GÜNDEM - 07 Temmuz 2015 Salı 14:47

Körfez Geçiş Köprüsü'nde en ağır parçanın montajı tamamlandı

A
A
A
Körfez Geçiş Köprüsü'nde en ağır parçanın montajı tamamlandı

Gebze-İzmir Otoyolu Projesi'nde Güney Yaklaşım Viyadüğü'nün 2 bin 600 tonluk en ağır tabliyesinin yerleştirilme işlemi tamamlandı.

İzmit-Körfez Asma Köprüsü’nün Güney Yaklaşım Viyadüğü’nde yapımına başlanılan 2 bin 600 ton, 1.4 kilometre uzunluğundaki en ağır parçanın 57 metre yükseğe kaldırılma işlemi tamamlandı. Türkiye’nin en büyük ağır kaldırma operasyonu olan işlem 11 saatlik dilimin ardından başarı ile sonuçlandırıldı. Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında İzmit-Körfez Asma Köprüsü Güney Yaklaşım Viyadüğü’nün 124 metre boy 36 metre genişliğindeki tabliyesi, ‘ağır kaldırma’ yöntemiyle 57 metre yükseğe kaldırıldı. Türkiye’nin en büyük ağır kaldırma operasyonu olan bu uygulamayla aynı zamanda yeni Türkiye rekoru da kırıldı.

Gebze-Orhangazi-İzmit otoyolunun en kritik olan ve Yalova’nın Altınova ilçesi sınırları içerisindeki Hersek burnunda yapımı devam eden Güney Yaklaşım Viyadüğü’ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Gebze-Orhangazi Otoyolu Güney Yaklaşım Viyadüğü Proje Müdürü Cüneyt Gümüşdağ, “5 Temmuz’da yaptığımız ikinci operasyonla da ikinci açıklıkta 2 bin 600 ton ağırlığında 36 metrelik yol genişliğinin tamamı, 124 metre uzunluğunda ağır kaldırma operasyonuyla birlikte monte edildi. Bu montajın tamamlanmasıyla birlikte 1.4 kilometrelik tabya yapısı yekpare halini aldı. Bu bizim projemizdeki ana yapının son parçasıydı. Bu ana yapının tamamlanmasıyla birlikte asfalt yapı, çelik, elektrifikasyon gibi tamamlama işleriyle birlikte Eylül 2015 tarihiyle birlikte de Güney Yaklaşım Viyadüğü faaliyetlerini de tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Projenin tamamen Türk işçiliğiyle tamamlandığını ifade eden Gümüşdağ, “Biz en zorlu dönemimizde en etkili kadroya ulaştığımızda kadromuzun tamamı Türk’tü. Yaklaşık 150 mühendisle çalıştık üretimde. Elbette dünyadan pek çok uzmanla kritik operasyonlarda destek aldık. Ama emek Türk emeği. En çok zorlandığımız husus ise benzer bir yağının dünyanın hiçbir yerinde bulunmayışıydı. Yapının 2 bin metre bir yarıçapla kıvrılması ve bunun 1.2 kilometre geride yapılarak doğru koordinatlara getirilmesi çok büyük bir mühendislik başarısıdır” diye konuştu.

Köprünün yapımı sırasında çevrenin korunması için güzergahı değiştirmek zorunda kaldıklarını söyleyen Gümüşdağ, “Güzergahın belirlenmesi aşamasında da arkamızda görünen Hersek Gölü’nün korunması amacıyla güzergahımız köprüden düz bir iniş yerine 2 bin metre yarıçapında bir kıvrımla, göle temas etmeden geçmiştir. Çünkü bu göl allı turnaların göç yolları üzerinde konakladıkları ve aslında barındırdığı mikroorganizmalarla allı turnalara bu kırmızı rengini vermesini sağlayan mikroorganizmaları yaşatan bir göl. Bu anlamda çevreye de çok duyarlı bir proje gerçekleşmiştir Güney Yaklaşım Viyadüğü’nde. Benzeri uygulamalar köprünün boyasında yapılmıştır. Seçtiğimiz boya içme suyunun taşımasında dahil kullanılan doğaya zararsız bir boyadır. Boya yapabilmek için çelik yüzeyine yapılan kumlama işinde de kullandığımız aşındırıcı medya da çakıl taşıdır. Bu seçimler yapımı güçleştirmekle birlikte bizim çevreye olan saygımızı da göstermektedir” şeklinde konuştu. 

GÜRCAN YILMAZ - GÜVEN KAYA
KOCAELİ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da kendi kendine yeten belediyecilik modeli Kendi kendine yeten belediye misyonunu benimseyerek çalışmalarını sürdüren Samsun’da Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, üretim tesislerini ziyaret etti. Başkan Doğan, "Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin bir şekilde yürütürken, elde ettiğimiz tasarrufu daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üretim tesislerimiz, kendi kendine yeten belediyecilik vizyonumuzun sahadaki en güçlü yansımasıdır" dedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi asfalt üretiminden hasır çelik üretimine, kilit parke üretiminden beton santrallerine birçok alanda üretim yaparak altyapı ve üstyapı yatırımlarına hız kazandırırken, şehrin ekonomisine de katkı sunuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin taş ocakları, konkasör tesisleri, doğaltaş elemanları fabrikası, beton santralleri, PMT santrali, asfalt plentleri, kilit parke ve bordür fabrikası, hasır ve çelik fabrikası gibi üretim tesisleri bulunuyor. Bu tesislerde 2025 yılında 1 milyar 99 milyon 663 bin 340 TL’lik üretim yapılırken Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan üretim tesislerini ziyaret ederek görevlilerden bilgi aldı. Başkan Doğan; Doğaltaş Üretim Fabrikası, Adalar Şantiyesi, Toybelen Asfalt Plenti, İlkadım Beton Santrali, Canik Yılanlıdere Şantiyesi, Tekkeköy Kilit Parke Bordür ve Çelik Hasır Fabrikası’nı ziyaretinde çalışanlarla sohbet etti, yürütülen çalışmaları yakından takip etti. Ziyaretlerin ardından değerlendirme yapan Başkan Halit Doğan, "Büyükşehir Belediyemize bağlı birçok üretim tesisimiz ile şehrimize değer katmaya devam ediyoruz. Kendi kendine yeten belediye vizyonumuzla çalışmalarımıza yön veriyoruz. Kendi üretim gücümüz sayesinde maliyetleri düşürüyor, yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin sürdürürken elde ettiğimiz tasarrufu ise daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üreten belediye güçlü şehir anlayışıyla çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.