SPOR - 25 Mart 2023 Cumartesi 10:44

Lig'de şike teşebbüsü iddiası! Darıca Gençlerbirliği cephesinden açıklamalar

A
A
A
Lig'de şike teşebbüsü iddiası! Darıca Gençlerbirliği cephesinden açıklamalar

TFF 3. Lig ekibi Darıca Gençlerbirliği geçtiğimiz sezon 2-1 kazanarak küme düşmekten kurtulduğu Kalecik FK maçıyla alakalı “müsabaka sonucunu etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla PFDK’ya sevk edildi.

TFF 3. Lig ekibi Darıca Gençlerbirliği, geçtiğimiz sezonun son haftasında Kalecik FK’yi 2-1 yenerek Kızılcabölükspor’un 1 puan önünde ligde kalmıştı. Müsabakayla alakalı kulübün o dönemki başkanı Arif Gülen ve Darıca Gençlerbirliği, “müsabaka sonucunu etkilemeye teşebbüs” iddiasıyla 23 Mart Perşembe günü PFDK’ya sevk edildi. Eski başkan Arif Gülen, 45 dakikalık bir röportajının 45 saniyelik kısmının kesilmesiyle algı oluştuğunu ve sözlerinin yanlış anlaşılmasından dolayı böyle bir kararın çıktığını söyledi. Gülen, şaibeli bir olaya karışmadıklarını ifade ederek PFDK’nın ceza vermeyeceklerine inandığını belirtti. Öte yandan, Darıca Gençlerbirliği Başkanı Serdar Acarhoroz da kulübün PFDK’ya sevki üzerine basın açıklaması yaptı. Acarhoroz, “Darıca camiası çok büyük bir camiadır, yüz yıllık bir camiadır. İnsanların yaptığı şahsi hatalarından, şahsi gafletlerinden dolayı hiç kimse Darıca Gençlerbirliği camiasını cezalandıramaz” dedi.

“PFDK’nın doğru, adaletli bir karar vermesini bekliyoruz”

Şaibeli bir olaya karışmadıklarını, rakip kulüp başkanına söylediği sözlerin tehdit gibi algılanmasından dolayı bir şüphenin ortaya çıktığını belirten eski başkan Arif Gülen, “Süreci aslında takip ediyorduk bildiğimiz bir süreçti. Anormal bir durum yok. Sadece gündemde şike cümlesi, şike kelimesi çok geçti. Biz yaklaşık bir buçuk ay önce Etik Kurulu’na gerekli ifadelerimizi vermiştik. Bugün de gerekli ifadelerimizi verdik. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulumuz en adaletli ve en doğru kararı verecektir. Bilmeyenler için şunu söylemem lazım; ben temiz futbol için mücadele ettim. Ben siyasi baskıların, maddi ve manevi baskıların, kanun dışı baskıların etkisinde kalmaması için bizimle ilgili hiçbir iddiası olmayan futbol takımının başkanına, ‘Hakkınızda basında çıkan böyle şeyler var. Bakın paralar havada uçuşuyor. Bir milyonluk haber var. Benim takımıma ben sahip çıkıyorum, sen de lütfen kendi takımına sahip çık.

Lig'de şike teşebbüsü iddiası! Darıca Gençlerbirliği cephesinden açıklamalar

Bu teşvik primleri vs. bizim mücadele ettiğimiz bir konu. Bu konularla muhatap olmayalım’ dedim. Sanıyorum bu sözlerim benim baskı yaptığım ya da tehdit ettiğim şeklinde yorumlandı. Sanıyorum böyle bir iddiayla PFDK’ya sevk edildik. Bunun asıl çıkış yolu da; ben bir internet televizyonunda aslında konusu eski dönemin futbolcularıyla ilgili aramızda bir prim anlaşmazlığını anlatırken tansiyonumuzun yükselmesinden oldu. O günlerde biz zor şartlarda, tabiri caizse baskılar yaparak takımımızı temiz futbol adına ayakta tuttuk. 45 dakikalık bir röportajın 45 saniye bile olmayan yerlerinden cımbızlanarak böyle bir iddianın, algının oluşturulması ve Etik Kurulu’nunda maalesef bunun etkisi altında bizi PFDK’ya sevk etmesi çok anlaşılır değil. Fakat PFDK’nın doğru, adaletli kararı vermesini bekliyoruz, vereceğine de inanıyoruz. Ne Darıca Gençlerbirliği ne de beş yıl kulüp başkanlığı yapmış Arif Gülen böyle şeylere tenezzül etmez. TFF’de yaptığımız konuşmalar kayıttadır. TFF’nin genel kurulunda yaptığımız konuşmalar viral olmuştur. Biz temiz futbol için elimizden geleni yapıyoruz. Üst ligdeki takımları kurtarmak için ya da oradaki baskıları hafifletmek için ne TFF’nin ne de PFDK’nın alt ligdeki takımları vereceği yanlış kararlarla ezmeyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“İnsanların şahsi hatalarından, gafletlerinden dolayı hiç kimse Darıca Gençlerbirliği camiasını cezalandıramaz”

