SAĞLIK - 19 Nisan 2023 Çarşamba 10:35

'Körlük nedenleri arasında ilk sırada, dünyada tek tedavisi ameliyat'

A
A
A
'Körlük nedenleri arasında ilk sırada, dünyada tek tedavisi ameliyat'

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz İmadoğlu, kataraktların doğuştan olabildiği gibi ileri yaşlarda, ergenlik döneminde de ortaya çıkabileceğini belirtti. En çok karşılaşılan kataraktların yaşa bağlı kataraktlar olduğunu söyleyen İmadoğlu, “Kataraktın dünyada tek tedavisi ameliyattır” ifadelerini kullandı.

Halk arasında "göze perde inmesi" olarak tanımlanan katarakt, dünyada körlük nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz İmadoğlu, katarakt ile ilgili yaptığı bilgilendirmelerde “Göz merceği şeffaf olup, dışarıdan gelen ışığı retinadan geçirip odaklar. Ancak lensler zaman içerisinde bulanıklaşmaya başlar. Bulanıklaşma olduğunda halk arasında ‘perde’ dediğimiz dönem, yani gözün dışarısı ile ışık temasının kaybolduğu dönem vuku bulur. Ameliyatla doğal olan mercek alınır, göz içerisine özel maddelerden yapılan mercekler konulur” dedi.

'Körlük nedenleri arasında ilk sırada, dünyada tek tedavisi ameliyat'

“Uzağı da yakını da rahat bir şekilde görüyorlar”

İnsanların artık gözlük takmak istemediğini belirten Beykent Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Filiz İmadoğlu, “Bu durumda, normal kataraktın dışında, özellikle 40 yaş olmak üzere belirli bir yaştan sonra insanlar merceğe daha çok yönelmeye başladılar. Arz talep konusundan dolayı da lens firmaları büyük bir hızla bu lensleri üretmeye ve piyasaya sürmeye başladılar. İnsanlara bu lensleri taktığımız zaman uzağı da yakını da rahat bir şekilde görmektedirler” ifadelerini kullandı.

“Her hastaya önermiyoruz”

“Halk arasında akıllı mercek denilen, trifokal merceği her hastaya önermiyoruz” diyen İmadoğlu, “Bu mercekler bazı durumlarda yan etkilere sebep olabilmektedirler. Kısa bir araştırma yaptığımızda, akıllı mercek kullanan insanların bir kısmının çok mutlu, bir kısmının çok mutsuz olduğunu görüyoruz. Akıllı mercek işleminde doktorun tecrübesi, hasta ile iletişimi çok önemlidir. Akıllı merceği hastanın göz yapısı kaldırabilecek mi sorusu, hastanın ruhsal durumu, göz numaranın büyüklüğü gibi konularla birlikte değerlendirilmelidir. İleri derecedeki şeker hastalarına kesinlikle önerilmeyen bir işlemdir. Detaylı birebir muayenelerden sonra akıllı merceği önerip, önermeyeceğimize karar veririz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu Beyoğlu Belediyesi tarafından “Beyoğlu’nda Bahar” temasıyla düzenlenen Hıdırellez şenlikleri vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Alanı dolduran kalabalık yapılan gösterilerle Hıdırellez’i coşkuyla kutladı. Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdırellez şenlikleri Kızılay Meydanı’nda düzenlendi. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen şenliklerde sihirbaz, jonglör, ateşbaz, palyaço ve Roman dansı grubu sahne alırken Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney yaptığı açıklamada, "Bütün milli bayramlarımızı, dini bayramlarımızı, manevi bayramlarımızı böyle coşkuyla, bir arada, kaynaşarak kutlayacağız. Her seferinde farklı mahallelerde bir araya geleceğiz. Belediyenin hizmetlerini farklı mahallelerdeki çocuklarımız hissetsin, farklı mahallelerde yaşayan komşularımız hissetsin diye tek bir noktada değil Beyoğlu’nun değişik mahallelerinde bu faaliyetlere devam edeceğiz. Bugün Hıdırellez bahar bayramı doğanın yeniden canlanması demek. Aynı 31 Mart’ta olduğu gibi. 31 Mart’ta da Beyoğlu yeniden canlandı. 31 Mart’ta Beyoğlu’nu hep beraber rengarenk yaptık. Hıdırellez duaların edildiği, darda kalanların çare aradığı, hasta olanların şifa bulmak için dua ettiği, yardıma muhtaç insanların dua ettiği dolayısıyla dileklerin kabul olduğuna inanılan bir gün. Bugün karada darda kalanlara yardım eden Hızır ile denizde zorda kalanlara yetişen İlyas’ın 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece gül ağacının dibinde buluşmasına istinaden kutladığımız Hıdırellez bayramı. Bizler Beyoğlu’nda tüm kimliklere ait bayramları kutlayalım” dedi. Konuşmasının sonlarında Gazze’de zulüm gören insanlara dua eden Güney şunları söyledi: "Bizler Beyoğlu’nun renkliliğini el ele verip birlikte geleceğe taşıyalım. Yine dualarla dileklerle kapatalım. Özellikle Gazze’deki mazlumlara inşallah zulmün son bulduğu günler olsun diyorum. Hastaların şifa bulduğu günler olsun, darda kalanların darına Hıdırellez’in yetişmesini diliyorum. Hepinize buraya katıldığınız için, bu coşkuya destek verdiğiniz için bayramı bizlerle birlikte el ele kutladığınız için çok teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun” ifadelerini kullandı. Güney’in konuşmasının ardından Hıdırellez balonu uçurulurken, etkinlik müzik ve dans gösterileriyle devam etti.