ASAYİŞ - 07 Temmuz 2022 Perşembe 21:23

Sarallar operasyonuna ilişkin Erdal Acar’ın da aralarında bulunduğu 25 şüpheliye tutuklama talebi

A
A
A
Sarallar operasyonuna ilişkin Erdal Acar’ın da aralarında bulunduğu 25 şüpheliye tutuklama talebi

İstanbul’da, ‘Sarallar’ olarak bilinen suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda adliyeye sevk edilen 91 şüpheliden 25’i tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde kamuoyunda “Sarallar” olarak bilinen suç örgütüne yönelik İstanbul'un da aralarında olduğu 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenlemiş, operasyon sonucu 122 şüpheli yakalanmıştı. Soruşturma çerçevesinde dün adliyeye sevk edilen 31 şüpheliden 6'sı çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe tutuklanırken, 25'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu sabah saatlerinde ise yürütülen soruşturma kapsamında aralarında iş adamı Erdal Acar'ın da bulunduğu 91 şüpheli, sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edildi.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Erdal Acar savcılıktaki ifadesinin ardından, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve ‘yağma’ suçlarından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Öte yandan 25 şüphelinin de tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildiği öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine gönderilen sevk yazısında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne verilen izin üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, alınan kararlar uyarınca şüpheliler hakkında iletişimin dinlenmesi, tespit edilmesi ve kayda alınması tedbirlerinin uygulandığı, şüpheli İlyas Saral'ın liderliğini ve yöneticiliğini yaptığı suç örgütünün faaliyeti olarak üyeleri tarafından ‘yağma’, ‘kasten yaralama’, ‘tehdit’, ‘ruhsatsız silah bulundurma’ suçlarının işlendiği, hiyerarşik bir yapı içerisinde faaliyet gösteren silahlı suç örgütünün varlığının tespit edildiği, şüphelilerin silahlı suç örgütü içerisinde faaliyet gösterdikleri, örgüt yöneticileri ve üyeleri sürekli olarak irtibat halinde oldukları ve almış oldukları talimatlar doğrultusunda, örgüt faaliyeti olarak suç işledikleri, şüpheliler Erdal Acar ve Mehmet Ulu'nun şüpheli İlyas Saral'a bağlı olarak kendi yönetimlerinde oluşturdukları hiyerarşik bir yapı içerisinde suç örgütünün varlığının tespit edildiği kaydedildi.

Sevk yazısında, örgüt yöneticisi olan şüpheli Erdal Acar’ın müşteki Atalay Demirbaş’a yönelik işlediği ‘yağma’ eylemini gerçekleştirdiği yönündeki ve diğer örgüt mensuplarıyla bağlantı gösteren beyan tape kayıtları ve müşteki beyanı, yine örgüt mensupları Özcan Korkmaz ve Burhan Kesen arasında gerçekleşen görüşme içeriklerinde şüpheli Erdal Acar’ın örgüt yöneticisi olarak hareket ettiğini gösterir görüşme içerikleri, örgüt lideri İlyas Saral ile örgüt yöneticisi Erdal Acar arasındaki hiyerarşik bağı gösteren ve şüpheli Erdal Acar’ın örgüt adına kişiler arasında sorunları çözmeye çalıştığı yönünde tespitler yapıldığı belirtildi. Yapılan tespitler, Acar’ın, örgüt lideri Saral ile birlikte yağma suçunu işlediği yönündeki beyanlar, Erdal Acar’ın talimatı doğrultusunda şüpheli Abdulkadir Akın Büyükoğlu’nun ve diğer örgüt mensuplarının kendisinden istenilenleri yerine getirdiği yönündeki görüşme içerikleri, şüpheli Erdal Acar’ın evine yapılan aramada ele geçen suç unsuru eşyalar, şüpheli Abdulkadir Akın Büyükoğlu’nun, şüpheli Erdal Acar’a bağlı silahlı suç örgütü üyesi olduğu, müşteki Eren Neziri ve müşteki Arda Akın’a yönelik yağma suçunu gerçekleştirdiği yönünde tespitler yapıldığı aktarıldı.

