KÜLTÜR SANAT - 23 Kasım 2014 Pazar 10:52

Mobilya fuarında eski el aletlerini sergiledi

A
A
A
Mobilya fuarında eski el aletlerini sergiledi

Birçok firmanın katıldığı Mobilya Dekorasyon, Orman Ürünleri ve Mobilya Aksesuarları Fuarı (MOBEF) Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Fuarın üçüncü gününde modern mobilya ve dekorasyon ürünlerinin yanı sıra bir mobilya standında sergilenen eski el aletleri meraklı insanlar tarafından yoğun ilgi gördü. Mobilyacı ve marangozların yaklaşık 200 - 300 yıl önce kullandıkları tahta ve demir rende, tahta planya, köstere, düz taban, ayarlı motif rendesi, pasrangol, 1850 yılı şakşakı, perdah rendesi, el breyzi ve breyz uçları, ahşap nişangaç ve eski tarihlerde kullanılan el aletleri standı gezenleri tarihi bir yolculuğa çıkardı.
Eski malzemelerin bir arkadaşı tarafından sergilenmek üzere kendisine hediye edildiğini söyleyen mobilyacı Mehmet Salan, “Burada 100 yıl ya da daha fazlası olan aletlerimiz var. Şimdiki marangozlarımız çok şanslı. Düşünebiliyor musunuz, yıllar önce bir eve bir naçar girdiğinde. Daha doğrusu bir mobilyacı ya da marangoz girdiğinde 8 aydan önce bu evden çıkamıyordu. Şimdi ise 48 saat içerisinde bir evde her şey tamamen bitmiş halde teslim ediliyor. Buradaki amacımız insanlarımızın daha önce ne zorluklarda, ne şartlarda, nasıl çalıştıklarını görmeleri için sergiliyoruz” dedi.
Kayın babasının eskiden bu tür eşyalarla mobilyacılık ve marangozluk yaptığını söyleyen bir vatandaş, eskiden insanların eşyalarını yapmak için aletleri elleriyle yaptığını ve el emeği göz nuruyla bunun için aylarca emek harcandığını ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize İlhan Palut: “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, MKE Ankaragücü maçının ardından yaptığı açıklamada, “Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık” dedi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Çaykur Rizsepor, sahasında MKE Ankaragücü ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut açıklamalarda bulundu. İlk yarısını 2-0 önde tamamladıkları maçtan 2-2’lik beraberlikle ayrıldıkları için üzgün olduklarını ifade eden Palut, "İlk yarıda 2 gol bulduk. İlk yarıda telafisi zor bir farkla içeri girebilirdik. İkinci yarı ise rakibimizin değişikliklerini gördük. Riskler karşısında sağlam durmalıydık. Kazandığımız toplar ile maçı kendimize iyice yaklaştırabilirdik ama kazandığımız toplarda bir ciddiyetsizlik vardı. Zor top kazandık, kolay top kaybettik. Maalesef kötü bir gol yedik. Futbolda bunlar var. Bir golün biri takımı bu kadar panikletmesi düşündürücü, topu ayağımızda saniyelerce bile tutmadık, oyunu rakibe teslim ettik. Çok geri geldiğimiz için çıkış oyununda oyuncu bulmakta zorlandık. Ankaragücü’nün temposu 75. dakikaya kadar sürdü. Kötü bir ikinci yarı ama maçı bu şekilde bitirelim derken ters bir top, maçın son topunda golü yedik. Üzgünüz, çok değerli iki puan bıraktık. İlk yarıdaki oyunumuz ile 3 puanı hak ederken,, ikinci yarıdaki oyunumuz bizi mağlubiyete bile götürebilirdi” ifadelerini kullandı.