GÜNDEM - 14 Haziran 2023 Çarşamba 10:37

Kurban kesecekler dikkat

A
A
A
Kurban kesecekler dikkat

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara kurban alımı ve kesimi konusunda uyarılarda bulunan Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, “Et kesildikten sonra hızlı şekilde üst üste yığılmaması, poşetlere konulmaması gerekiyor. Çünkü kokuşma ve bozulma hızlanabiliyor. Büyükbaş hayvanlarda 8-12 saat, küçükbaş hayvanlarda 4 saat dinlendirilip sonrasında işleme yapılabilir” dedi.

Bostancı, Kocaeli’de şap hastalığı ve hastalığa dair karantina bulunmadığının da altını çizdi.
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber Kocaeli’ye de dün itibarıyla kurbanlık hayvanların girişi başladı. Veteriner hekimler gözetiminde yapılan girişlerde hayvanların kulak küpeleri ve sağlık kontrollerine özellikle dikkat ediliyor. Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, yaklaşan bayram öncesinde vatandaşlara kurban alımı ve kesimi konusunda uyarılarda bulundu. Geçmiş bayramlarda vatandaşların en çok etlerinin bozulmasından şikayet ettiğini belirten Bostancı, etlerin üst üste yığılmaması, poşetlere konulmaması ve sıcak bir şekilde bekletilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bu durumun kokuşmayı hızlandırdığını söyleyen Bostancı, büyükbaşlarda 8-12 saat, küçükbaşlarda ise 4 saat dinlendirilmesi gerektiğini ve etleri saklarken de 4 derecede 5-6 saat, derin dondurucuda ise 6 ay saklanabileceğinin altını çizdi. Mehmet Bostancı, 3 ay önce Türkiye genelinde yayılan şap hastalığının da şu anda Kocaeli’de bulunmadığını ve hastalığa dair karantina olmadığını kurban alacak vatandaşlara duyurdu.

“Veteriner sağlık raporlarının ve kulak küpelerinin olup olmadığının kontrollerini yapmak zorundalar”

Vatandaşların nerelerden kurban alması ve nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, “Öncelikle vatandaşlarımız kurbanlıklarını hayvan pazarlarından, hayvan borsalarından, kurban komisyonunun belirlemiş olduğu geçici kurban satış noktalarından ve doğrudan işletmelerden alabilirler. Hayvanları alırken veteriner sağlık raporlarının olup olmadıklarını ve kulak küpelerinin olup olmadığının kontrollerini yapmak zorundalar. Hatta Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkvet uygulaması var. Oraya kulak küpe numaralarını yazarak nereden geldiğini, buraya nereden ulaştığını, geçmişte yapılan aşılamaları, hayvan hareketlerini çok rahatlıkla görebilirler. Vatandaşlarımız bunlara dikkat etsin” dedi.

“Üretimin devam etmesi adına dişi hayvan kesmemelerini rica ediyorum”

Alınacak hayvanın hangi özelliklerinin göz önünde bulundurulması gerektiğine değinen Bostancı, “Büyükbaş hayvanların 2 yaşından, küçükbaş hayvanların 1 yaşından büyük olmalarına dikkat etmeliler. Gebe olmamaları, yeni doğum yapmış olmamaları gerekiyor kurban edilecek hayvanların. Burun akıntısı, gözyaşı akıntısı olmaması gerekiyor. Tüyleri karışık ve mat olmamalı. Çevreye aşırı duyarlı ya da tamamen duyarsız olmamalı. Kör, topal olmamasına da dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle şunu rica etmek istiyorum; üretimin devam etmesi adına dişi hayvan kesmemelerini rica ediyorum vatandaşlarımızdan” diye konuştu.

“Atıkların sokak hayvanlarının erişemeyeceği, açamayacağı derin çukurlara gömülüp kapatılması gerekiyor”

