GÜNDEM - 25 Kasım 2015 Çarşamba 14:14

Liseli gençlerden 'tamponda hava yastığı' projesi

A
A
A
Liseli gençlerden 'tamponda hava yastığı' projesi

Her yıl yüzlerce insanın hayatını kaybettiği ve bir o kadar insanın da sakat kaldığı trafik canavarına bir türlü önlem bulunamazken, Malatyalı 4 genç kazalarda ölüm ve yaralanma oranlarını azaltacak bir buluş geliştirdi.

Malatya’da Kernek Anadolu Lisesi’nde son sınıfa giden Abdullah Batçıoğlu, Ahmet Faruk Yıldırım, Melih Kavuk ve Nihat Babacan yerli araçlar üzerine araştırma yaptıkları sırada akıllarında müthiş bir fikir geldi. 4 genç kazalarda araçların çarpışmadaki riskini en aza indirmek için ön ve arka tamponlarda kullanılacak hava yastığı projesini geliştirdi. Gençlerin geliştirdiği buluş mevcut sistemlerden farklı ve daha kapsamlı. Kaza esnasında iki araç arasındaki veya araç ile cisim arasındaki basıncı azaltmak ve çarpan aracın cisme veya araca verdiği zararı azaltmak için ön ye arka tampona yerleştirilen hava yastığı mekanizması sayesinde ölüm ve yaralanmaları oranının azalacağını belirten gençler, bu buluşlarını ise hayata geçirmek için girişimci desteği bekliyor.

Buldukları buluş ile birlikte Malatya Teknopark’a başvuran 4 liseli genç, Doç. Dr. Tolga Depci tarafından yönlendirilerek kendilerine gerekli mühendislik desteği sağlandı. Öğrencilerin fikrinin geliştirilerek faydalı modele başvurmaları sağlanırken “Ön ve arka tampon için hava yastığı” isimli buluş Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘Faydalı Model’ olarak koruma altına alındı.

Buluşları hakkında açıklamalarda bulunan öğrenciler adına konuşan 17 yaşındaki Abdullah Batçıoğlu, mekanizmalarının dört bölümden oluştuğunu ve bunların sırasıyla sensör, elektronik kart, gaz tüpü ve hava yastığından oluştuğunu söyledi. Batçıoğlu, hava yastıklarının araçlarda çarpışmanın kaçınılmaz olduğu anlarda sensörlerin devreye girerek elektronik karta haber yolladığını sonrasında ise kartın gaz tüpünü uyarması ile hava yastığının gazla dolarak çarpışma anında açıldığını söyledi. Hava yastıklarının çıkış yerlerinin özel olarak tasarlandığını ve plaka ile araca hiçbir zarar vermeden çalışabildiğini belirten Batçıoğlu, buldukları bu buluş ile kazalarda oluşabilecek hasarları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bu buluşun maliyeti hakkında da bilgiler veren Batçıoğlu, normalde kullanılan hava yastığı sistemlerinin tek kullanımlık olduğunu ancak kendi buluşlarının ise yeniden kullanılabilir olması nedeniyle fazla bir maliyet gerektirmediğini kaydetti.

Dünyada benzer bazı buluşların olduğunu ancak kendilerinin bu buluşlardan daha farklı bir sistem geliştirdiklerini dile getiren Batçıoğlu, bu projenin dünyada bir ilk olan arka tamponda kullanma özelliğinin de bulunduğunu söyledi.

