GÜNDEM - 04 Ağustos 2012 Cumartesi 10:42

Mutluluk meyvesi 'Goji berry' Karadeniz'de

A
A
A
Mutluluk meyvesi 'Goji berry' Karadeniz'de

Samsunlu bir öğretmen, internette gördüğü Çin menşeli bir meyve olan ve kurutulmuşu aktarlarda 60 liraya satılan ‘mutluluk meyvesi’ goji berrynin (kurtüzümü) Karadeniz Bölgesi iklimi için uygun olduğunu tespit etti.

SAMSUN

Samsunlu Öğretmen Salih Osman İmamoğlu, üç yıl önce internette gördüğü Goji Berry (kurtüzümü) meyvesinin faydalarını okuyunca, bu meyveden herkesin faydalanması gerektiğini düşünerek, hemen araştırmalara başladı. Önce şehirdeki aktarlarda olup olmadığını inceledi. Aktarlarda yoktu ve “goji berry” ya da “kurtüzümü” adını ilk kez duyuyorlardı. İmamoğlu, bildiklerini bütün aktarlara anlattı ve bulup getirmelerinde hem kendileri hem de halk için büyük faydaları olacağını söyledi.

Elde ettiği meyvelerden aldığı tohumları ekerek fide yetiştiren Öğretmen Salih Osman İmamoğlu, bu fidelerle; en iyi verimin hangi şartlarda alınabileceğini görebilmek için farklı konum ve şartlarda üretim denemeleri yaptı. Normalde üçüncü yılında meyve veren goji berry, uygun şartlarda ikinci yılında, hatta ilk yılında bile meyve verebiliyor. Geçen yıl az miktarda da olsa, meyve alabilen öğretmen, seleksiyonla iyileştirme, ciddi anlamda üretim ve alternatif bir ürün olarak bölge ekonomisine kazandırmak maksadıyla daha ciddi bir çalışma yaparak, yaklaşık bin 400 adet goji berry fidesi yetiştirdi. Bitkilerdeki ilk meyve, çiçek ve tomurcuk bolluğuna bakarak, bu yıl verimin oldukça iyi olacağını tahmin ettiğini, yaklaşık iki ay boyunca devam eden meyve veriminin, önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini belirten İmamoğlu, yetiştirdikleri meyvenin Çin-Tibet bölgesinde yetişen tür olduğunu ve meraklılarının bu fideyi kendilerinden temin edebileceklerini söyledi.

İmamoğlu, piyasada kurutulmuş halde bulunan goji berrynin kg fiyatının 60 TL olduğunu, bu meyvenin de diğerleri gibi taze olarak tüketilebilmesi için Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilmesinin önemine değindi. İmamoğlu, yetiştiricilerin; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi devlet kuruluşlarının desteklerinden faydalanabileceklerini de sözlerine ekledi.

MUTLULUK MEYVESİ GOJİBERRY

Goji berry küçük yumuşak meyveleri olan bin 700 yıl boyunca Tibet'te üretilen çalı formunda bir bitkidir. Tibetliler yüzlerce yıl goji berryden yaptığı ilacı, böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandılar. Ggoji berry, Tibet'te kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için kullanılır ve kanı temizler. Goji Berry, göz problemlerinin tedavisinde faydalı var, kırmızı noktalar, sedef hastalığı, alerjiler, uykusuzluk, kronik karaciğer hastalığı, şeker hastalığı ve tüberkülozun gelişimini engeller. Goji berry meyveleri, Tibet'in insanları tarafından ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır.

Goji Berryi, insan sağlığına çok faydası olduğu için her parça kullanılabilir. Yapraklarından, çay yapılır, posasından güzellik kremi elde edilir. Kurutulan goji berry, bir kuru üzüm olarak aynı önemli bir besindir.

Goji Berry, besin değeri en yüksek meyvelerden biridir. Çok kuvvetli bir antioksidan olan bu meyve Çin’de tıp alanında bin 700 yıldır kullanılmaktadır. Bir protein deposudur. Aynı zamanda 19 ayrı aminoasit yüksek değerde betakaroten, çinko, demir,fosfor, B-complex, E vitamini ve C vitamini barındırıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.