Hayvanın askıda kesilip kanının tam akıtılması, çevreye duyarlı olunması gerektiğini söyleyen Bostancı, “Kurbanların ruhsatlı mezbahada, komünal ahırda ve geçici kurban kesimi yerlerinde kesilmesi gerekmektedir. Kesim yerinin temiz olması ve mutlaka akan suyun bulunması gerekiyor. Mutlaka ve mutlaka hayvan refahına dikkat edilmeli. Gerektiğinde yapılabiliyorsa hayvanlar askıda kesilmeli ve kanı tam akıtılmalıdır. Çevreye gelişigüzel atıkları katiyen atmasınlar, çevre kirliliğine sebep olmasınlar. Mümkünse atıkların sokak hayvanlarının erişemeyeceği, açamayacağı derin çukurlara gömülüp kapatılması gerekiyor. Et kesildikten sonra ise etlerin hızlı bir şekilde üst üste yığılmaması, poşetlere konulmaması gerekiyor. Çünkü kokuşma ve bozulma hızlanabiliyor. Büyükbaş hayvanlarda 8-12 saat, küçükbaş hayvanlarda 4 saat dinlendirilip, sonrasında işleme yapılabilir. Bunları saklarken de büyükbaş hayvan etlerini 4 derecede 5-6 saat, derin dondurucuda ise 6 aya kadar etler saklanabiliyor” şeklinde konuştu.

“Etlerin üst üste konulmaması, sıcak bir şekilde poşetlerde uzun süre beklememesi gerekiyor”

Etlerin kesildikten sonra üst üste konulmasının ve poşetlerde bekletilmesinin kokuşmayı hızlandırdığını vurgulayan Bostancı, “Vatandaşların en sık şikayet ettiği konu; genellikle kurban kesiminden sonra etlerinin bozulması oluyor. ‘Bu et bozuk mudur, hastalıklı mıdır?’ diye bizlere soruyorlar. Zaten geçici kurban kesim yerlerinde, mezbahalarda, komünal ahırlarda veteriner hekim kontrolünde kesimler yapılıyor. Buna özellikle dikkat etmesi gerekiyor vatandaşlarımızın. Etler zaten veteriner hekim kontrolünde kesildiğinde hastalıklı bir hayvan kesilmemiş oluyor. Akabinde de kokuşma meydana geliyor. Neden kokuşma meydana geliyor? Etleri poşetlere koyup, uzun bir süre bekletiyorlar. Etlerin üst üste konulmaması, sıcak bir şekilde poşetlerde uzun süre beklememesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Kocaeli’de şap hastalığıyla ilgili herhangi bir karantinamız mevcut değil”

Kocaeli’de şap hastalığı ve buna bağlı karantinanın mevcut olmadığını söyleyen Mehmet Bostancı, “Yaklaşık 3 ay öncesinde şap hastalığıyla ilgili ülkemizde bir pandemi atlatıldı. Şu an karantinaların birçoğu kalkmış durumda. Kocaeli’de şu an şap hastalığıyla ilgili herhangi bir karantinamız mevcut değil. Herhangi bir hastalığımız Kocaeli’de mevcut değil. Vatandaşlarımız kurbanlarını hayvan pazarlarından, hayvan borsalarından ve bir de kurban komisyonunca belirlenen, izni olan geçici kurban satış noktalarından temin etmeliler. Son olarak yine dediğim gibi pasaport kontrollerini, veteriner sağlık raporu kontrollerini mutlaka yaptırmaları gerekmektedir” dedi.

