SAĞLIK - 01 Şubat 2017 Çarşamba 15:30

KLİMİK, 5.Hepatit Akademisi gerçekleştirildi

A
A
A
KLİMİK, 5.Hepatit Akademisi gerçekleştirildi

Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu 5. Hepatit Akademisi Bursa'da gerçekleştirildi.

İlk kez 2013 yılında 24-26 Ocak tarihlerinde Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) katkılarıyla gerçekleştirilen 1.Hepatit Akademisi geleneksel olarak takip eden yıllarda Mersin, Samsun, Hatay ve son olarak Bursa'da gerçekleştirildi.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, Bursa’da gerçekleştirilen 5. KLİMİK Hepatit Akademisine Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doç.Dr.Kaya Süer ve Prof.Dr. Murat Sayan'ın katıldığı bildirildi.
Yakın Doğu Üniversitesi'nin her iki öğretim üyesinin de oturum başkanlığı görevi üstlendikleri akademide bulaşıcı sarılıkların her açıdan tartışıldığı ve güncel bilgiler ışığında bilgilerin tazelendiği belirtildi.
Prof.Dr. Murat Sayan’ın yönettiği oturumda Hepatit C virüsünün tanısında kullanılan serolojik ve moleküler yöntemlerin yeri, Hepatit C hastalarında takip ve tedavi nasıl yapılmalı ve radyolog gözüyle karaciğer hastalıkları başlıklı konular tartışıldı.
Doç.Dr. Kaya Süer’in oturum başkanlığı yaptığı bölümde ise Hepatit B virüsünün akut ve kronik hepatitlerin ayırımı, akut ve kronik hepatit B tanısında serolojik ve moleküler yöntemler ve atipik profiller ve hepatit B hastaları nasıl takip ve tedavi edilmeli başlıklı konular tartışıldı.
Prof.Dr. Murat Sayan ile Doç.Dr. Kaya Süer'in yaptıkları ortak açıklamada, özellikle Hepatit C tedavisinde son yıllarda kullanılmaya başlayan yeni ilaçlar ve sonuçları ile ilgili toplantılar dikkatleri üzerinde topladığı vurgulandı.
Açıklamada ayrıca; "uzun yıllardır hasta tedavisinde kullanılan interferon ve ribavirin kombinasyonları ile tedavide başarı oranı genellikle yüzde 55-70 seviyesinde olarak saptanmaktaydı. Günümüz tıbbında her gün ortaya çıkan yeniliklerden bir tanesi de hepatit C tedavisinde kullanılan yeni Direkt Etkili Antiviraller grubu ilaçlardır. 2012 yılından bu yana dünyada kullanılmaya başlayan bu ilaçlar ile tedavi başarı oranları yüzde 96-100 oranlarına ulaşmıştır. Bu tedavi başarı oranları ile aşısı olmayan bir hastalık olan hepatit C virüsünün dünya yüzeyindeki sıklığı giderek azalacaktır. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünyada 170 milyon insan hepatit C virüsü ile enfektedir. Önümüzdeki dekatlarda bu sayının azalması mevcut yeni tedavi yöntemleri ile bulaşın azalması ile doğru orantılı olarak azalma gösterecektir " denildi.
KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubunun daha önceden yayınladığı Kronik hepatit C Uzlaşı Raporu ise özellikle tedavi seçenekleri açısından güncelliğini kaybettiği için yeni uzlaşı raporu hazırlıkları da 5.Hepatit Akademisinde ele alındığı belirtilen açıklamada, günümüzdeki yeni tedavi seçeneklerini kapsayacak olan bu uzlaşı raporunun ise Nisan 2017 de yayınlanmasının beklendiği vurgulandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.
Manisa Başkan Zeyrek: “Projelerimizi hayata geçirmek için tüm gücümüzle çalışacağız” Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, tüm gücüyle Manisa’ya hizmet etmek için çalışacaklarını belirterek, “Beş yıl içinde öyle hizmetler yapmalıyız ki alnımız açık bir şekilde çoluğumuz çocuğumuzla çarşıda dolaşabilelim” dedi. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman ve Yönetim Kurulu Üyelerini konuk etti. Başkan Özkasap ve beraberindekiler, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, Manisalıların çok büyük desteğiyle Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ferdi Zeyrek’i tebrik etti. Manisa Ticaret Borsası olarak, her zaman Başkan Zeyrek’in yanında olduklarını belirten Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, “Şahsım ve borsa olarak kalben sizi tebrik ediyoruz. Çok güzel bir başarı oldu. Manisa’mız, genç, dinamik, çalışkan, doğru, dürüst bir başkana sahip olmanın büyük mutluluğunu yaşıyor. Allah mahcup etmesin. Allah kolaylıklar versin” dedi. “Tüm gücümüzle çalışacağız” Tüm gücüyle Manisa’ya hizmet etmek için çalışacaklarını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ise, “Zaman çok çabuk geçiyor. Beş yıl da, bu kadar çok çabuk gelip geçecek. Sizlerin de bulunduğu bu koltuklardan çok başkanlar geldi geçti. Kimi başkanlar, halen başkanım diye anılıyor. Maalesef kimi başkanlar, Manisa’da bile oturmayıp başka şehirlere taşınmak zorunda kalmıştır. Biz beş yıl sonra kazanırız, devam ederiz, etmeyiz, o bugünün konusu değil. Ama beş yıl içinde öyle hizmetler yapmalıyız ki, alnımız açık bir şekilde çoluğumuz çocuğumuzla çarşıda dolaşabilelim. Bu yönde de, hep beraber odalarımızla çok güzel işler yapacağız. Bugüne kadar, biz masanın başka koltuklarında oturduk. Yapılamayanları gördük. Yapılması için mücadele ettik. Allah’ta bir fırsat verdi. Şimdi onları hayata geçirmek için tüm gücümüzle çalışacağız” ifadelerinde bulundu.