POLİTİKA - 25 Mart 2017 Cumartesi 14:12

Melih Gökçek, gözaltına alındığına dair iddiaları yalanladı

A
A
A
Melih Gökçek, gözaltına alındığına dair iddiaları yalanladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, geçtiğimiz günlerde gözaltına alındığı yönündeki iddialara ilişkin, "En ufak doğruluk payı olmayan, aslı astarı olmayan iddialar. Çünkü FETÖ'nün, PKK'nın, solcuların hedefiyim" dedi.

Bir televizyon programına katılan Melih Gökçek, referandum süreciyle ve son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sözlerine, Finlandiya ile dün akşam oynanan maçı kazanan A Milli Futbol Takımı oyuncularını tebrik ederek başlayan Başkan Gökçek, referandum süreciyle ilgili, Türkiye genelinde evet oylarının yükseldiğini belirterek hayır oylarının yükseldiği yönündeki anketleri ve iddiaları da "masal" olarak nitelendirdi.

Gökçek, şunları kaydetti:
"İnşallah referandumdan keyifle çıkacağız. İşler gayet güzel gidiyor. Ankara'da 56-57'leri bulduk şu sırada. 60'a da çıkar Allah'ın izniyle. Ben hep Ankara'yı ölçerim. Oylar Ankara'da yukarı çıkıyorsa, Edirne'de de, Kars'ta da çıkıyordur. Türkiye'nin her yerinde bir yükseliş var. İzmir'de 46-47 olan 50'ye doğru çıkar. Ankara'da çıkan oy Kars'ta, Edirne'de, Antalya'da niye çıkmasın? Muhalifler şu an moral bozukluğu olması için ellerinden geleni yapıyorlar. Hele FETÖ; moralleri sıfır şu anda. 16 Nisan'ın bir milat olduğunu çok iyi biliyorlar. 16 Nisan'dan sonra biz de sırtımızı halka dayayacağız ve sonra 'hadi bakalım sizinle kavga etmek istemiyoruz' diyeceğiz. Avrupa ile de konuşacağız. Bizi Avrupa ile kavga ettiren de FETÖ'cüler. Kesin hayır çıkacak diyen anketçiler var, CHP milletvekilleri var. Gelin size hodri meydan. Gelin sizle iddiaya girelim, nesine istiyorsunuz? Biz razıyız, siz de razı olsanıza."

Gülen'in yeni video kaydı

Başkan Gökçek, Batı ülkelerinin referandumdan hayır çıkmasını istediğini de belirterek, "Seçimden bir ay sonra Türkiye sükunete girer, ekonomi uçmaya başlar. Evet'e yüzde 60 verin de dünya görsün gümbür gümbür bizim gücümüzü, bir başka olsun" dedi. Gökçek, bunun FETÖ terör örgütü başta olmak üzere iş birliği yapanların moralini sıfırlayacağını söyledi. FETÖ'cülerde şu an büyük moral bozukluğu olduğunu ve hapishanelerde bol bol itirafların ortaya çıktığını bildiren Gökçek, Fetullah Gülen'in yeni bir video bandını piyasaya sürdüğünü söyleyerek, "İktidar da Cumhurbaşkanı da darmaduman olacak diyor. Sen 17-25 Aralık'ta Cumhurbaşkanını götürmeye gittin, ayvayı yedin. Gezi olaylarında aynısını yedin. Bizim belediye seçimlerinde ayvayı yedin. İstanbul'da, arkasından Kasım seçimlerinde de tokadı yedin. 15 Temmuz'da darbe yaptın, orada tokat değil, tam Osmanlı şamarını yedin. Hem de halktan yedin. Şimdi moral sıfır. Ne yapacak adam? Aklınca son çırpınması. Hala inanan da var tabii. Hapishanedekiler çözülüyor. İnanılmaz bir çözülme var. O en güvendikleri adamlar bülbül gibi ötmeye başladı. Moral yüklemesi lazım, bunun tezgahı. Moral sıfır. Bir şey de yapmaları mümkün değil. Geçen gün söylentisi çıktı, millet sokağa döküldü. Aslı astarı yok" dedi.

"Aslı astarı olmayan iddialar"

Geçtiğimiz günlerde kendisinin gözaltına alındığı, belediyeye kayyum atandığı yolundaki sosyal medyada yer alan haberlere ilişkin konuşan Melih Gökçek, "En ufak doğruluk payı olmayan, aslı astarı olmayan iddialar. Beni emniyete götürdüler, belediyeye kayyum atadılar. belediyenin kamyonları, iş makineleri sokağa çıkmış filan. Biz 24 saat çalışan bir belediyeyiz. Geceleri zaten çalışıyor araçlarımız. Bunlar neden yapılıyor? Çünkü solcusunun, FETÖ’cüsünün rakibiyim, PKK'cısının hedefiyim. CHP'lilerin, bütün milletvekillerinin hedefiyim" diye konuştu.

