kabul edildi. 2024 Yılında yapılacak çalışmalar ile ilgili olarak yapılan değerlendirmede yol, su ve altyapı hizmetlerinin aralıksız devam edeceği belirtildi. Muhtarların söz alarak ihtiyaç ve talepleri iletmesi ve Kaymakam Süleyman Bakan’ın teşekkür konuşması ile toplantı sona erdi.