POLİTİKA - 02 Mayıs 2016 Pazartesi 19:42

Kurtulmuş: '85 saldırı engellendi'

A
A
A
Kurtulmuş: '85 saldırı engellendi'

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ocak ayından bu yana 49'u canlı bomba ya da bombalı araç olmak üzere toplam 85 saldırının engellendiğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye’de Ocak ayından bu yana 85 önemli olayın önceden istihbaratı alınarak önlendiğini, bunlardan 49 tanesinin canlı bomba ya da patlayıcılarla donatılmış araçlar olduğunu söyledi.

Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 6. defa toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken basın mensuplarına açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 64. Hükümet'in 20. toplantısında nelerin masaya yatırıldığını açıkladı. Ocak ayından bu yana çok sayıda önlenmiş olan olay olduğunun altını çizen Kurtulmuş, “85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlenmiştir. Bunların 49 tanesi canlı bombadır ya da bombalı patlayıcılarla donatılmış olan araç ve gereçlerdir. Bunların önlenmiş olması da Türkiye’de terörle mücadele bakımından önemli bir tedbir olarak ortaya konuluyor” dedi.

“TÜRKİYE ÇOK YÖNLÜ TERÖR SALDIRISI ALTINDA”
Toplantının ilk bölümünde güvenlikle ilgili birimlerin sunumlarını yaptıklarını belirten Kurtulmuş, PKK, DEAŞ ve diğer terör örgütlerine karşı alınan tedbirler ve bundan sonra alınacak tedbirlerle ilgili Bakanlar Kurulu'nun bilgilendirildiğinin altını çizdi. Türkiye’nin sistematik bir şekilde hem içeriden hem dışarıdan çok yönlü terör saldırısı altında olduğunu belirten Kurtulmuş, “Bütün bu çok taraflı terör saldırılarının milletimize zarar veremez noktaya gelmesi için bütün birimlerimiz koordinasyon içinde hareket etmekteler. Geçtiğimiz hafta içinde üç tane canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Bu saldırılardan sonra bütün detaylar çalışılarak, saldırıların failleri belirlenerek arkasındakilerin ortaya çıkartılması için çalışmalar sürdürülüyor. Alınan tedbirlerin etkinliği sayesinde örneğin Diyarbakır ve Gaziantep’teki saldırıda alanın etrafının çok iyi şekilde bariyerlerle kapatılması sayesinde mümkün olacak en düşük zararı verecek şekilde saldırılar gerçekleşti. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu terör örgütlerinin bundan sonra zarar veremeyecekleri noktaya getirmek için yapılan çalışmaların sonuç vermesini temenni ediyorum. Dikkat ederseniz son ana kadar fail kimdir, kimliği nedir, hangi terör örgütüne bağlıdır. Bunlarla ilgili yüzde 99 olsa da açıklama yapmıyoruz. Kesinleştikten sonra açıklama yapma durumundayız. Biz resmi bir açıklama yaptığımız zaman devlet ciddiyeti yüzde yüz doğru olmasını gerektirir” diye konuştu.

“20 KORSAN GÖSTERİ YAPILDI, BU GÖSTERİLERDE 235 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI”
Bu seneki 1 Mayıs kutlamalarında önceki yaşanan olayların bu sene yaşanmadığının altını çizen Numan Kurtulmuş, Türkiye genelinde 140 etkinlik yapıldığını ve bu etkinliklere 180 bin insan katıldığını kaydetti. Kurtulmuş, “Bu bayramın legal bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan kitlesel örgütlere, barış içinde gösterilerini yapan STK’lara teşekkür ediyorum. Az da olsa bu sene de korsan gösteriler oldu, 1 Mayıs’ı sabote etme girişiminde olanlar oldu. 20 korsan gösteri yapıldı, bu gösterilerde 235 kişi gözaltına alındı. Çok sayıda yasa dışı bir takım malzemeler ele geçirildi. Genel olarak 1 Mayıs’ı sükunet içinde geçmiş olmasını önemli buluyoruz” şeklinde konuştu.

