KÜLTÜR SANAT - 10 Ocak 2009 Cumartesi 09:38

Nazım Hikmet Türk vatandaşı

A
A
A
Nazım Hikmet Türk vatandaşı

Bakanlar kurulu kararı Resmi Gazete'de yayınlandı

Nazım Hikmet Ran'ın Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürürlükten kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Hükümet, eski Ceza Kanunu'nun 141. ve 142. maddesine göre 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılan ünlü şairin, yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesini kararlaştırmıştı. 

Bakanlar Kurulu'nun 5 Ocak 2009 tarihli kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, konuyla ilgili olarak, "Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri mevzuattan çıkarılmıştır. 2002 UNESCO tarafından 'Nazım Hikmet yılı' ilan edilmiştir. Artık gereği kalmamış, anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın ortadan kaldırılması gerekmektedir" demişti. 

Çiçek, ünlü şairin Moskova'da bulunan mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusunda ise, bu konudaki kararın Nazım Hikmet'in ailesine ait olduğunu söylemişti. Çiçek, hükümetin aldığı kararın Nazım Hikmet ile ilgili 1951 yılında alınan kararın kaldırılmasından ibaret olduğunu ifade ederek, "Mezar konusu Türkiye'de zaman zaman tartışılıyor. Bunlara bakmak lazım. Gelmesinde fayda var mı, yok mu, ailesi ne der? Bu tek başına hükümetin verebileceği bir karar değil. Ailesi vardır, onlara da bakmak lazım. Ama Türkiye bugün önemli bir karar almıştır. Bundan sonra eğer faydalı olacaksa gelmesinde bizim yönümüzden bir sakınca yoktur. Biz olaya olumlu bakarız" değerlendirmesini yapmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.