DÜNYA - 13 Kasım 2015 Cuma 16:47

Okul gezisine giden liselileri mülteci sandılar

A
A
A
Okul gezisine giden liselileri mülteci sandılar

Erasmus öğrenci hareketliliği kapsamında Çek Cumhuriyetine gelen Giresun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, mülteci sanılarak yaklaşık 3 buçuk saat boyunca ormanlık alanda bekletildi.

Giresun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Erasmus öğrenci değişim hareketi kapsamında Çek Cumhuriyetine gezi düzenledi. Ülkenin Ostrava kentinde bulunan fabrikaları, müzeleri, tarihi mekanları gezen öğrenciler, dün incelemelerde bulundukları çöp fabrikasını gezdikten sonra bölgedeki bisiklet yolunu kullanarak tramvaya gitmek istedi. Giresun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Zufer Kiraz telefon bağlantısı ile yaptığı açıklamada, öğrencilerle birlikte bisiklet yolundan tramvaya doğru ilerledikleri sırada bir bisikletlinin öğrenci grubunu mülteci sanarak polise şikayette bulunduğunu söyledi. Çek Cumhuriyetine 22 gün önce 24 öğrenci 2 öğretmen ile geldiklerini kaydeden Kiraz, “Bisiklet yolundan geçtiğimiz sırada polisler geldi. Kimliklerimizi ve Ostrava kentinde kaldığımız sürece kullanabilmemiz için verilen geçici kimliklerimizi de gösterdik ama kabul etmediler. Pasaportlarımızı göstermemizi istediler. Öğrencilerimizin bazılarının pasaportları yanındaydı bazılarının ki yoktu. Yanımızda olan pasaportları alıp vermediler” dedi.

Polisin pasaportları yanında olmayan öğrencilerin de kaldıkları otelden pasaportlarını almasına da izin vermediğini ifade eden Kiraz, “Yaklaşık 3 saat boyunca soğuk havaya rağmen ormanlık alanda bekletildik. Bu sırada Ostrava kentinde projede birlikte çalıştığımı Martın Pokorny’e ulaştık ve yanımıza geldi. Onun da desteği sayesinde pasaportları kaldığımız otelden almamıza izin verdiler. Pokorny de gelirken bazı gazetecilere haber vermiş. Polisler de pasaportlarımızı kontrol etti ve gitmemize izin verdiler” ifadelerini kullandı.

Zufer Kiraz kedilerini şikayet eden kişinin, öğrencilerin konuştuğu dili anlamadığı için mülteci sandığını sözlerine ekleyerek, Çek halkının da yaşanan son olaylar nedeniyle hassas olduğunu sözlerine ekledi. Kiraz şu anda herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını kaydederek, 21 Kasım’da Türkiye’ye döneceklerini ifade etti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Tarımın Devleri Kayseri’de buluştu Anadolu Ürün Piyasası Aracı Kurumu (Anadolu ÜPAK), stratejik yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirmek üzere bölge ekonomisinin kalbi Kayseri’de bir araya geldi. Toplantı; Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı ve Anadolu ÜPAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Recep Bağlamış’ın ev sahipliğinde, tarım ticaretinin lider isimlerini buluşturdu. Anadolu ÜPAK Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu başkanlığında toplanan heyet, tarımsal ticaretin dijitalleşmesi ve üreticinin küresel pazardaki rekabet gücü üzerine kritik kararlar aldı. Toplantıda, lisanslı depoculuktan ürün ihtisas borsacılığına kadar tarım piyasasının geleceğini ilgilendiren pek çok stratejik konu masaya yatırıldı. Borsa başkanları, Anadolu çiftçisinin alın terinin modern piyasa şartlarında değer kazanması ve ticaretin şeffaf bir zeminde büyümesi için atılacak adımları detaylandırdı. Karşılıklı istişarelerle geçen oturumda, Anadolu ÜPAK’ın aracı kurum olarak piyasalardaki etkinliğinin artırılması ve borsalar arası koordinasyonun güçlendirilmesi hedeflendi. Ev sahibi KTB Başkanı Recep Bağlamış, bölgenin tarımsal potansiyelini ulusal ve uluslararası düzeye taşıma kararlılığında olduklarını belirterek, Anadolu’nun bu büyük birlikteliğinin tarım piyasalarına güven verdiğini ifade etti. Genel Müdür Yavuz İnce’nin operasyonel süreçlere dair sunumunun ardından, heyet önümüzdeki dönemin yol haritası üzerinde tam mutabakat sağladı. Kayseri’den verilen bu güçlü birlik mesajı, tarım ticaretinde Anadolu’nun söz sahibi olma iddiasını bir kez daha tescilledi. Kayseri Ticaret Borsası’ndaki zirveye; Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, Yozgat Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erkekli, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Anadolu ÜPAK Genel Müdürü Yavuz İnce katıldı.