EKONOMİ - 12 Haziran 2023 Pazartesi 10:10

Nisan ayı işsizlik rakamları açıklandı

A
A
A
Nisan ayı işsizlik rakamları açıklandı

İşsizlik nisan ayında yüzde 10,2 olarak gerçekleşti.

İşsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Nisan ayı İş Gücü İstatistikleri’ni açıkladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 74 bin kişi artarak 3 milyon 585 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,1 iken kadınlarda yüzde 14,3 olarak tahmin edildi.

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 48,4 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 521 bin kişi artarak 31 milyon 610 bin kişi, istihdam oranı ise 0,8 puan artarak yüzde 48,4 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,9 iken kadınlarda yüzde 31,2 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı yüzde 53,9 olarak gerçekleşti

İşgücü 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 594 bin kişi artarak 35 milyon 195 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,9 puan artarak yüzde 53,9 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,7 iken kadınlarda yüzde 36,4 oldu.

Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 19,1 oldu

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,2 puanlık azalış ile yüzde 19,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 15,7, kadınlarda ise yüzde 25,4 olarak tahmin edildi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 44,4 saat oldu
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 0,2 saat azalarak 44,4 saat olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı yüzde 23,8 oldu

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 1,7 puanlık artış ile yüzde 23,8 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,1 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 17,5 olarak tahmin edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Hem yarıştı hem eğlendiler Aşkale’de eğitim veren Ortaokul düzeyindeki okullar arası bilgi yarışması düzenlendi. Atatürk Üniversitesi, Aşkale Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından "Toplumsal duyarlılık projeleri, uygulama ve araştırma merkezi tarafından desteklenen, Ortaokullar yarışıyor bilgi yarışması düzenlendi. İlçede eğitim veren 6 ortaokul öğrencilerinin katıldığı yarışmada öğrenciler hem yarıştı hem de eğlendiler. Atatürk Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında Aşkale Meslek Yüksekokulu’nun katkılarıyla bugün Aşkale’de Dr. Öğr. Üyesi Erdal Turgut ve Dr. Öğr. Gör. Ayhan Korkulu tarafından 7. sınıf öğrencileri için “Ortaokullar Yarışıyor” bilgi yarışması düzenlendi. Yarışmada İbrahim Polat Ortaöğretim Okulu 85 puan alarak yarışma birincisi olurken, ikinciliği Atatürk YBO Ortaöğretim Okulu, üçüncülüğü ise İnkılap Ortaöğretim okulu aldı. Halk Eğitim Merkezi büyük toplantı salonundaki etkinliğe Aşkale Belediye Başkanı Şenol Polat, Aşkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Mutlu Kundakçı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kahraman Karali öğretmen ve öğrenciler katılım sağladı. Çekişmeli ve eğlenceli geçen yarışma sonrasında dereceye giren okullara protokol tarafından okullar adına öğretmenlerine plaket ve yarışmaya iştirak eden tüm öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi. Yarışma öncesi Yüksek Okul Müdürü Mutlu Kundakçı "Üniversitemizin düzenlediği yarışmada öğrencilerimize hem deneyim olsun hem de bu gibi yarışmaları geleneksel olsun başlattık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" Yarışmanın koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Erdal Turgut ise "Geleceğimiz ve de ilçemizin geleceği olan öğrencilerimizin yararına olan projede yer almak bizleri onurlandırdı. Bu faaliyete okullarımızın katılımı bizleri dolayısıyla mutlu etti, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Samsun Başkan Sandıkçı: "Samsun’un en büyük engelsiz parkını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk" Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Samsun’un en büyük ve kapsamlı engelsiz parkını ilçeye kazandırdıkları söyledi. Engelli vatandaşlar için özel olarak dizayn edilen oyun gruplarının yer aldığı Uludağ Engelsiz Yaşam Parkı’yla engelli vatandaşlara yeni sosyal yaşam alanı sunduklarını ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, ilçedeki engelli vatandaşlara yönelik akülü ve manuel tekerlekli sandalye desteklerini sürdürdüklerini belirtti. Uludağ Engelsiz Sosyal Yaşam Parkı’nda engelli vatandaşların rahat bir şekilde vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturduklarını ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, "Engelli vatandaşlarımız için sosyal destek çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle sürdürürken, kendilerine yönelik sosyal yaşam alanları oluşturuyoruz. Bu kapsamda sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde, Samsun’un en büyük engelsiz parkını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Parkımızı engelli vatandaşlarımız için özel olarak oluşturduğumuz, güvenlik sistemi olan oyun gruplarıyla donattık" dedi. "Uludağ Engelsiz Sosyal Yaşam Parkımızı 7 gün 24 saat kontrol altında tutuyoruz" diyen Başkan İbrahim Sandıkçı, parkı güvenlik kamera sistemleriyle gözetim altında tuttuklarını belirtti. İlçedeki engelli vatandaşlar için yeni projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini kaydeden Başkan İbrahim Sandıkçı, "Sosyal desteklerimiz ve yeni projelerimizle engelli vatandaşlarımızın daima yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Malatya Başkan Işıtan Gün’den, Yeni Malatyaspor’a destek sözü Hollanda Eredivise Ligi’nin köklü takımlarından Fortuna Sittard’ın Başkanı Işıtan Gün, Yeni Malatyaspor’a ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Yeni Malatyaspor’a destek arayışları için çalışmalarını sürdüren Asbaşkan Şahin Altunok, Hollanda Eredivise Ligi’nde 11. sırada bulunan Fortuna Sittard’ın Türk başkanı Işıtan Gün ile bir araya geldi. Gün, açıklamasında, “Yeni Malatyaspor için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Değerli dostum, kardeşim Yeni Malatyaspor As Başkanı Şahin Altunok ile bugün bir araya gelerek, Yeni Malatyaspor Kulübü’nün gidişatı hakkında bir görüşme gerçekleştirdik. Depremin yaralarının sarılması noktasında Yeni Malatyaspor’un ayağa kalkmasının çok büyük bir öneme sahip olduğu kanısındayız. Bizler de bunun bilincinde olarak, Yeni Malatyaspor için yapabileceğimiz her ne varsa yapmaya ve kulübün bir an önce Süper Lig’e yeniden çıkması için gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu ifade ettik. İnşallah önümüzdeki günlerde de gerekli adımları atarak, Yeni Malatyaspor Kulübü’ne gerekli olan destekleri elimizden geldiğince vermeye çalışacağız. Kıymetli dostum Şahin Altunok kardeşimiz bize durumu detaylıca anlattı. Biz de bundan sonraki süreçte Yeni Malatyaspor’a her türlü desteği vereceğimizi tüm kamuoyuna ilan ederek, Yeni Malatyaspor’un yakinen takipçisi olacağız” dedi. “Kardeş kulüp olacağız” Yeni Malatyaspor As Başkanı Şahin Altunok, iki kulüp arasında kardeş takımlar protokolü imzalamak için ilerleyen günlerde gerekli adımları atacaklarını belirterek, “Fortuna Sittard Başkanı kıymetli dostum Işıtan Gün ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda inşallah önümüzdeki süreçte kendisinden destek sözü aldık. Yeni Malatyaspor’umuzun hızlı bir şekilde toparlanarak, yeniden o eski şaşalı günlerine dönebilmesi adına var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu ve bunun gibi birçok görüşmeyi daha gerçekleştirerek, takımımızın içerisinde olduğu mali krizi çözmek adına gayretlerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.
Samsun Anneler Günü’ne özel kurulan pazarda hem satış yaptılar hem eğlendiler Samsun’un Atakum ilçesinde ’Anneler Günü’ne özel kurulan pazarda kadınlar hem el emeği göz nuru ürünlerini satışa çıkardı hem de eğlendi. Atakum Belediyesi, CHP Atakum Kadın Kolları ve Atakum Kent Konseyi Kadın Kolları iş birliği ile Down Kafe’de Anneler Günü etkinliği düzenlendi. El emeği takıların, kıyafetlerin, yeme-içme ürünlerinin, ahşap ürünlerin görücüye çıktığı pazarın açılış töreni yapıldı. Törende konuşan Atakum Belediye Başkan Vekili Halil Taşkın, "Emek karşılığını aldıkça, yaptıkça güzelleşiyor. Sizler hepinizi birer mücevhersiniz. Üretken olmak, üreten kadınların yanında olmak en büyük amacımızdır. Başkanımızın en büyük amaçlarından bir tanesi Üreten Kadın Projesi’ni faaliyete geçirmektir. Sizlere bu konuda en büyük desteklerini yapacağını biliyoruz. Hepinizi Anneler Günü kutlu olsun” dedi. CHP Atakum İlçe Kadın Kolları Başkanı Emine Kandemir, "Burası Anneler Günü’ne özel yapılan bir etkinliktir. Annelerimizin evlerinde yaptığı el işlerini, becerilerini burada sergileyip hem kazanç sağlamak hem de birada olmak adına yapılan bir etkinliktir" diye konuştu. Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi’nden Sevtap Gökduman, "Atakum’a Kadın Eli ile Bahar Geldi’ sloganıyla yola çıktık. Daha önce bizim Kadın El Emeği Platformumuz vardı. 160 kadının oluşturduğu bir platformumuz var. Uzun zamandır etkinlik talep ediyorlardı. Anneler Günü’nü de vesile olarak böyle bir etkinlik düzenledik. Burada ürünlerin tamamı kadınları kendi el emekleridir. Gözlemeden taş boyamaya kadar birçok ürün var" şeklinde konuştu. Etkinliğin yapılmasında katkısı olan Fatma Dönmez, "Bu etkinliği amacı Anneler Günü’nü kutlamak, kadınları bir araya getirmek ve el emeği yapan kadınlarımıza satış imkanı sunmaktır. Bunu ilerde daha kalıcı hale getirmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Kadınlar etkinlikte horon oynayarak eğlendi. Pazar, 4 gün boyunca açık kalacak.