Kulübün de PFDK’ya sevk edilmesi üzerine Başkan Serdar Acarhoroz konuyla alakalı basın açıklamasında bulundu. Acarhoroz, “Dün gündeme bomba gibi düşen haberle ve bize gelen mail ile uyandık. Konuyu inceledik ve kirli haber olmaması adına, kulaktan duyma şeyler konuşulmaması adına açıklama yapma gereği duyduk. Arif Bey’in geçen yıl yapmış olduğu bir açıklama zannedersem tehdit olarak algılanmış. Basına şike davası olarak yansımış ama açıp bakıldığında konunun aslında öyle olmadığını anlıyoruz. Gerçi konuyla alakalı bundan 1 ay önce de yeni başkan olarak benim ifadem istendi. İfadem de şu yöndeydi; Arif Bey prim açıklaması yapıyor ama prim vermiyor.

Prim vermeyince de futbolcular sosyal medyadan Arif Bey’e biraz saldırı şeklinde serzenişte bulunuyor. Arif Bey de o kızgınlığıyla kendini ifade etmek isterken ifade zorluğu çekmiş. Durum, yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermiş. Yani bir prim haberi çıkıyor, Arif Bey de ‘Sakın bu teşvik primini almayın normal takımla sahaya çıkın’ gibi bir yorum yapıyor. Fakat sonrasında TFF’nin gözlemci raporuna bakıyorsunuz herhangi bir şike olmadığı, takım kadrosunda herhangi bir değişikliğin olmadığı görülüyor. Herhangi bir şaibe olmadığına dair rapor geliyor. Zaten geriye dönüp baktığınızda zor kazandığımız bir maç.

Hakemin, Kalecik taraftarının veya taraftarlarının orada verdiği tepki de kendilerini kimsenin aramadığı, kimseyle muhatap olmadıkları yönünde. Arif Bey’in aradığına dair bir söylemi var ama bence o kızgınlıkla olan bir söylem. Darıca camiası çok büyük bir camiadır, yüz yıllık bir camiadır. İnsanların yaptığı şahsi hatalarından, şahsi gafletlerinden dolayı hiç kimse Darıca Gençlerbirliği camiasını cezalandıramaz. Cezalandırmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ortada şike gibi bir durum yok. Söylemek isterim ki tüm hukuki çalışmaları yapıyoruz. Gece gelen mail ile beraber avukatlarımız konuyla alakalı savunmaları, tüm görüşlerini ve tüm bilgileri de aktaracaklar. Açıklık olması adına bunlar basınla paylaşılacaktır” şeklinde konuştu.

Mert Gürenç
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tekin: "Afetler için kullandığımız kavramlar veya tanımlamalar bugün değişti" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara’da gerçekleştirilen "Dayanıklı Sınıflar Hareketi Projesi" açılışına katıldı. Açılışta konuşan Tekin, "Afetler için kullandığımız kavramlar veya tanımlamalar bugün değişti. İçinde yaşadığımız çağda çok farklı afet türlerinin varlığına inanıyorum. Fitne, fesat ve fıskın yayıldığı bir dönemde eğitimcilerin bu afetin önüne geçerek, önlerinde olabileceğine inanıyorum" dedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen Dayanıklı Sınıflar Hareketi Projesi açılışına katıldı. Açılışta konuşan Bakan Tekin, bütün paydaşların fiili dualarla yanlarında olmalarını beklediklerini söyleyerek, "Dışarıdan konuşarak, dışarıdan eleştirerek değil yaptığımız işlerde, attığımız adımlarda ‘fikrim var, katkı vermek istiyorum’ diye herkesi bir kez daha bu vesileyle birlikte hareket etmeye davet etmek isterim" diye konuştu. "İçinde yaşadığımız çağ tahmin edemediğimiz, öngöremediğimiz çok sayıda genel ifadesiyle afet diye tanımlanabilecek problemleri karşı karşıya bırakıyor bizi" diyen Bakan Tekin, "Afet tanımı da değişti doğal olarak. Bundan yıllar önce, on yıllar önce kullandığımız, afetler için kullandığımız kavramlar veya tanımlamalar bugün değişti. İçinde yaşadığımız çağda çok farklı afet türlerinin varlığına inanıyorum. Fitne, fesat ve fıskın yayıldığı bir dönemde eğitimcilerin bu afetin önüne geçerek, önlerinde olabileceğine inanıyorum" ifadesini kullandı. Bakan Tekin, konuşmasının ardından salonda hazır bulunan öğretmenlerden Ramazan Demirbaş, Şeyma Deniz Aydoğan ve Ahmet Bayraktar’ın doğum gününü kutladı ve kendilerine düşüncülerini yazdığı bir mektup hediye etti.
Eskişehir Yeşil dünya hedefinde yenilenebilir enerjinin kritik rolü ve EPDK engeli Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Eskişehir Şubesi Başkan Yardımcısı Özgür Tekgöz, yenilenebilir enerji yatırımlarının Türkiye’deki mevcut durumunu değerlendirerek Eskişehir’deki kapasite sorununa dikkat çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan TÜGİAD Eskişehir Şubesi Başkan Yardımcısı Özgür Tekgöz, "Gelecek nesillere sorumluluğumuz olan yeşil dünya hedefi için artan enerji talebinin karşılanmasında yenilenebilir enerji üretimi kritik bir rol oynamaktadır. Ülkemizdeki sanayicilerimiz, artan enerji fiyatları ve 2022 yılının şubat ayında açıklanan KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yüzde 30 oranında vergi indirimi ve 6 yıl boyunca sigorta prim desteği gibi avantajların sağlandığı 4’üncü Bölge Destekleri sonrası Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımlarına olan ilgilerini arttırdı. Türkiye’deki kurulu GES gücü 1 Mayıs 2024 itibarıyla 13 bin 608 GW olarak açıklandı" dedi. "Sürdürülebilirlik için yeşil mutabakat zorunluluk değil fırsattır" 2023 yılı ortasında sanayicilerin Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Uyum sürecinde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile tanıştıklarını ifade eden Tekgöz, "Bu mekanizma ile çevresel sürdürülebilirlik için karbon ayak izlerini içselleştirerek, uluslararası ticaretin iklim dostu bir perspektifle yönetilmesi hedeflendi. Sanayicilerimiz, GES yatırımları ile bu zorunluluğu fırsata çevirmeyi planlamaya başladılar. Sanayicilerimiz, yatırımlar sayesinde çatılarda GES kurulumlarını artırırken, trafo kapasiteleri nedeniyle 2023 yılının temmuz ayında EPDK tarafından başvurular durduruldu. Başvurular ancak 2024 yılının şubat ayında açıldı. Bu uzun süre ve sektördeki belirsizlik, sanayicilerin ve EPC firmalarının iştahını kaçırdı. EPDK, başvuruları 6 ay beklettikten sonra başvuru için sadece 21 gün süre vererek yatırımcılara bir zorluk daha çıkardı. İlgili kapasite sınırlamaları, en az 1 MW tüketime sahip olup 2 MWp gücün üstünde üretim santrali kurmak isteyenler için geçerli olsa da, bu güç ve altında başvurularda da trafo kapasitesi maalesef her zaman yeterli olamıyor. Öz tüketim mantığı ile kurulan bu santraller enerjiyi yerinde üretip tüketir iken şebekeye yük oluşturmamakta, aksine şebekenin yükünü hafifletmektedir. Ülkemizde yetmeyen kapasiteler nedeniyle sektörde kısmi olarak ’çantacı’ tabir edilen kişilerin ortaya çıkması ve bürokrasi engeli de sektörün cazibesini yitirmesine yol açmaktadır" şeklinde konuştu. "Açıklanan kapasiteler Eskişehir’in sanayi şehri olma yarışında engel" Öte yandan, 25 Ocak 2024’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yaptığı bir konuşmada ilerleyen süreçte 7.5 GW ek kapasite açıklanacağını duyurmasına da değinen Özgür Tekgöz, konuşmasına şöyle devam etti: "Akabinde, 8 Şubat 2024 TEİAŞ duyurusuna göre, ülke genelinde yenilenebilir enerji için ilk etap olarak 3.75 GW kapasite açıklandı. Bu kapasiteden Organize Sanayi Bölgesi (OSB) dahil Eskişehir için toplam 38 MW, Eskişehir OSB için sadece 15 MW kapasite açıklandı. Şehrimiz için verilen bu kapasite yetersiz kaldı. 30 Nisan 2024 tarihinde açıklanan rapora göre, Eskişehir OSB için kapasite tükendi bile. Enerji maliyetlerini ve karbon ayak izini azaltacak projelere engel olan bu yetersiz kapasiteler, ülkemizin ve şehrimizin rekabet gücünü negatif etkileyecektir. Ülke genelinde yetersiz olan bu kapasitelerin şehrimizde de yetersiz olduğu nettir. Şehrin vekilleri, sanayi odaları ve STK’lar tarafından ek kapasite talebi veya 2’nci etap kapasite açıklamasında daha yüksek güçte kapasite talebi ile şehrin sanayicilerinin hakkının aranması gerekmektedir."