Mehmet Ekrem Ceylan - Cihan Atik
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 18. haftasında oynanan Iğdır FK-Sivasspor maçının ardından teknik direktörler açıklamalarda bulundu. Trendyol 1. Lig’in 18. haftasında Iğdır FK, sahasında karşılaştığı Sivasspor ile 1-1 berabere kaldı. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Iğdır FK Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, "İstatistiklere baktığınız zaman 24, 25’e yakın gol pozisyonumuz var. 10, 12’ye yakın attığımız korner, rakibin korneri yok. Bu kadar baskı, bu kadar emek, bu kadar çaba, girdiğimiz pozisyonları değerlendirme konusunda sıkıntı yaşadığımız bir maç. Hafta içerisinde yaptığımız çalışmalarda kanat organizasyonlarında, kanat varyasyonlarında çok iyi olmamız gerektiğini söylemiştik oyuncularımıza. Bugün çok basit bir gol yedik, oyunun başlangıcında bu kadar basit gol yediğiniz zaman rakibin de direnci biraz daha artıyor. O yediğimiz golden sonraki oyuncularımın saha içerisinde verdikleri emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Gelişmeye devam edeceğiz. Daha kendimizi yukarıya çekmek için devam edeceğiz, çalışmaya devam edeceğiz. Eksiklerimiz var. Devre arası geldi, devre arasında da bu eksiklerimizi en iyi şekilde gidermemiz gerekiyor ki biraz bizim de rakiplerle ikinci yarıda o çetin mücadelenin içerisinde olabilmek için, ikinci yarıda yapacağımız takviyelerle beraber bu camiayı sonuna kadar bu yarışın içerisinde tutmak istiyorum" diye konuştu. "Bizim için her puan çok önemli" Sivasspor Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak ise, "Belki de ligin en zor deplasmanından biriydi. Alınan bir puan kağıt üzerinde tabi çok iyi ama maçın geneline baktığımızda biz rakibimizin nasıl oynayacağını, neler yapacağını iyi biliyorduk. Özellikle tamamen sol taraftan oynanan veya defansın arkasına atılan toplarla geldiklerini, özellikle maçın ilk yarısında bunu çok iyi uyguladık, öne geçtik. Öne geçtikten sonra yüzde 100 bir pozisyonumuz vardı, maçı 2-0’a getirmiş olsaydık çok daha farklı dönebilirdik ama rakipte özellikle topa sahip olduktan sonra çok kaliteli, çok iyi oyuncular var. Çok da iyi oynadılar. Bizi açmak adına her şeyi denediler. Bizim tek üzüldüğümüz taraf yediğimiz goldü. Maç 1-1 bitti. Rakibimiz özellikle maçın ikinci yarısında çok daha fazla üzerimize geldi. Mağlup olmanın da etkisiyle golü bulduktan sonra daha fazla geldiler. İşte o aradaki o açıklardan belki biz yararlanabilirdik ama bir puan aldık. Bizim için her puan çok önemli. Artık ligin ilk yarısının son maçını oynayacağız, ondan sonra devre arası girecek. Sonrasına bakacağız ama buradan alınan bir puandan dolayı oyuncularımı kutluyorum" açıklamasında bulundu.
Bursa Teknolojinin kalbi Bursa’da attı Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Google Developers Group (GDG) Bursa Topluluğu tarafından düzenlenen ‘DevFest’25 Bursa Teknoloji Festivali’, her yaştan teknoloji meraklısını bir araya getirdi. Yazılım ve yapay zekâ başta olmak üzere dijital üretim alanlarının konuşulduğu ve teknoloji dünyasının nabzının tutulduğu DevFest’25 Bursa Teknoloji Festivali, Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Birçok etkinliğin ve atölye çalışmasının yapıldığı festivalde, uzman isimler tarafından mobil ve web teknolojileri, bulut sistemleri, girişimcilik ve dijital üretim başlıklarında ilham verici konuşmalar yapıldı. 40’tan fazla konuşmacının katıldığı ve 15’ten fazla atölye çalışmasının yapıldığı festival, 20’yi aşkın partner ve 3 bin 500’ün üzerinde sektör temsilcisini buluşturdu. "Çağın gerisinde kalmamak hayati önem taşıyor" Bursa’nın en büyük teknoloji festivali ‘DevFest’25 Bursa Teknoloji Festivali’ne katılarak teknoloji tutkunlarıyla bir araya gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, her geçen gün daha fazla dijitalleşen dünyada yeni fikirlerin, girişimlerin ve icatların yaşamın doğal bir parçası haline geldiğini ifade etti. Teknoloji dünyasının, girişimcilerin, yazılımcıların ve gençlerin katkısıyla her geçen gün daha da geliştiğini vurgulayan Başkan Mustafa Bozbey, "Yapay zekanın hayatın her alanında konuşulduğu bir ortamda gelişmeleri takip etmek, yeni teknolojileri ve yazılım dillerini yakalamak, çağın gerisinde kalmamak hayati önem taşıyor. İşte bu yüzden DevFest 2025, dijital aklın ortaya koyduğu yenilikleri keşfettiğimiz, güncel gelişmeleri doğrudan deneyimlediğimiz ve geleceği birlikte tartıştığımız çok değerli bir platformdur" dedi. "Yenilikçi kamu hizmetleri konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" Üreten, geliştiren ve yön veren bir kent yapısını Bursa’da kalıcı hâle getirmek istediklerini söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, "Teknoloji artık kentlerin yönetiminde de belirleyici bir role sahiptir. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak akıllı şehir uygulamaları, dijital belediyecilik, veriye dayalı karar alma süreçleri ve yenilikçi kamu hizmetleri konusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Gençleri teknolojiyle buluşturan GDG Bursa gibi toplulukları önemsiyoruz. Bu tür girişimlere destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.