RAMAZAN - 15 Eylül 2008 Pazartesi 16:07

Oruç, şeker hastaları için riskli

A
A
A
Oruç, şeker hastaları için riskli

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi (VEAH) Dahiliye Uzmanı Dr. Zülfikar Güzel, şeker gibi riskli hasta grubunda olup oruç tutmak isteyenlerin mutlaka doktor kontrolüne gitmeleri gerektiğini söyledi.

Dr. Zülfikar Güzel İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı hastalıkların oruç tutmayı güçleştirdiğini belirtti. Özellikle şeker hastalarının oruç tutmalarının sağlığa ciddi zararı olduğunu belirten Dr. Güzel "Diyabet ya da halk arasındaki adıyla şeker hastalığı teşhisi konulmuş bireylerin oruç tutmaya başlamadan önce açlık kan şekeri yanında mutlaka tokluk kan şekerini de ölçtürmesi gerekiyor" dedi.

Sadece açlık kan şekerine bakıldığı zaman gözden kaçabilen diyabetin, tokluk kan şekeri ölçümüyle yakalanabildiğine dikkat çeken Dr. Güzel, "Ancak açlık kan şekeri hem halk arasında çok iyi bilinirken, tokluk kan şekerinin önemi ve taşıdığı riskler halk tarafından pek fazla bilinmiyor.

Bu nedenle öğünlerden sonra ortaya çıkan tokluk kan şekeri yükselmeleri özellikle Ramazan ayında gizli bir tehdit oluşturuyor.

Çünkü diyabet hastalığında beslenme biçimi çok büyük bir önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Diyabetli olanların 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenmeleri yani sık sık yemek yemeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Zülfikar Güzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oysa Ramazan'da bu beslenme şeklinin tam tersi uygulandığından diyabetikler için büyük bir risk ortaya çıkıyor.

Diyabet hastası olanlar oruç tutarken, tedavide olması gerekenin aksine akşama kadar aç kalıyorlar ve şekerleri düşüyor.

İftarda yenen yemeklerle de fazla miktarda glikoz kaynağı vücuda girdiği için şeker normal düzeyinin çok üstüne çıkıyor.

Diyabet tedavisinde vücuda çok fazla şeker kaynağı sokmamak ve pankreası zor durumda bırakmamak gerekiyor. Normal zamanda besinlerin içeriğine dikkat edilmezse, yemeklerde alınan karbonhidratlar sindirilerek şekere dönüşüyor.

Öğünlerde yenen karbonhidrat miktarları dengeli olmalı, sofra şekerinden uzak durulmalı ve yemeklerdeki yağ oranı da önerilen miktarı aşmamalıdır."

Bu nedenle şeker hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olduğuna dikkat çeken Dr. Zülfikar Güzel, açlık kan şekerine bakıldığı halde sağlıklı çıkanların mutlaka tokluk kan şekerini de ölçtürmeleri gerektiğini kaydetti.

FATİH GAZİOĞLU - VAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir