KÜLTÜR SANAT - 10 Ocak 2009 Cumartesi 09:38

Nazım Hikmet Türk vatandaşı

A
A
A
Nazım Hikmet Türk vatandaşı

Bakanlar kurulu kararı Resmi Gazete'de yayınlandı

Nazım Hikmet Ran'ın Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Hükümet, eski Ceza Kanunu'nun 141. ve 142. maddesine göre 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılan ünlü şairin, yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesini kararlaştırmıştı. 

Bakanlar Kurulu'nun 5 Ocak 2009 tarihli kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, konuyla ilgili olarak, "Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri mevzuattan çıkarılmıştır. 2002 UNESCO tarafından 'Nazım Hikmet yılı' ilan edilmiştir. Artık gereği kalmamış, anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın ortadan kaldırılması gerekmektedir" demişti. 

Çiçek, ünlü şairin Moskova'da bulunan mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusunda ise, bu konudaki kararın Nazım Hikmet'in ailesine ait olduğunu söylemişti. Çiçek, hükümetin aldığı kararın Nazım Hikmet ile ilgili 1951 yılında alınan kararın kaldırılmasından ibaret olduğunu ifade ederek, "Mezar konusu Türkiye'de zaman zaman tartışılıyor. Bunlara bakmak lazım. Gelmesinde fayda var mı, yok mu, ailesi ne der? Bu tek başına hükümetin verebileceği bir karar değil. Ailesi vardır, onlara da bakmak lazım. Ama Türkiye bugün önemli bir karar almıştır. Bundan sonra eğer faydalı olacaksa gelmesinde bizim yönümüzden bir sakınca yoktur. Biz olaya olumlu bakarız" değerlendirmesini yapmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Kul: "Bahanelerin arkasına değil, makinelerimizin gücüne ve ekibimizin azmine güveniyoruz" Samsun’un Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, "Bahanelerin arkasına değil, makinelerimizin gücüne ve ekibimizin azmine güveniyoruz" dedi. Terme Belediyesi, ilçeye daha hızlı ve etkin hizmet sunmak amacıyla araç filosunu güçlendirmeye devam ediyor. Hizmet kapasitesini artırma hedefiyle son olarak envantere katılan 4 yeni hizmet aracı, Belediye Başkanı Şenol Kul tarafından kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtım töreninde konuşan Başkan Kul, "Terme’de yapılacak çok iş vardı ama hamdolsun büyük ölçüde işin belini kırdık. Bugün filomuza kattığımız bu yeni güçlerle artık çok daha hızlı, çok daha güçlü bir Terme Belediyesi sahada olacak" diye konuştu. Göreve geldikleri günden bu yana belediyenin öz kaynaklarını ve ikili ilişkilerini en verimli şekilde kullandıklarını belirten Başkan Kul, "Sadece son iki yıl içerisinde 20’ye yakın aracı belediyemiz envanterine kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün burada sergilediğimiz son model CASE ekskavatörümüzden Mercedes-Benz arazözümüze ve ulaşımda konforu artıracak otobüslerimize kadar her bir araç Terme’nin malıdır, Terme’nin hizmetkarıdır. Bu araçlarla artık mahallelerimizde, sokaklarımızda daha güzel ve kalıcı hizmetler sunacağız. Hemşehrilerimiz müsterih olsun Terme’de her gün bir önceki günden daha iyi hizmet etmek için ter dökeceğiz. Bahanelerin arkasına değil, makinelerimizin gücüne ve ekibimizin azmine güveniyoruz" şeklinde konuştu. Yeni katılan araçların detaylarına değinen Başkan Kul, şunları söyledi: "Türkiye Belediyeler Birliği’nden (TBB) hibe aldığımız 2026 model tam donanımlı ekskavatörümüz, belediyemizin öz kaynaklarıyla bünyemize kattığımız arazözümüz ve filomuza eklenen otobüslerimizle belediyemizin hizmet kapasitesini zirveye taşıdık. Terme üretiyor, Terme güçleniyor. Yol yapımından altyapıya, ulaşımdan temizliğe kadar her alanda bu yeni araçlarımızın izi olacak. Biz sadece bugünü değil, Terme’nin geleceğini inşa ediyoruz."
Niğde Niğde Barosu Başkanı Öztürk: "Mesleğin güçsüzleşmesi, doğrudan vatandaşların adalete erişimini zedeler" Niğde Barosu Başkanı Emin Alper Öztürk, avukatların yargının kurucu unsurlarından biri olduğunu belirterek, mesleğin güçsüzleşmesinin doğrudan vatandaşların adalete erişimini zedeleyeceğini ifade etti. 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene Niğde Barosu Başkanı Emin Alper Öztürk, baro üyeleri ve çok sayıda avukat katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan programda saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Baro Başkanı Öztürk, tüm meslektaşlarının Avukatlar Günü’nü kutlayarak, hukuk devleti ve adil yargılanma hakkının önemine dikkat çekti. Öztürk, avukatların yargının kurucu unsurlarından biri olduğunu belirterek, mesleğin güçsüzleşmesinin doğrudan vatandaşların adalete erişimini zedeleyeceğini ifade etti. Avukatlık mesleğinin yalnızca bireylerin haklarını temsil etmekle sınırlı olmadığını vurgulayan Öztürk, hukukun üstünlüğünün korunması, adaletin sağlanması ve demokratik toplum düzeninin devamı için avukatların kritik bir rol üstlendiğini söyledi. Konuşmasında hukuk eğitimi ve mesleğe giriş sürecine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Öztürk, geçmiş yıllarda dile getirdikleri hukuk fakültesi kontenjanlarının azaltılması, başarı sıralamasının yükseltilmesi ve mesleki kaliteyi artırmaya yönelik adımların önemine değindi. Bu kapsamda atılan bazı adımların umut verici olduğunu belirten Öztürk, hukuk eğitiminde kalite standartlarının belirlenmesi ve akreditasyon sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Öztürk ayrıca stajyer avukatların eğitim ve ekonomik hakları, kamu avukatlarının özlük hakları ile serbest avukatların CMK ve adli yardım ücretlerine ilişkin sorunların halen çözüme kavuşmadığını ifade etti. Avukatlara yönelik artan şiddet olaylarına da dikkat çeken Öztürk, meslektaşların görevlerini güvenli bir şekilde yapabilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, avukatlık mesleğinin korunmasına yönelik uluslararası sözleşmelerin uygulanmasının önemine vurgu yaptı. Meslektaşlarına dayanışma çağrısında bulunan Öztürk, "Bağımsız yargının özgür ve kararlı temsilcileri olarak görevimizin başındayız, sorumluluğumuzun farkındayız" ifadelerini kullandı.