SAĞLIK - 04 Temmuz 2023 Salı 09:07 | Son Güncelleme : 15 Aralık 2023 Cuma 18:05

Kozmetik ürünleri göz sağlığına uygun kullanmanın yolları

A
A
A
Kozmetik ürünleri göz sağlığına uygun kullanmanın yolları

Medicana Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Serdar Sürmeli, kozmetik kullanırken göz sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

Yaşam kalitesinin iyi olabilmesi için göz sağlığının da korunması gerekiyor. Çünkü kişiler hayatı görerek tanımlıyor. Bu nedenle de göz sağlığını korumak için bazı konulara dikkat edilmesi önem taşıyor. Özellikle de kozmetik ürün kullanımında hassas davranmak gerekirken, düzenli olarak da göz doktoruyla rutin muayeneleri gerçekleştirmek göz sağlığı kalitesini doğrudan etkiliyor. Medicana Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Serdar Sürmeli, kozmetik kullanırken göz sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

Kozmetik ürünleri göz sağlığına uygun kullanmanın yolları

“Göz sağlığı kadın erkek herkes için önemlidir. Bilinçsiz ürün kullanımı göz sağlığını olumsuz etkileyebilir” diyen Medicana International İstanbul Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Serdar Sürmeli, “Örneğin makyaj temizlenmediğinde göz sağlığı da tehlikeye girebilir. Bu nedenle kozmetik kullanırken çok dikkatli olmak gerekmektedir. Göz çevresi oldukça hassastır. Yanlış kozmetik kullanımı nedeniyle alerjiler ve enfeksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca kozmetik ürünler alerji yapmıyor gibi görünse de bu etki kişiden kişiye göre de değişebilir. Örneğin başkasında alerji yapmayan ürün, bir başkasında yapabilir. Bir ürün kullanımında batma, yanma, kaşıntı gibi semptomlar oluşuyorsa farklı ürünler farklı markalar denenebilir” dedi.
Makyaj malzemeleri paylaşılmamalı

Göz sağlığını koruyucu önerilerde bulunan Op. Dr. Serdar Sürmeli şöyle devam etti:

“Bir kişi kullandığı malzemeleri başka bir kişiyle paylaşmamalıdır. Bu gözde enfeksiyona neden olabilmektedir. Bazen kirpiklere yönelik uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamalar da alerji riski taşıyabilmektedir. Göz ve çevresine bir ürün kullanılacaksa içeriğinde retinoit olmaması uygun olacaktır. Zira bu madde gözde kuruluğa yol açar. Göz kuruluğu da farklı sorunlara davetiye çıkarabilmektedir.

Son kullanma tarihi önemli

Ayrıca göz çevresine kullanılan ürünlerin son kullanma tarihine bakılarak alınması alerjik reaksiyon oluşturmaması açısından önem taşımaktadır. Bir de göze kullanılacak far benzeri ürünleri fırçayla sürmek gerekiyorsa bu fırçaların da temizliğinden emin olmak gerekmektedir. Makyaj yapmadan önce ellerin temiz olduğundan mutlaka emin olmak gerekir. Kontak lens kullanan kişiler için göz makyajı yapmadan önce kontakt lensleri takmış olması gerekir. Kontakt lens makyajdan sonra takılırsa makyaj malzemesi tozları lense yapışabilir ve bu da gözlere zarar verebilir.

Ekran kullanımına dikkat

Ayrıca göz sağlığı için en önemli konulardan biri de ekran kullanımıdır. Sık bilgisayar kullananlarda en çok görülen sorun göz kuruluğudur. Bunun için de suni gözyaşı damlası kullanılması, bol su tüketimi gerekmektedir. Ayrıca 20-20-20 kuralına uymak göz sağlığı için önemlidir. Yani 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 feet uzağa bakıp gözleri ekrandan ayırmak gerekmektedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum’da kedi ve köpek katliamı Muğla’nın Bodrum ilçesinde 5 köpek ve 2 kedi zehirlendi. Hayvanlardan 3’ü yapılan müdahale ile kurtulurken, 4’ü telef oldu. Yalıçiftlik Mahallesi’nde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bırakılan zehir, mahalleye bir ay önce taşınan Gizem Sümer’in köpeğinin zehirlenmesine neden oldu. Köpeğini ölü bulan Sümer, evinin çevresinde ölü halde başka bir köpek ile bir kedi de buldu. Bölgede yapılan aramada Sümer’in komşunun 3 köpeği de zehirlenmiş halde bulundu. 3 köpek ise, sahiplerinin erken fark etmesiyle müdahale edilerek kurtarıldı. Aynı bölgede inşaat işçileri tarafından da bir kedinin zehirlenmesi sonucu telef olduğu belirlendi. 6 aylık Yoda isimli köpeği telef olan Gizem Sümer, "Ben Yalıçiftlik’e yeni taşındım. Bir ay oldu. Dün maalesef köpeğimi ölü buldum, zehirlenmiş. Dün akşam da bir tane ölü kedi buldum. Bu sabah evimin bahçesinin yukarısında bir ölü köpek daha buldum. Bir komşumun 3 tane köpeğini zehirlemişler. Onlar fark edip zeytinyağı içirmişler. Kusunca iyileşmişler, bir tanesi pek iyi değilmiş. Onlara köylülerden birisi köpeklerini öldüreceğini söylemiş fakat kim yaptı, nasıl oldu hiç bilmiyorum. Kameralara bakacağım ama ben başka hayvanların da başka bu şekilde ölmesini istemiyorum. Elimden ne geliyorsa yapmak istiyorum. Bodrum Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’nden gelip ölü köpekleri aldılar" diyerek hayvanların zehirlenmesine tepki gösterdi.