GÜNDEM - 19 Nisan 2023 Çarşamba 09:45

Ramazan Bayramı’nın gözdesi baklavada ‘ucuz’ uyarısı

A
A
A
Ramazan Bayramı’nın gözdesi baklavada ‘ucuz’ uyarısı

Artan maliyetler nedeniyle bayramların vazgeçilmez lezzeti baklavanın da fiyatı yükselirken, vatandaşlara piyasada ucuz diye satılan baklava konusunda uyarı geldi. 70-80 liraya satılan baklavalardan uzak durulması gerektiği ifade edilirken, 350 liranın altında satılan baklavalara ise şüpheyle bakılması gerektiği belirtildi.

Yaklaşan Ramazan Bayramı, vatandaşlarda heyecana neden olurken, bayram geleneği olarak ikram edilen baklava konusunda vatandaşlara uyarı geldi. İzmir merkezli olarak faaliyet gösteren bir baklava firmasının yönetim kurulu üyesi Cevdet Murat, geleneksel lezzet baklavanın yapım aşamalarını anlatırken, kaliteli bir baklavanın kullanılan hammadde ve ustalıkla meydana geldiğini söyledi. Baklava üretiminde kullanılan sade yağ ve kuruyemişin birinci sınıf olması gerektiğini ifade eden Murat, baklavanın lezzetini sade yağın ortaya çıkardığını belirtti.

Ramazan Bayramı’nın gözdesi baklavada ‘ucuz’ uyarısı

Hileli ürünler üretenlerin zaman içerisinde piyasadan yok olmaya mahkum olduklarını kaydeden Murat, “İnsanların sağlığını hiçe saymak bu kadar kolay değil. 70-80 liraya satılan baklavalara hile karışıyor. Sade yağ yerine margarin kullanılması ürünün fiyatını aşağı çekerken insan sağılığıyla da oynanıyor. Vatandaşlar bütçesi dahilinde yarım kilo alsın ama ağız tadıyla ve sağlını koruyarak yesin. İnsanlar sağlığını hiçe saymasın” dedi.

“Üretilirken mutlaka bir hileye başvurulmuştur”

Cevizli baklavanın 300 liranın altında, fıstıklı baklavanın ise 380 liranın altında satılamayacağını söyleyen Murat, “Ortalama 350 liranın altında bir baklava fiyatı varsa şüpheyle bakmak gerekiyor. Bunlar üretilirken mutlaka bir hileye başvurulmuştur. Bunlardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Lezzetli ve sağlıklı bir baklava yemek istiyorlarsa bu fiyatlara dikkat etsinler” diye konuştu.

Ramazan Bayramı’nın gözdesi baklavada ‘ucuz’ uyarısı

Kaliteli baklavanın püf noktaları

Vatandaşlara kaliteli baklavanın püf noktalarını da anlatan Murat, “Baklavanın parlaklığının doğal olması ve çatalı batırınca ‘hış’ diye ses gelmesi gerekiyor. Ağızda eriyen baklava kalitelidir. Baklavayı yerken de ters çevirip alt kısmını damağa getirmek gerekiyor. Damak lezzeti en iyi alan yerdir. Baklavanın tadı, yağı aşağı çöker. O yüzden bu şekilde yemek gerekiyor” dedi.

Ali Gözeten - Sinan Yeniçeri
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.