EKONOMİ - 21 Temmuz 2018 Cumartesi 17:37

Kuyumculardan sahte altın uyarısı

A
A
A
Kuyumculardan sahte altın uyarısı

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, yeni evlenen çiftlerin bozdurmak için getirdikleri altınlardan her 10 tanesinden birinin sahte çıktığını söyleyerek, vatandaşları emanet altın ve internet üzerinde alınan altınlardan uzak durulması konusunda uyarıda bulundu.

 Yaz sezonun gelmesiyle birlikte Türkiye’nin dört bir yanında düğünler ardı ardına yapılmaya başlandı. Vatandaşların geleneği üzerine gelin ve damatlara takılan altınlardaki sahte altın oranı ise son zamanlara oranla çok artış gösterdi. Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, sahte altınların çoğalmasını emanet alınan altınlara ve internetten sipariş edilen altınlara bağlayarak açıklamalarda bulundu.

Çeyrek ve gram altının bujiterisini yapanların cezalandırılması gerektiğini ifade eden Salih Özman, “Düğün sezonu başladı. Çeyrek altın 320 lira gibi vatandaşları zorlayabilecek bir rakama geldi. Haftada birkaç düğünü olan vatandaş ise düğünlerde altın takamaz hale geliyorlar. Ama bizim ülkemizde düğünlerde altın takmak bir adet. İnsanlar mahcup olmamak için altın takmak zorunda kalıyorlar. İlk başlarda gram altınlar ile insanlar bu işi çözüyordu. Artık gram altın da 200 liraya doğru dayanınca, gram altın da bütçeyi sarsmaya başladı. Durum böyle olunca insanlar yan yollara sapmaya başlıyor. Samsun’da ki ve Türkiye’de ki kuyumcular da sahte altın ve altın ürünleri satılmaz. Çünkü kuyumcular sık sık denetleniyor. Liraların ve altınların sahteleri ya da bujiterileri yapılıyor. Özellikle internetten altın alanlar gerçek altın yerine sahte altın alabilirler. Ya da üzerinde parası olmayan vatandaşlar, bir komşusundan emanet altın alıp düğünlerde takabilir. Sahte altın vakası da en çok bu olaylarda görülüyor. Çünkü komşunuzdan aldığınız altın, komşunuza kuyumcu haricinde başka birinden geçebilir. Sizden önce birkaç el değiştirebilir. İnternetten sipariş edilen altınlar da bu sahte altınlara rastlayabilirsiniz. Vatandaşlar özellikle paketin içinde satılan gram altının sahte mi gerçek mi olduğunu anlayamazlar. O yüzden yetkililerin, tasarruf eşyası olarak kullanılan sikke altın ve gram altınlarının bujiterisinin yapılmasının önüne geçmesi gerekiyor” dedi.

“Bozdurulmaya gelen her 10 altından biri sahte çıkıyor”

Yeni evlenen çiftlerin bozdurmaya getirdikleri altınlarının 10’da birinin sahte çıktığını ifade eden Özman, “Altın alacak vatandaşlar, altınlarını kesinlikle kuyumcu esnaflarından alsınlar. Düğün yapan çiftler altınlarını bozdurmak için bizlere geliyorlar. Çiftler 25-30 tane çeyrek ve gram altını bozdurmak için getiriyorlar. Biz içlerinden ayıklama yapıyoruz, her 10 tanede bir tane sahte altın çıkıyor. Bu her altın bozdurmaya getiren yeni çiftle genellikle böyle oluyor. Her 10 altında bir bu bijuteri altını dediğimiz sahte altınla karşılaşıyoruz. Vatandaşlar, bu gibi durumlarla karşılaşmamak için düğünde takacakları altınları kuyumculardan alması gerekiyor” diye konuştu.

Bugün itibariyle 22 ayar bileziğin gramı 187 TL, çeyrek altın 320 lira, tam lira bin 314 lira ve gram altın da 191 liradan satışa sunuluyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.
Manisa Özgür Özel’e 9 yaşındaki adaşından sürpriz Manisa’nın Alaşehir ilçesinde vatandaşlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kalabalığın içinde ulaşan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı hayatının en mutlu gününü yaşadı. Doğum öncesi kan uyuşmazlığı tespit edilen ve Özgür Özel’in girişimleriyle kan değişimi sağlanan minik bebeği 9 yıl sonra karşısında adaşı olarak gören Özel, çocukla yakından ilgilendi. Manisa’nın Alaşehir ilçesi Şahyar Mahallesi’nde oturan 9 yaşındaki adaşı Özgür Sarı, kalabalığa rağmen, Özgür Özel’e ulaşıp ’hoş geldin’ demeyi başardı. Özgür Özel’in milletvekili olduğu dönem olan 31 Aralık 2015 yılında doğan Özgür Sarı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyaya geldi. Kan uyuşmazlığı nedeniyle, doğar doğmaz kanının değişmesi gereken ve 31 Aralık Yılbaşı tatili nedeniyle doktorların tatilde olabileceğini düşünen anne Raziye ve baba Serkan Sarı’nın, Özgür Özel’e ulaşıp yardım istemesiyle sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen ve Özgür adını verdikleri evlatları 9 yıl sonra kendisinin hayata bağlanmasına vesile olan adaşıyla buluşmanın mutluluğunu yaşadı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Alaşehir’e geleceğini duyan anne Raziye ve dede Osman Sarı, tüm kalabalığı delerek, Özgür Özel’e ulaşmayı başardı. Özgür Özel de adaşıyla yakından ilgilenerek sevdi. Anne Raziye Sarı, "Oğlum karnımdayken kan uyuşmazlığı tespit edildi. Çocuk doğar doğmaz kanının değişmesi gerekiyordu. Doğum 31 Aralı gününe denk geldi. 31 Aralık yılbaşı olduğu için doktor bulamayacağız diye korktuğumuz için eşim Serkan ve dedemiz Osman Sarı, Özgür Özel’e telefon ederek yardım istedi. Özgür Özel bize hemen hastaneye gitmemizi ve danışmanının yardımcı olacağını söylemiş. Bizde hemen yola çıktık. Doktorlar bizi kapıda karşıladı. Hemen hastaneye yatırdılar ve öğlen üzeri doğum oldu. Çocuğumun kanı değişti. Eğer kanı değişmeseydi, bu gün belki hayatta olmayacaktı. Biz telefonla konuştuktan sonra yolda giderken, çocuğumuzun adını ’eli bol, ikram’ anlamına gelen Kerem adını verecektik. Özgür Özel’in ilgisi ve yardımlarından dolayı, çocuğumun sağlıklı bir şekilde doğması üzerine adını Özgür koymaya karar verdik. Çocuğumuz sağlıklı doğdu, kanı değişti, hayata tutundu, bizde adını Özgür koyduk. Bu günde Özgür Özel’le buluşturduk." dedi. Özgür Sarı da adını aldığı CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e kavuştuğu ve konuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.