GÜNDEM - 25 Kasım 2015 Çarşamba 17:52

Rusya, Türk gemilerinin işlemlerini yavaşlatmaya başladı

A
A
A
Rusya, Türk gemilerinin işlemlerini yavaşlatmaya başladı

Türkiye’nin Rusya’ya ait savaş uçağını sınır ihlali gerekçesiyle düşürmesinin ardından başlayan gerginlik Türkiye'nin Rusya'ya açılan kapısı olan Zonguldak Limanı’na da yansıdı

. Gemilerinin Rusya’da sıkı denetim altında olduğunu ifade eden gümrük firmaları, endişeli olduklarını belirttiler.
Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna’ya ihracat için kullandığı Zonguldak Limanı’nda firmalar endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. İki ülke arasında başlayan süreçle birlikte Rusya’da bulunan gemilerinin sıkı denetim altına alındığını belirten firma yetkilileri, Rusya’nın tutumunu yakından takip ediyor.

“RUSYA GEMİLERİMİZİ ALMIYOR”
Rusya’nın gemilerini limana almadığını söyleyen gümrük firması yetkilisi Uğur Sütçü, yaşanan sürecin kendilerini fazlasıyla etkileyeceğini söyledi. 2023 yılı öncesi Türkiye üzerine oyunlar oynanmaya çalışıldığını söyleyen Sütçü, Zonguldak Limanı’nın da gelişmelerden olumsuz etkileneceğini ifade etti. Sütçü, “Rusya gemilerimizi almıyor. Şu anda içeriye almıyor. Bekleyen gemiler var. Bir sıkıntı olacak ama bizim çalışmalarımız ağırlıklı olarak Ukrayna olduğu için Kırım’a giden gemilerimiz var. Onlarda sıkıntı yaşayacağız. Ama bizi haliyle çok etkileyecek. Putin’in açıklaması da oldukça ağır. Bir de Türkiye üzerine oynanan oyunlar var. Cumhurbaşkanı 2023 diyor. O tarihte Lozan Antlaşması bitiyor. O antlaşmanın sonu geliyor. Boğazlar bize geçecek. Musul, Kerkük bize geçecek. Türkiye’nin başını belaya sokmak istiyorlar. 2023’ten önce Türkiye’yi bir şeylere karıştırmak istiyorlar. Biz narenciye ağırlıklı ihracat yapıyoruz. Fakat Kırım’a farklı ürünler de gidiyor. Bu illa ki bizi etkiler. Rusya sadece Türkiye’ye 800 araç için izin veriyor. Zonguldak’ın zaten fazla bir geliri yok. Kömür de bitmek üzere, bu sıkıntılar Zonguldak’ın başını epey ağrıtacak” diye konuştu.

“FİRMALAR MAL GÖNDERMEDE TEMKİNLİLER”
Gümrük firması yetkilisi Mustafa Çakır ise Türkiye’nin sergilediği tutumun ticaretten daha önemli olduğunu ifade etti. Rusya’nın yaş sebze meyvede en fazla ithalatını Türkiye’den yaptığını söyleyen Çakır, başlayan yeni süreçle birlikte ihracatçı firmaların temkinli olduğunu söyledi.

Rusya’daki gemilerinde sıkı denetimlerin başladığını ifade eden Çakır, şöyle dedi: “Devletimizin angajman kuralları vardı. Bunu basınla paylaşmıştı. Bundan önce Rusya’nın bir ihlali olmuştu. Devletimiz bu konuda güzel duruş sergiledi. Türkiye’ye yakışır bir duruş sergiledi. Askerimiz o konuda takdire şayandır. Ticaretten daha önemli bir konudur. Olmaması gerekiyordu. Gönül ister olmasaydı, oldu. Sonuçta haklıyız. Ticari düşünürsek istatistiki konuşuyorlar. Rusya’daki arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Veya yazarların yorumlarını okuyoruz. Rusya’nın bize doğalgaz ihracatı, Türkiye’nin Rusya’ya birinci kalem olarak yaş sebze meyve ihracatı var. Bu konuda Rusya daha çok zarar görür gibi yorumlar var. Ben bireysel olarak bu sabahtan itibaren bunu hissetmeye başladım. Rusya’da bir gemim var. Gemi tahliye yapamıyor. Bir hafta önce tuz gemisi gönderdim. Şu an çok sıkı denetimler altındalar. Zorluk çıkartma politikaları oluyor. İlla ki bu tür şeyler başladı. Sonuç inşallah hayırlı olur. Devlet büyüklerimiz A, B, C planlarını düşünmüşlerdir. Sonu hayırlı olsun. Ama önemli olan Türk devletinin duruşuydu. Başbakanımızın dediği gibi ‘Hiç kimse Türk’ün gücüyle, Türk devletinin sabrını sınamasın.’”

“SIKINTIYI HİSSETMEYE BAŞLADIK”
Zonguldak Limanı’nın yaşanan gelişmelerden olumsuz etkileneceğini aktaran Çakır, “Ticari konuda da şu an ben Zonguldak Limanı olarak hissetmeye başladım. Türkiye ihracat bazında yaş sebze meyve bazında en büyük kalemini Rusya’ya yapıyor. Yanlış bilmiyorsam Rusya en fazla Türkiye’den alıyor. Tabi devlet politikaları var. Hem Rusya hem de Türkiye açısından bakıp göreceğiz. Bugünden itibaren sıkıntıyı hissetmeye başladık. Herhangi resmi anlamda bir şey olmasa da ihracatçı firmalar mal gönderme konusunda temkinliler. Zaman her şeyi gösterecek” şeklinde konuştu.
Zonguldak Limanı, Rusya için de stratejik bir konumda bulunuyor. Rusya'dan kalkan gemilerde yolculuk yapan TIR'lar Zonguldak Limanı'ndan Türkiye'ye giriş yapıyor. Türkiye'den Rusya'ya gidecek ürünlerin büyük bölümü de Zonguldak Limanı'ndan gönderiliyor. Zonguldak Limanı'ndan sadece Rusya ve Ukrayna'ya gemiler kalkıyor. 

ONUR ALTINDAĞ - SERTAÇ ÖZDEMİR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.