RAMAZAN - 29 Ağustos 2008 Cuma 13:35

Ramazan'da beslenmeye dikkat

A
A
A
Ramazan'da beslenmeye dikkat

Dr. Ali Taşçı, Ramazan ayında vatandaşlara beslenme ve sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.

İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemek yemenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, ani mide gerginliğinin hem tansiyon yükselmesine hem de nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına yol açabileceğini söyledi. İftarda sıcak, yağlı ve kızartmalardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Ali Taşçı, “*Azar azar, iyi çiğneyerek ve sık aralıklarla yemek yenilmelidir. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinler ile kızartmalardan kaçınılmalıdır. Bunların yerine hazmı kolay, mide-barsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.

Yetişkin bir insanın günde en az 1,5-2 litre su içmesi gerektiğinden dolayı sıvı alımına çok dikkat edilmelidir ve bu miktar da su içilmelidir.Ağır işlerde çalışan işçilerin oruç tutmaları halinde su kaybına bağlı olarak şok geçirdikleri belirlenmiştir. Bu nedenle yeterli miktarda su içilmelidir. İftarda yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt,meyve veya sütlü tatlılar olabilir” dedi.

Sahurda da dikkat edilmesi gereken hususların olduğunu ve bazı durumlarda sağlık için vatandaşların oruç tutmaması gerektiğini da dile getiren Dr Ali Taşçı, “Protein içeriği fazla olan gıdalar yumurta, süt, yoğurt, peynir yiyecekler yenmelidir Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir.Bol sıvı alınmalı,su içilmelidir.Meyve yenilebilir. Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalıdır.Bu durumda yorgunluk ve dikkatte azalma olur. Mutlaka sahura kalkılmalıdır,sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer , halsizlik ve baş ağrısı görülür.

Şeker hastaları için oruç tutmak son derece sakıncalı olabilir. Şeker hastaları azar azar ve sık sık yeme şekline dayanan bir beslenme rejimi uygularlar. Ramazanda ise uzun süre aç kaldıklarından şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler söz konusu olabilir. Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftardan sonra hiperglisemi koması (Kan şekerinin yükselmesi) olabilir, felç veya ölüme neden olabilir. Hamileler, emzikliler, 9 yaşın altındaki çocuklar, seyahatte olanlar ve yaşlılar, kronik rahatsızlığı olanlar, ağır enfeksiyon geçirenler oruç tutmaları sağlık açısından risklidir”diye konuştu.

KADİR YEŞİL-UŞAK

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.