SAĞLIK - 14 Mart 2012 Çarşamba 14:22

Lenfödem tedavisi ile sağlığına kavuştu

A
A
A
Lenfödem tedavisi ile sağlığına kavuştu

Geçirdiği trafik kazası sonrası vücudunun bazı noktalarında şişlik oluşan kadın, Özel Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde uygulanan lenfödem tedavisi ile sağlığına kavuştu.

GÖKHAN AYAR
KOCAELİ

Hasta Emine Nihal Büyükbudak'ın, Manisa Akhisar'da 20 Haziran'da geçirdiği trafik kazası sonucunda boynunda ve sağ omzunda kırık meydana geldi. Kaza sonrası geçirdiği operasyon sonucunda sağ kolda, sağ göğüste ve her iki alt bacakta şişlik oluşan Büyükbudak, Özel Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvurdu. Hastaya, Uzm. Dr. Ayşe Özgül Aytekin tarafından "lenfödem" tanısı konuldu. Kocaeli Romatem Hastanesi'nde lenfödem tedavisi için bu konuda Almanya Földi School Frankfurt'tan eğitim almış Uzm. Fizyoterapist İbrahim Babayiğit'in tedavisiyle kol ve göğüs bölgesinde meydana gelen ödem 10 günde yok edilerek yüzde 100 başarı sağlandı. Hasta Emine Nihal Büyükbudak, almış olduğu tedavi ve sağlanan sonuçtan dolayı memnuniyetini ifade ederek, tedaviyi gerçekleştiren görevlilere teşekkür etti.

Uzm. Dr. Ayşe Özgül Aytekin, lenfödemin, lenfatik sistemdeki bozukluktan dolayı dokulardaki lenf sıvısının boşaltılamaması sonucu dokularda birikmesiyle vücut bölgesinin şişmesi olduğu bilgisini verdi. Lenfödem tedavisinin boşaltım fazı ve koruma fazı olmak üzere 2 fazdan oluştuğunu, bu hastalığının belirtilerinin; gerginlik ve şişlik, genellikle tek taraflı asimetrik, eklemlerde hareket kısıtlığı ve ağırlık hissi olduğunu belirten Uzm. Dr. Ayşe Özgül Aytekin, lenfödem riski taşıyan ve lenfödemli uzvun bakımı ve korunmasının oldukça önemli olduğunu, tedaviden sonra cildin temiz tutulması gerektiğini, iyice kurulanmasını, cilt bakımı esnekliğine dikkat ederek yağsız krem ve losyonların kullanılması gerektiği uyarılarında bulundu. Aytekin, "Aşırı kilo, dengesiz beslenme, yetersiz ya da aşırı egzersiz, uzvun aşırı ısıya maruz kalması, yolculuk, ağır şeyler taşımadan etkilenen kol ya da bacağın sıkılması lenfödemiyi tetikleyebilir. Ve en önemlisi lenfödem tedavisi bu konuda uzmanlaşmış fizyoterapistler tarafından yapılmalıdır" dedi.

Özel Kocaeli Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin, Marmara Bölgesi'nde lipödemlerde yani obeziteye bağlı aşırı kilolardan meydana gelmiş olan ödemlerde de yüksek başarı oranı sağlandığı belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.