SAĞLIK - 17 Ocak 2015 Cumartesi 09:50

Lenfödem tedavisine uzman yaklaşım

A
A
A
Lenfödem tedavisine uzman yaklaşım

Meme kanseri hastalarının tedavileri sonrasında sıklıkla karşılaşılan, kollarda aşırı şişlik şeklinde ortaya çıkan lenfödem, uzmanların elinde doğru yöntemler kullanıldığında kısa sürede sorun olmaktan çıkıyor.

Kiminin hastalığın adını, kiminin ise tedavi şeklini bilmediği lenfödemeye her 4 meme kanseri ameliyatı geçirmiş kadından 1'i yakalanıyor. İnsanlar bu hastalık nedeniyle günlük yaşamlarında da çeşitli estetik ve fiziksel sıkıntılar yaşayabiliyor. Medicana International Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Öznur Öken, lenfödem hastalığını, "genellikle meme kanseri ameliyatları sonrası koltuk altlarındaki lenf nodlarının çıkarılmasına bağlı olarak o taraf kolda gelişen şişlik" olarak tanımladı. Öken, koldaki lenfödeminhem kozmetik açıdan sorunlar yaratırken hem de günlük yaşam aktivitelerini ileri derecede kısıtlayabildiğini belirtti. Lenfödem hastalarının günlük yaşamlarında çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Öken, "Lenfödem hastaları, kollarındaki sıkıntı nedeniyle kozmetik açıdan sosyal yaşamlarında sıkıntı yaşarken, kol ve bacaklarını fonksiyonel olarak kullanamadıkları için psikolojik problemler de yaşıyorlar" dedi.

DOĞRU TEDAVİ İLE KURTULMAK MÜMKÜN
Lenfödemin tam olarak tedavisinin mümkün olmadığını belirten Öken, "Ancak lenfödemi önlemek çok önemli, asıl tedavi önlemekten geçiyor. Bunun için hastaların uygulayacağı birtakım yöntemler var. Diyetlerine dikkat etmeliler, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları gerekiyor. Mutlaka günlük yaşamlarında egzersiz yapmaları gerekiyor. Bunun haricinde eğer lenfödem gelişmişse erken tedavi önem arz ediyor. En güncel tedavi yöntemi kompleks dekonjestif tedavidir. Bu tedavi içinde birkaç tedavi yaklaşımını barındırıyor. Bunlar manuel lenfödem masajı, bandajlama, egzersiz tedavisi ve gerektiğinde pnömotik pompa tedavisini içermektedir. Bu tedavi mutlaka uzman ellerde yapılması gereken bir tedavidir. Aksi halde telafisi mümkün olmayan komplikasyonlara yol açabilir" şeklinde konuştu.
Öken, özel eğitim almış, alanında uzman ve deneyimli bir ekiple lenfödem tedavisi yaptıklarını dile getirdi.

EN GÜNCEL YÖNTEM KOMPLEKS DEKONJESTİF TEDAVİ
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde yapılan lenfödem tedavisinde çeşitli yaklaşımlar kullanılıyor. Manuel lenfatik masaj tekniğinde cilde nazik ve ritmik bir basınç uygulanıyor. Bu teknik, derinin tam altındaki yüzeye, lenf damarlarına hafif basınç uygulayarak yapılıyor.
Halk arasında "fil hastalığı" olarak bilinen lenfödemin belirtileri, şiddetli yorgunluk, ağır şişmiş uzuv ya da baş ve boyun dahil vücudun diğer bölgelerinde lokalize proteinden zengin sıvı birikimi, şişkinliğin oluşmaya başladığı bölgede renk değişimi ve sonunda fil hastalığı gibi deformasyon şeklinde kendini gösteriyor. Hasta ve yakınlarının lenfödem ve tedavisi hakkında bilgilendirilmesi, hastalığın önlenmesi ve tedavisinde en önemli unsur olarak ön plana çıkıyor.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.