EKONOMİ - 15 Mayıs 2010 Cumartesi 14:53

"Özel sektör yatırımlarla büyüyecek"

A
A
A
"Özel sektör yatırımlarla büyüyecek"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin özel sektörün yapacağı yatırımlarla, açılacak yeni iş yerleriyle büyüyeceğini söyledi.

NURHAN İÇMEZ - DERYA YETİM
TOKAT 

Bakan Nihat Ergün, bugünkü Tokat programına DİMES ile Has Özgen Tekstil Fabrikalarını gezerek başladı. Daha sonra Bakan Ergün, OSB'de ALKE Tokat Üretim Kampüsü Temel Atma Töreni'ne katıldı. 16 bin metrekare alan üzerinde 10 milyon dolar yatırım maliyetiyle 3 ana üretim ünitesi ve 2 yardımcı binadan oluşacak olan tesiste hayvancılık sektörüne girdi sağlayan veteriner ilaç sanayi fabrikası faaliyete geçecek. 

Bakan Ergün, törende yaptığı konuşmad, tesisin temelinin atılmasındaki heyecan, makinelerin çalışması ve koşuşturmaya tanık olmaktan son derece mutlu olduğunu vurguladı. Temeli atılan ALKE İlaç Fabrikası'nın en kısa süre içerisinde tamamlanmasını ve üretime geçmesini temenni eden Bakan Ergün, "İnşallah kısa sürede açılışında birlikte yapma imkanı buluruz. Küresel kriz sonrasında dönemde erken yapılacak yatırımların öne çıkacağı böyle bir dönemde 16 milyon TL'lik büyük bir yatırım yapılması takdiri fazlası
ile hak etmektedir. Bu fabrika üretime, ihracata kalkınmaya büyük hizmet verecek. 80 arkadaşımıza da iş ve aş kapısı olacak. Bu tür tesisler belki çok fazla istihdam getiren tesisler değildir ama çok yüksek katma değerli ürünler üretmemize imkan veren tesislerdir. Teknoloji geliştirmemize, Ar-Ge araştırma gücümüzü ve ülkenin rekabet gücünün artmasına çok ciddi katkı sağlayan tesislerdir. Tokat'ta veteriner ilaç üretiminde Türkiye'nin en büyük tesisine sahip olmuş olacaktır. Fabrikasının özelliklerini incelediğimiz zaman bizim özel sektörümüzden beklediğimiz doğruların burada hayata geçirileceğini memnuniyetle görüyoruz" dedi. 

Teşvik programlarıyla yatırımcılara çok büyük kolaylıklar sağladıklarını ifade eden Bakan Ergün, "Bütün bu gayretlerimiz sayesinde Türkiye'de özel sektör ciddi atılım gerçekleştirdi ve yatırımlar önemli oranda arttı. Şimdi bir kısmının temelini atıyoruz, bir kısmının açılışını gerçekleştiriyoruz. 2002 yılında özel sektör yatırımları sadece Türkiye'de 58 milyar civarındayken, 2009 yılında özel sektörümüz tarafından 60 milyar dolarlık yatırım gerçekleşti. 

2002 yılında 30 bin şirket açılırken, 2009 yılında küresel krize rağmen Türkiye'de 44 bin yeni şirket açıldı. Türkiye özel sektör eli ile büyümesi gereken, özel sektörün yapacağı yatırımlarla açılacak yeni iş yerleri ile büyüyecek bir ülkedir. Ülkemizin başında gelen sorunlardan işsizliği azaltmak için yeni üretim tesisler ve fabrikalara ihtiyacımız vardır" diye konuştu. 

Vali Şerif Yılmaz ise, Tokat OSB'de veteriner ilaçları ile ilgili bir tesis yatırımının ilk olduğunu kaydetti. Vali Yılmaz, 1 ve 2. ünitenin inşası tamamlanarak bugün 3. ünitenin temelinin atıldığını, tesisin kısa sürede üretime geçerek, Tokat'ta iş ve istihdam sağlaması açısından büyük bir yatırımın kazanılmış olacağını söyledi. 

ALKE İlaç Firması Genel Müdürü Sinan Keskin de, ALKE'nin 1995 yılında iki yabancı ilaç firmasının distribütörlüğünü alarak veteriner ilaç pazarına adım attığını ifade ederek, "2000 yılında İstanbul'da Ar-Ge ve üretim tesislerinin yatırımını planlamış ve 2001 yılında üretime başlamıştır. Halen İstanbul'da üretime devam etmekle beraber son dönemde dış pazarlardan gelen taleplere cevap vermek ve veteriner ilaçları üretiminde küresel üslerden birisi olmak için yatırım kararı almıştır. GMP (iyi üretim uygulamaları) ve GLP (iyi laboratuar uygulamaları) standartlarında projelendirilen yeni üretim tesisimiz, başta ülkemiz olmak üzere küresel ihtiyaçları gözeterek inşa edilmekte olup, üretime başladığında yılda 2 milyon 750 bin litre üretim yapacak kapasiteye sahip olacaktır" dedi. 

Keskin, ALKE ilaç firmasının Tokat fabrikasında üretim tesislerinde proje bazında Özatak inşaat firması ile iş birliği yaptıklarını ifade ederek, "Gerçekten son derce kaliteli, bildirilen standartlarda istenilen bir tesisi şu ana kadar gerçekleştirdik. Bu noktada Rahim Abağa'ya teşekkür ediyorum" dedi. 

