GÜNDEM - 30 Ocak 2015 Cuma 09:34

Köylerin çöplerini belediyeler toplayacak

A
A
A
Köylerin çöplerini belediyeler toplayacak

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yer alan 40 köy ve 5 obanın çöpünü belediyeler toplayacak.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde yer alan 40 köy ve 5 obanın çöpünü belediyeler toplayacak. Köylerde bir ayı aşkın süredir çöplerin toplanamaması üzerine Kaymakam İsmail Ayhan Tavlı önderliğinde toplantı gerçekleşti. Kaymakam İsmail Ayhan Tavlı kendi makamında Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş, Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, İl Genel Meclis Üyelerinden Tayfun Sevim, Hasan Engin ve Özel İdare çalışanlarını ağırladı. Toplantı sonrasında Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz resmi protokolün henüz imzalanmadığını belirterek konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şu anda resmi bir sözleşme imzalamadık. Fakat önümüzdeki günlerde atılacak imzalarla Lapseki, Çardak ve Umurbey Belediyeleri tarafından köylerin çöpleri toplanacak. Çardak belediyesi kendi güzergahındaki çöpleri toplayacak. Lapseki belediyesi Subaşı, Şahinli ve Karamusalar köyüne kadar olan bölümde çalışacak. Umurbey Belediyesi de kendi üzerindeki köyleri toplayacak şekilde bölüm paylaşımı yapıldı. Özel İdare bunun neresinde yer alacak diye soruluyor. Örnek verecek olursak çöp toplama ücreti 1 liraya mal olurken bunların bertaraf ücretinin maliyeti 3 liraya kadar yükseliyor. İşte bu köylerden toplanan çöplerin bertaraf ücretini özel idare ödeyecek. Köylerden çok cüzi bir rakam talep edilecek. Bu paralarla belediyelerin akaryakıt ve işçi çalıştırma ücretleri karşılanacak. Çöp kamyonu aracı özel idareden olacak, Lapseki belediyesi olarak biz şoför vereceğiz, Umurbey ve Çardak belediyeleri de işçi gönderecek. 3 belediye kendi sahalarımızdaki çöpleri hafta da ikişer gün olmak üzere toplamda 6 gün boyunca toplayacağız. 40 köyün 5 obanın çöpünü toplayacağız" dedi. 

MUSTAFA UÇMAZ
ÇANAKKALE

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "’MAHZEN-38’ operasyonlarında 10 şüpheli yakalandı" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da düzenlenen ’MAHZEN-38’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 10 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul’un Kağıthane, Esenler ve Başakşehir ilçelerinde düzenlenen ’MAHZEN-38’ operasyonlarında; kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, iş yeri baskını, 6136 sayılı kanuna muhalefet ve tehdit suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 10 şüphelinin yakalandığını kaydetti. Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; suçta kibirlenenlere, halkımızın huzurunu kaçıranlara, organize suç örgütlerine ve çetelere göz açtırmayacağız. Hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip adalete teslim edeceğiz. Sokaklarda size yer yok. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan şüphelilerin; Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsa yönelik silahla öldürme eylemini ve C.Ö., D.A., M.K., ve S.A. isimli şahıslara yönelik silahla yaralama eylemlerini gerçekleştirdikleri, Esenler ilçesinde 29.04.2024 tarihinde iş yeri baskını ve 01.05.2024 tarihinde ikamet kurşunlanması eylemlerini gerçekleştirdikleri ve Başakşehir ilçesinde 01.05.2024 tarihinde iş yeri baskını eylemini yaptıkları tespit edildi." Bakan Yerlikaya, operasyonlar sonucu 5 adet ruhsatsız tabanca ile çok sayıda uyuşturucu hap ve fişeğe el konulduğunu kaydetti.
Aydın Aydın’da Şap hastalığına karşı aşı çağrısı Aydın’da 2024 yılı ilkbahar dönemi şap aşılama programı İl Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş tarafından uygulandı. Şap hastalığına karşı aşılamada vatandaşlardan hassasiyet göstermelerini isteyen Müdür Altıntaş: “Tüm üreticilerimiz şap hastalığına karşı hassasiyet göstermelidir” dedi. 2024 yılında 3 kez uygulanacak olan Şap Aşılama Programının ikincisi olan ve ülke genelinde 1 Mayıs-30 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Programı İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş tarafından yapılan ilk uygulama ile başlatıldı. “Tüm üreticilerimiz şap hastalığına karşı hassasiyet göstermelidir” Türkiye’de görülen şap hastalığının hayvan ve hayvansal üretimini, ihracatını engelleyen ve dolaylı olarak ciddi ekonomik kayıplara sebep olan bir hastalık olduğunu belirten İl Müdürü Altıntaş: “Şap Hastalığına karşı her yıl rutin olarak 2 doz uygulanan aşı sayısının bu yıl ilk kez Tarım ve Orman Bakanlığımızca 3’e çıkarıldı. Bu, hastalıkla mücadele kapsamında atılan çok önemli bir adım. İlk aşı dozunu Baskın Aşılama Programı kapsamında ilimizde 29 Ocak-14 Nisan 2024 tarihleri arasında uyguladık ve 461 bin büyükbaş hayvanı aşıladık. İkinci aşı dozu olan İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Programı ise ilimizde 01 Mayıs-30 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda 17 ilçemizdeki yaklaşık 498 bin büyükbaş hayvanın tamamının aşılanmasını hedefliyoruz. Karpuzlu ilçesi Ektirli Mahallesi’nde yaptığımız aşılama ile ilimizde İlkbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası’nı başlattık. Hastalıkla mücadele doğrultusunda üçüncü aşı dozunu Bakanımız İbrahim Yumaklı’nın açıklamaları doğrultusunda Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Programı olarak 16 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılmasını planlıyoruz. Yapılacak olan bu aşılamalarla ülkemizde ve ilimizde şap hastalığı ile ilgili etkin bir mücadele yürütülecek. Tüm üreticilerimizin şap hastalığına karşı hassasiyet göstermelerini ve aşılama programlarına katılmaları gerekliğini bir kez daha önemle duyuruyoruz” dedi.