“CİZRE’DEN AYRILAN VATANDAŞLARIMIZIN YÜZDE 90’I, SİLOPİ’DEN AYRILAN VATANDAŞLARIMIZIN YÜZDE 80’İ, İDİL’DEN AYRILAN VATANDAŞLARIMIZIN TAMAMI OPERASYONLAR BİTTİKTEN SONRA KENDİ İLÇELERİNE GERİ DÖNMÜŞLERDİR”
Toplantıda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da devam eden terör ve teröristle mücadelede gelinen noktanın gözden geçirildiğini kaydeden Kurtulmuş, “Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da değil, Türkiye’nin tamamında kontrollerin sıklaştırılması sonucu ciddi bir şekilde önleme imkanının ortaya çıktığını görüyoruz. Emniyet birimlerimizin insan kaynakları açısından zenginleştirilmesi, bu amaçla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da görevlendirilmek üzere mahalle ve çarşı bekçilerinin alımının başlatılması, geçici köy korucularının artırılması, polis teşkilatımızda, jandarmada ilave alımların yapılması konusunda sunumlar yapıldı. Mühimmat konusunda gerekli eksiklerin tamamlanması, daha ileri düzeyde mühimmatın alınması konusunda bir takım çalışmalar yapıldı. Operasyonların sürdüğü illerden göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın operasyonlar bittikten sonra geriye dönmüş olmalarını görmek memnuniyet vericidir. Cizre’den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 90’ı, Silopi’den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 80’i, İdil’den ayrılan vatandaşlarımızın tamamı operasyonlar bittikten sonra kendi ilçelerine geri dönmüşlerdir. Ocak ayından bu yana çok sayıda önlenmiş olan olay var. 85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlendi. Bunların 49’u canlı bombadır ya da bombalı araç ve gereçlerdir. Bunların önlenmiş olması Türkiye’de terörle mücadele bakımından son derece önemli tedbir olarak ortaya koyuluyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE KİMSEDEN YARDIM ALMASA DA KENDİ SINIR İLLERİNDEN BİRİSİNİ KORUYACAK İMKANA SAHİPTİR”
Sahiplerinin Türkiye üzerine saldırttığı DAEŞ terör örgütü nedeniyle Kilis’teki vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Kurtulmuş, “Son üç ay içinde 55 roket atışı Kilis’e düştü, DAEŞ tarafından yapılan bu roket atışları 68 kişinin yaralanmasına, 19 kişinin ölmesine vesile olmuştur. Bu 68 kişinin 16 tanesi Suriyeli, ölen 19 kişinin de 7 tanesi Suriyelidir. DEAŞ sınırlarımızın ötesinde hareketli kamyonetlerin üzerine yerleştirilmiş olan roketatar bataryaları ile hareketli olarak atışlarını yapıyorlar, Kilis’i hedef alıyorlar, Türkiye’ye zarar vereceklerini düşünüyorlar. Türkiye’nin bu terör örgütüne karşı Suriye ve Türkiye’de yaptığı etkin operasyonlara kendilerince cevap vermeye çalışıyorlar. Bu anlamda uluslararası koalisyon ve ABD’nin gözleme ve gözetleme imkanlarından daha fazla istifade edilerek DAEŞ’in Türkiye’ye karşı verdiği zararın önüne geçilmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor. Türkiye kimseden yardım almasa da kendi sınır illerinden birisini koruyacak imkana sahiptir, Türkiye DAEŞ mevzilerinin ciddi bir şekilde takibini ve kontrolünü yapıp, tehdit gördüğü bölgelere karşı kendi milli imkanları ile savunmasını ortaya koymaktadır” açıklamasında bulundu.