"MHP'den atılanlar da FETÖ adına iddialar üretiyor"

FETÖ'nün yanı sıra MHP'den atılanların da tamamen FETÖ adına iddialar pompaladığını kaydeden Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Alevi-Sünni çatışması çıkarmış. 16 Nisan'da 'evet' çıkarsa hiçbir şey çıkmaz kardeşim. Alevi-Sünni kardeştir. Allah'ın iziyle hiçbir şey olmaz. Millet rahatına baksın, evetleri biraz çok çıkartsın. 55 değil, 60 olsun. Yurt dışına baktığımız zaman da şöyle göğsümüzü gere gere söyleyelim. 60'a kadar çıkacaktır. Yükselmeye başladığında, devam eder. Anketlerde şu çıkıyor, PKK'nın hayır kampanyası dolayısıyla sağduyulu CHP'liler başta olmak üzere SP'lilerin, MHP'lilerin hayır vermesinin, PKK'yı yaşatmak, Avrupa'nın deresine su akıtmak olduğunun farkında. CHP'lilerin içinden, 'biz Tayyip Erdoğan'ı sevmiyoruz ama olayları görüyoruz. Türkiye için 'evet' vereceğiz' diyenlere, şerefimi temin ederim, rastlıyoruz."

"Almanya ile FETÖ iç içe geçmiş vaziyette"

Hollanda Hükümetinin ve polisinin, Aile ve Sosyal Politikaları Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile halka yönelik kaba ve seviyesiz uygulamalarını da hatırlatan Başkan Gökçek, Avrupa ülkelerinin 'hayır' cephesi oluşturduğunu söyledi. Başkan Gökçek, şöyle devam etti:
"Türkiye'ye karşı inanılmaz bir tavır var. Hollanda'da işin tadını öyle kaçırdılar ki, FETÖ'nün ekibinin telkinleriyle bunları yapıyorlar. Belediye başkanlarını, gazetecileri resmen satın alıyorlar. FETÖ bunları parayla esir alıyor, dilediği gibi kullanıyor. Almanya ile FETÖ iç içe geçmiş vaziyette. Niye bu kadar etkinler Almanya'da? Bu da zamanında bizim Türk diplomasisinde yaptığımız hatadan dolayı. FETÖ'cüler bütün elçiliklerde alt taraftaki kadroları doldurmuşlar. Dışişleri bünyesine dolmuş olanlar, onlar arkadaş oluyor, parayı da onlar veriyor. 16 Nisan'dan sonra elbette düzelteceğiz. Ama bunlar FETÖ'nün esiri. MHP'li, SP'li, sağduyulu CHP'li kardeşlerime sesleniyorum; Bunlar benim kanıma dokunuyor. Sizin kanınıza dokunmuyor mu? 'Hayır' diyecek MHP'li kardeşim, öbür dünyada Allah'ın katında bunlarla beraber olmak ister misiniz?"

"Türkiye'de PKK devleti kurulacaktı'

Başkan Gökçek, referandumda 'evet' demenin en önemli nedeninin, çift başlılığı ortadan kaldırmak ve istikrarın sürmesi olduğunu söyledi. Referandumdan 'evet' çıkması durumunda tek adam olunacağı eleştirilerine de CHP'nin tarihinden söz ederek cevap veren Başkan Gökçek, Türkiye’de geçmiş dönemlerde yaşanan cumhurbaşkanı-başbakan çatışmalarına ilişkin de örnekler verdi. Başkan Gökçek, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile son derece uyumlu bir çalışma sergilediğini kaydederek, AK Parti döneminde gerçekleştirilen projeleri anlattı. PKK'lı sözde yöneticilerin referandumda 'hayır' diyeceği yönündeki röportajlarını seyirciyle paylaşan Başkan Gökçek,"FETÖ darbesi başarılı olsaydı, şimdi Güneydoğu'da PKK devleti olacaktı. Güneydoğu'da iş birliği yapan, o FETÖ'cü alçaklar. Düne kadar neden Güneydoğu'da muvaffak olamıyorduk. Daha düne kadar FETÖ'cü askerler, polisler, PKK'ya sinyal veriyordu. Özellikle MİT'in, polisin, jandarmanın, PKK'nın içindeki listesini veriyor. Bir seferinde 50 küsur, bir tanesinde 34 mit mensubunu infaz ediyorlar. Bu FETÖ'cüler böyle alçak. Sevmeyin beni nefret edin, ama ülkenizi sevin" ifadelerini kullandı.

“Yazıcıoğlu, FETÖ talimatıyla öldürüldü”

Başkan Gökçek, programın sonunda, hayatını kaybeden ve bugün ölüm yıl dönümü olan BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'na Fatiha okuyarak, Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düşürülmesiyle ilgili tüm detayları da belgelerle göz önüne serdi. Bütün bunları bir araya koyduğumuz zaman rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun, kesinlikle ve kesinlikle FETÖ'nün talimatıyla öldürüldüğünü çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Davada sanık olan askerlerin bir kısmının, Cumhurbaşkanımızı Marmaris'teki otelde basmak için organize edilen grubun içerisinde olduğunu biliyoruz, 2 tanesi tutuklandı. Ayrıca aynı gruptan başkaları da Yunanistan'a kaçtı. Dolayısıyla hepsi FETÖ’cü olduğuna göre, bu suikastın arkasında kesinlikle FETÖ'nün olduğu açık ve seçik ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Başkan Gökçek, programın sonunda, "CHP ve FETÖ İlişkileri" ismiyle yayına hazırladığı 'Sol Siyaset ve FETÖ İlişkileri' yeni adıyla yayınlanacak kitabını izleyicilere tanıttı. 

Yağmur Yıldız

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.