Özatak İnşaat Firması Genel Müdürü Rahim Abağa ise ALKE ilacı 2005 yılından beri tanıdıklarını ifade ederek, "Biz inşaat firması olarak asıl İstanbul firmasıyız. Kocaeli bölgesi ve Gebze'de ağırlıklı sanayi bölgesinde lojistik depolar yapmaktayız. Şuana kadar yaptığımız yapılar 1 milyon metrekareyi geçmiş durumda. Bu Tokat'ta ilk işimiz. 3 etaplı bir tesisimizin iki etabını yaptık. 3'ncüsünün temelini attık. İstanbul firması olmamız Anadolu'daki yapılarla ilgili şantiye ve inşaat kalitesi çok farklı olduğu için ALKE ilaç bizi tercih etti. Şuanda İstanbul'da çok ciddi lojistik üzerine projemiz var" diye konuştu. 

Bakan Ergün'ün törenin ardından Tokat OSB'de makine fabrikasının da temelini attıktan sonra programını değiştirerek özel uçakla Tokat Havaalanı'ndan İzmir'e hareket etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Prof. Dr. Türkan Saylan konser ve söyleşiyle anıldı Prof. Dr. Türkan Saylan, adını taşıdığı Menteşe Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezinde gerçekleştirilen anma etkinliği, ‘Bir kadın değişir, dünya değişir’ sloganıyla düzenlendi. Anma programı, senfoni orkestrası ve söyleşiyle devam etti. Söyleşinin moderatörlüğünü Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras üstlendi. Etkinlik, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği iş birliğinde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Türkan Saylan, özellikle cüzzam hastalığının araştırılması ve tedavisine yönelik çalışmalarıyla tanınmış; uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalında görev yaparak hem tıp dünyasına hem de toplumsal hayata önemli katkılar sunmuştur. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Muğla Şube Başkanı Leyla Ural, Prof. Dr. Türkan Saylan’ı Türkiye’nin en önemli kadın rol modellerinden biri olarak tanımladı. Saylan’la hayattayken tanışma fırsatı bulduğunu ifade eden Ural, "Alçakgönüllülüğü, insan sevgisi ve hoşgörüsüyle çok özel bir insandı. Dernek olarak onun felsefesini yaşatıyor, çocuklara yalnızca maddi destek değil, kişisel gelişimlerine katkı sunacak çalışmalar yürütüyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmalar için Başkanımız Ahmet Aras’a teşekkür ediyorum" dedi. Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, "O, yaşamı boyunca toplumda var olan önyargılara, ayrımcı bakış açılarına, eşitsizliğe ve haksızlıklara karşı kararlılıkla mücadele etti. Bilimi, eğitimi ve insan haklarını rehber edinerek, özellikle kadınların ve kız çocuklarının toplumsal hayatta eşit şartlarda yer alması için öncü bir duruş sergiledi" dedi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Prof. Dr. Türkan Saylan’ı anma programında yaptığı konuşmada, Saylan’ın Cumhuriyet değerlerini ve çağdaş yaşam anlayışını topluma miras bırakan öncü bir isim olduğunu vurguladı. Başkan Aras, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve vakfının bu anlayışın kurumsal karşılığı olduğunu belirterek, "Çağdaş yaşamdan kastımız, Atatürk’ün bize gösterdiği ufku anlamaktır. Bu; insanların onurlu, eşit, refah içinde ve hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmadan modern bir ülkede yaşamasıdır. Atatürk’ün ‘muasır medeniyet seviyesi’ olarak tarif ettiği hedef budur" ifadelerini kullandı. Konuşmasında Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin eğitim alanındaki çalışmalarına da değinen Başkan Aras, "Göreve geldiğimizde kent genelinde yalnızca 2 kreş vardı. Bugün 7 kreşe ulaştık. Kısa sürede bu sayıyı 18’e çıkaracağız. Son 1,5 yılda 5 yeni kreşi hizmete açtık" dedi.
Manisa Manisa, ilk kadın başkanına ağladı Genç yaşta hayatını kaybeden Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, on binlerce vatandaşın katıldığı cenaze namazının ardından gözyaşları ve dualarla son yolculuğuna uğurlandı. Yaklaşık 14 günlük bir tedavi sürecinin ardından metastaz kolon kanseri ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle dün akşam hayatını kaybeden Manisa’nın ilk kadın belediye başkanı Gülşah Durbay’ın naaşı görev yaptığı Şehzadeler Belediyesindeki törenin ardından Hatuniye Camiine getirildi. Öğle namazının ardından Manisa İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından helallik alınmasının ardından omuzlarda taşınarak, teşrik tekbirleriyle Cumhuriyet Meydanına götürülen Başkan Durbay’ın naaşını burada on binlerce Manisalı karşıladı. Yol boyunca Manisalılar Başkan Durbay’ın naaşını çiçeklerle uğurladı. Cenaze törenine Manisa Valisi Vahdettin Özkan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcıları, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, çok sayıda belediye başkanı ve milletvekili, annesi Fatma Durbay, babası Osman Durbay, kardeşi Nevsale Durbay Ekin ile binlerce Manisalı katıldı. Manisa İl Müftüsü Şükrü Kabukçu tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından Gülşah Durbay’ın naaşı, doğup büyüdüğü Koldere Mahallesindeki aile kabristanlığında toprağa verilmek üzere alandan dualar ve gözyaşları içinde ayrıldı. Haziran ayında Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek için kılınan cenaze namazında binlerce vatandaşın yan yana saf tutarak tarifsiz bir acı yaşadığı Cumhuriyet Meydanında 6 ay sonra Manisa’nın ilk kadın belediye başkanı Durbay için de Manisalıların gözyaşları sel oldu.