“6 ADIMLI REHABİLİTASYON ÇALIŞMASI”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından terörle mücadele çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde yapılan rehabilitasyon çalışmalarına ilişkin yapılan düzenleme ve planlamaların da masaya yatırıldığını kaydeden Kurtulmuş, “6 adımlı bir plan olarak görebiliriz. Birinci adım da zarar ziyanın tespiti, ikinci adımında enkaz kaldırma çalışmaları, üçüncü adımda riskli alanların ilanı, dördüncü adımda rezerv alanlarının ilanı, beşincisi eğer yoksa imar planlarının yapılması, altıncı adım da vatandaşlarımızla koordineli bir şekilde, burada yapılan çalışmalara vatandaşlarımızın gönüllü çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve bilgilendirilmelerinin sağlanması için irtibat bürolarının kurularak çalışmalar yurttaşlarımızın katılmasının sağlanmasıdır” dedi.
Terörün ortaya çıkarttığı ortamın okulları ve öğrencileri etkilediğinin altını çizen Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaların iki ana başlık altında toplanacağını, bunlardan birisinin telafi eğitimleri, diğerinin ise zarar gören okulların yeniden inşası olduğunu kaydetti. Kurtulmuş, “Şöyle bir anlayışın ortaya çıkmamasını istirham ederim; bölgedeki bütün öğrencilerimiz bu terörden etkileniyor değiller, terör örgütlerinin 11 ilçe ve 1 il merkezinde zarar gören öğrenci sayısı yaklaşık 353 bindir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki öğrencilerimizin toplamı 2 milyon 330 bin civarındadır. Zarar gören 714 okuldan 77 tanesi ağır hasarlı, bunların yeniden inşası yapılacak” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın terörden zarar gören ilçelerde ailelerin güçlendirilmesi, çocuklara ve gençlere psiko-sosyal desteklerin verilmesi, insanların bu süreçlerde uyumunun yeniden temin edilmesi bakamından yoğun bir kampanyayı sürdürdüğünün altını çizdi. 

“KİM NE YAPARSA YAPSIN DOKUNULMAZLIKLAR MECLİSE GELECEK”

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, dokunulmazlıklarla ilgili görüşmelerin yapıldığı TBMM Anayasa Komisyonu'nda yaşanan kavgaya değinerek, dokunulmazlık dosyalarının milletin istediği istikamette Meclis'e geleceğini söyledi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kim ne yaparsa yapsın dokunulmazlıklarla ilgili dosyaların Meclis'e geleceğini söyledi. TBMM’de dokunulmazlık görüşmelerinin yapıldığı Anayasa Komisyonu'nda yaşanan kavgaya ilişkin soruya cevap veren Kurtulmuş, “Bu görüntüler TBMM’ye yakışan görüntüler değil. Hiç kimse de ‘bu görüntüler ortaya çıkar hükümete geri adım attırırız’ diye düşünmesin. Kimsenin Meclis'i bu kötü görüntülere mahkum etmeye hakkı yoktur. Bugün mahşeri vicdan dokunulmazlar üzerinde işlem yapılmasını TBMM’ye telkin etmektedir. Kim ne yaparsa yapsın dokunulmazlık dosyaları milletin istediği istikamette Meclis'e gelecektir” dedi.

“AVRUPA’DAKİ SAMİMİ SİYASETÇİLER TARAFINDAN GÖRÜLECEĞİNE İNANIYORUM”
64. hükümetin reform hükümeti olduğunu ve reform hükümetinin 3 ayda vaatlerinin yüzde 100’ünü, reform planlarının ise yüzde 80’ini gerçekleştirdiğini belirten Kurtulmuş, AB ile müzakere sürecinde atılması gereken adımların büyük bir kısmının atıldığının altını çizdi. Numan Kurtulmuş, “Hükümetin parlamentoyu hızlı çalıştırarak, bu adımların atılması için samimi bir gayret sarf ettiğimiz ortadadır. Avrupa’daki samimi siyasetçiler tarafından görüleceğine inanıyorum. Ancak Türkiye ne yaparsa yapsın Türkiye’ye karşı soğuk ilişkiler içinde olan bazı siyasetçiler olabilir. Kusura bakmasınlar onların mazeret bulma gayretlerine biz cevap yetiştirecek durumda değiliz. Biz AB ile yapılan görüşmeler çerçevesinde mutabık kaldığımız konuları gerçekleştirdik, kalanları da gerçekleştiririz. Bugün 2 Mayıs, 4 Mayıs’a kadar bitirilecekti, 4 Mayıs’a kadar bitirilmese bile, çok az bir kısmı kalmış olsa bile bunun samimiyetle bitirilecek olduğu aşikardır. Hiç kimse bunları bahane ederek Türkiye’ye karşı mazeret üretmez diye temenni ediyorum” diye konuştu.