Hazırladıkları buluşa Türkiye'de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanındığı Faydalı Model patenti alan gençler şimdi kendilerine destek verecek bir girişimci bekliyorlar. Buluşlarının seri üretimine geçmesi durumunda ise Türkiye’de ve dünyada kazalarda yaşanan ölüm ve yaralanma oranlarının sıfıra ineceğini düşünen gençlerin tek umudu bir girişimcinin kendilerini desteklemesi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ‘Sincan Roman Kahramanları Festivali’ sokaklarda renkli görüntüler oluşturdu Sincan Kaymakamlığı ile Sincan Belediyesi himayesinde ve Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla düzenlenen ‘Sincan Roman Kahramanları Festivali’nin ikincisini düzenlendi.Sincan Belediyesi, ‘Sincan Roman Kahramanları Festivali’nin ikincisini düzenledi. Düzenlenen festival kapsamında 2 bini aşkın 7-17 yaş aralığındaki Roman Kahramanları Korteji’nin bando takımı öğrencileri ilk olarak kurgu kitaplarından bazı kahramanların kılığına bürünerek esnafı ziyaret etti. Kitapların afişlerinin pankartı eşliğinde, kitapta yer alan kahramanların cümlelerini söyledi . Öğrenciler çeşitli kitapları esnafa hediye ederek, bu kitapların okunması için esnaftan söz istedi. Düzenlenen etkinlikle beraber edebiyat ve kitabın sokağa taşınması amaçlandı. İnsanlara kitaplar hatırlatarak, okuma kültürünün yaygınlaşmasına dikkat çekildi."Okumaya teşvik için tiyatro ve koro ile örnek bir Sincan oluşturacağız"Okumanın önemine dikkat çeken ve Sincanlıları okumaya teşvik eden Sincan Kaymakamı Levent Kılıç, "Sabah bana verilen bilgiye göre bu festival dünya rekoruymuş. Milli Eğitimi Müdürlüğümüz ile gurur duyuyorum. Kolay bir süreç değil bu. Trafiği tıkadık, yolları kapadık. Okumaya teşvik için tiyatro ve koro ile de örnek bir Sincan oluşturacağız. Kitap okuyarak uyanık ve Türk gençliğine layık olacağız" diye konuştu."Okuma alışkanlığını büyüklere de aşılamamız gerekiyor"Sincan’da okuma alışkanlığını küçüklerden ziyade büyüklere de tavsiye ettiklerini vurgulayan Kılıç, "Sincan’da 100 bin üzerinde öğrencimiz var. Okuma alışkanlığının sadece küçüklere değil büyüklere de aşılamamız gerekiyor. Çocukların sosyalleşmesi adına yaptığımız etkinliğe katılımınız için teşekkür ederim" şeklinde konuştu."Daha güzel etkinlikler yapacağız"Sincan’da daha kapsamlı ve daha farklı etkinlikler de düzenleyeceklerini ifade eden Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç ise, "Yaklaşık 1 saattir bir aradayız. Öğrenciler soğuk havaya rağmen kostümüyle bizlere farklı an yaşatıyorlar. Çocukluğumuza götüren kahraman rollerine büründüler. Kurum üst yöneticilerini ziyaret ettiler. Daha güzel etkinlikler yapacağız. Sabah makamımızda bulunan bu çocuklar belki de devlet büyüğü ile ilk kez yan yana gelme heyecanını bir daha yaşamayacak" ifadelerine yer verdi.Festival Direktörü Feray Koçak’tan edinilen bilgiye göre 45 okuldan 2 bin 230 öğrenci ve veliler ile birlikte toplamda 3 bin kişi Sincan sokaklarında renkli görüntüler oluşturdu. Festivalde konuk olarak Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Üstün , Başkent Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Aslı Aytaç ve Doç. Dr. Emine Tuğcu , Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Çağ , Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yöneticileri yer aldı.
Bursa Bursa’nın Mudanya ilçesinde H.O.B.A. projesi kapsamında anlamlı yürüyüş Bursa’nın Mudanya ilçesinde, Mudanya İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen H.O.B.A. Projesi kapsamında aile-okul iş birliğini güçlendirmeye yönelik yürüyüş etkinliği düzenlendi. Öğrencilerin sosyal, fiziksel ve duygusal gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan etkinlik, Mütareke İlkokulu öncülüğünde gerçekleştirildi. Mütareke İlkokulu öğretmenleri, öğrencileri ve velilerinden oluşan yürüyüş grubuna Mudanya İlçe Millî Eğitim Müdürü Suat Topal ile Şube Müdürü Mehmet Ali Dursun da eşlik etti. Mütareke Alanı’ndan başlayan yürüyüşe öğrenciler ve veliler yoğun ilgi gösterdi. Etkinlik boyunca aileler ve çocuklar birlikte yürüyerek sağlıklı yaşam bilincini pekiştirirken, okul ile aile arasındaki bağların güçlendiği samimi bir ortam oluştu. Yürüyüşle; öğrencilerin aktif yaşam alışkanlığı kazanmaları, ailelerin eğitim sürecine daha etkin katılım sağlamaları ve toplumda hareketli yaşam farkındalığının artırılması hedeflendi. Katılımcıların yüksek motivasyonu ve ilgisi, projenin amacına ulaştığını bir kez daha ortaya koydu. Mudanya İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyen ve aile katılımını esas alan projelerin kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek, etkinliğe katılan tüm öğrenci, veli ve öğretmenlere teşekkür etti.