“ÖZELLİKLE İLAVE GÖZETLEME VE ORALARDAN GELECEK OLAN HAREKETLİLİKLERİN TAKİP EDİLMESİ İÇİN GEREKLİ ADIMLAR ATILIYOR”
Kilis’teki konunun hassasiyetle takip edildiğinin altını çizen ve sınır ötesinden Türkiye’ye gelecek olan tehditlerin bertaraf edilmesi için milli imkanlarla ve uluslararası dayanışma içinde atılacak adımların gözden geçirildiğini söyleyen Kurtulmuş, “Özellikle ilave gözetleme ve oralardan gelecek olan hareketliliklerin takip edilmesi için gerekli adımlar atılıyor. Çok detay bir çalışma olarak söyleyeyim, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünden 5 kişilik bir heyet Kilis’te bulunuyor. Kilis’te olanların medya aracılığı ile bir kamu diplomasisi olarak neler yapılabileceği, halkımızın içinde olan bir takım endişelerin nasıl giderileceği, bununla ilgili ne tür adımlar atılabileceği ile ilgili hususlar üzerinde çalışıldı” şeklinde konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.
Bitlis Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun vefatının 5. yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde anıldı. Ahlat ilçesinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun anısına “Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun” anma programı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği tarafından düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşma yapan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, “Haluk Dursun’un hatırasına sahip çıkan bu anlamlı program dolayısıyla sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin yetiştirmiş olduğu mümtaz bir ismi anmak üzere buradayız. Prof.Dr.Haluk Dursun’u ebedi aleme uğurlayalı tam 5 yıl oldu. Van Erciş’te kendi aracıyla seyir halindeyken meydana gelen elim bir trafik kazası sonucu maalesef hocamızı 19 Ağustos 2019 tarihinde kaybettik. Kültür birikimi ve hitabetiyle araştırmayı, bildiğini ve gördüğünü meraklısına aktarmayı seven, hayatını görevine adayan bir bilim insanıydı. Ahmet hocamızı bir kez daha rahmetle, özlemle, şükranla yad ediyorum. Değerli ailesine, dostlarına, mesai arkadaşlarına tekrar başsağlığı diliyorum. Rabbim Haluk hocamızdan razı olsun, mekanı ali olsun. Bu anlamlı buluşmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ardından konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “Gerçekten bir ideal, ülkü ve niyet uğruna yola koyulanlardandı Haluk hoca ve bugün bizi burada bir araya getirdi. Bunu da yaparken bir mekan ve bellek ilişkisi kurmaya yönelik en önemli noktalardan birinde Ahlat’ta bizleri buluşturdu. Gerçekten nereden geldik nereye doğru yürüyeceğiz duygusunu bize pekiştirebilecek bir noktada bir araya gelmiş olduk” ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy’da, “Ahlatın maneviyatıyla gençliğin enerjisini bir araya getiren bu tarihi ve bu mukaddes şehirde Kubbet-ül İslam’da sizlerle beraber olmaktan tarihe adanmış, adanmış olduğu bir ülküsünde yol yürürken rahmeti rahmana kavuşmuş değerlerimizi anma vesilesiyle sizlerle olmaktan bende kıvanç duyuyorum. Ahlat’ı anlamak, tanımak ve bu değerler etrafında dertlenen Ahmet Haluk Dursun profili, şahsiyetleri, onun etrafında neşet etmiş yetiştirmiş olduğu gençlerin yeniden filizlenmesine iklim oluşturmaktır. Bizim muradımız ve mefkuremiz budur. Siyasetten de, devlet hayatından da anladığımızda budur, bu olmalıdır. Bu sebepten dolayı bugün bu saatte bu salonu dolduran her bir arkadaşım bu atmosferin bir parçası olmuştur. Bu programın hayat bulmasında dertlenerek Ahmet Haluk Dursun hocanın derdini kendine dert ederek yola çıkıp kamu imkanlarıyla bu iş yürümüyorsa milletle yürüyebiliriz, dernekleşiriz diyerek devletimizin kapısını çalarız diyerek yolculuğa başladı. Bugünün anlamını bir bütün halinde program bitene kadar hissedip yaşayalım” şeklinde konuştu. Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ferit İzci ise, “Bizim medeniyetlerimiz başka medeniyetlere benzemez. Bizim medeniyetlerimiz işte böyle şahsiyetler ve gençler üzerine inşa edilmiş ilelebet varlığını devam ettirecek medeniyetlerdir. Başka medeniyetlerin hayal bile edemeyecekleri zirvelere çıkmış olan ecdadın nesilleriyiz. Hayatını bu şekilde mücadeleyle geçiren başta sayın Ahmet hocamız olmak üzere bu ülkede ve coğrafyada yetişmiş değerlerli şahsiyetlere huzurlarınızda saygıyla ve minnet duyuyorum” dedi. Düzenlenen program hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Derneği Başkanı Doğan Güngör, “Kültür ve Turizm Bakan yardımcısıyken çok sevdiği Ahlat’ı ziyaretinin hemen sonrasında geçirdiği trafik kazasıyla hayatını kaybeden Prof.Dr.Ahmet Haluk Dursun hocayı anmak, Ahlat’ı anlatmak ve gençlerle hemhal olmka için buradayız. Dernek olarak hocamızı anmak üzere yaptığımız ikinci program. İlkini Çanakkale’de yine tarihimizin müstesna mekanlarından birinde, bugünde Ahlat’ta yaptık” dedi. Anma programına katılan Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kızı Nilay Dursun’da duygularını şöyle ifade etti; “Babamın hayatının son yıllarında özellikle çok önem verdiği Anadolu Tarih ve Kültür Birliği projesinin yaşatılıyor olabildiğini görmek gerçekten çok mutluluk verici. Yıllar önce babamın vefatından sonra tanıştığım bu değerli ekiple 5.yılında da bu tarz etkinliklerle bir araya gelmeyi sürdürüyoruz. Babamı anmayı, onun öğretilerini, gençlere aktarmaya çalıştığı bilgileri bir arada tekrar hatırlayarak belki yeni kitlelere aktarmaya çalışıyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Dolayısıyla bu etkinliklerde desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi Kenan Toprak Çatkın’da, “Ahlat’a ikinci gelişim. Bundan önce de bir program aracılığıyla gelmiştim. Haluk hoca bizde çok önemli ve derin etkiler bıraktı. Zaten bu etkileri panelimizde de anlatacağız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından program Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği Musiki Grubunun Haluk Dursun’un sevdiği müzikleri seslendirmesiyle devam etti. Arından Ahmet Haluk Dursun hocayla anısı olan çeşitli üniversite öğrencilerin paneli ve BEÜ öğretim üyesi Doç.Dr.Hasan Buğrul’un Ahlat’taki tarihi mezar taşları üzerindeki övgü içerikli yazılar adlı sunumuyla program sona erdi. Anma programı sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Ahlat Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda düzenlenen anma programına Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Bitlis İl jandarma komutanı Tuğgeneral Eyüp Subaşı, bazı kurum amirleri, çok sayıda akademisyen, yazar, eğitimci ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kaza sonucu vefatı 2019 yılında Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü etkinlikleri öncesi Ahlat’ta gezi ve incelemelerde buluna merhum Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, buradaki incelemeleri sonrası kara yoluyla Van’a hareket etmişti. Dursun’un içinde bulunduğu araç, Erciş’in Bayramlı Mahallesi yakınlarında kaza yapmış, kazada Ahmet Haluk Dursun hayatını kaybetmişti.