Sevk yazısında, şüpheli Mehmet Ulu’nun, silahlı suç örgütünün yöneticisi olduğu, örgüt lideri İlyas Saral’a bağlı olarak örgüt mensuplarıyla birlikte hareket ettiği, yoğun olarak İzmir ve çevresinde suç örgütünün korkutucu gücü ve ismini kullanarak suçlara iştirak ettiği, birlikte hareket ettiği örgüt üyeleri şüpheliler Hayrettin Ulu ve Burak Fahri Yön ile yağma suçlarını işledikleri, şüpheli Erdal Acar ile örgüt adına kişiler arasında sorunları çözmeye çalıştığı yönünde tespitler yapıldığı kaydedildi.

Sema Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, tekrar YESİDEF yönetiminde BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, YESİDEF yönetimine yeniden seçildi. Dönmez, endüstriyel yemek sektörünün üst kuruluşu olan YESİDEF’in sektörün gelişmesi için çok önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Yemek Sanayicileri Federasyonunun (YESİDEF) olağan genel kurulu kısa süre önce İstanbul’da yapıldı. Federasyon Başkanı Hüseyin Bozdağ’ın güven tazelediği kongrede Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez de bir kez daha Yönetim Kurulu üyesi seçildi. Stratejik öneme sahip olan endüstriyel yemek sektörünün ciddi büyüklüğe ulaştığını söyleyen Coşkun Dönmez, ülke genelinde 6 bin dolayında firmada yaklaşık 400 bin kişiye istihdam sağladıklarına dikkat çekti. Günümüzde gıdaya ulaşmanın zorlaştığını ve bu nedenle gıda güvenliğinin daha da önemli hale geldiğini ifade eden Dönmez, “Her sektörde olduğu gibi endüstriyel yemek sektörünün de kendine has zorluları ve sorunları var. Sektörün gelişimini, öncelikle sorunlarımızı çözerek başlamamız doğru olur. Tıpkı yerelde BUYSAD ile yaptığımız gibi, YESİDEF çatısı altında da sorunlarımızı temelden ortadan kaldıracak çözümler üretmek istiyoruz” dedi. Coşkun Dönmez yapmak istedikleri çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Sektörde çoğu işletmenin geleneksel yöntemlerle yemek pişirmeye devam ettiğini fakat enerji verimliliği açısından tüm işletmeleri buharlı pişirme sistemlerine geçmesi gerektiğini söyleyen Dönmez, “Çünkü başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere enerji maliyetleri gerçekten can yakıyor. Yemekleri maksimum gıda güvenliği, sıfır tolerans, sıfır risk anlayışı ile tercihen pastörize ederek son tüketim noktalara ulaştırmamak gerekiyor. Temel ihtiyaç olan gıda sektöründeki firmalara yatırım teşvikleri verilmeli. Kaldı ki bizim sektörümüzde her şeyi yerli teknoloji ile yapabiliyoruz. Yani hazır yemek sektörüne verilecek katkı aynı zamanda yerli üreticinin desteklenmesi anlamına geliyor” diye konuştu. Başkan Dönmez, şehirlerin sanayi bölgelerine yakın konumdaki yerlerinde gıda ihtisas alanları oluşturulması, bu alanlar teşvik çerçevesine alınıp gıdaların daha sağlıklı ortamlarda üretilmesinin yolunu açmak gerektiğini de söyledi. Bu alanlarda devletin denetim faaliyetlerinin de daha kontrollü olacağını kaydeden Dönmez, “Her ne kadar işini layıkıyla yapan işletmelerimizde kendilerine ait arıtma sistemleri olsa da, kapsamlı arıtma sistemleri de yapılarak altyapı sorunlarımız giderilebilir” diye konuştu.
Ankara Ankara’da işletmelere yönelik vergi denetimi yapıldı Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, 2 bine yakın işletmeye yönelik Katma Değer Vergisi (KDV) denetimi yaptı. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, restoran, pastane, fırın, kafe ve eczane gibi işletmelerde KDV denetimi gerçekleştirdi. Denetimler 250’ye gelir uzmanı ile yapıldı. Denetimlerde; KDV oranlarına ilişkin tespitler, ödeme kaydedici cihazlar ve pos cihazı kontrolünün yanı sıra, iş yerinin kira olup olmadığı, iş yeri kiralarının bankalar vasıtasıyla ödenip ödenmediği, kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı kontrol edildi. Denetimlere Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman da katıldı. Duman, yaptığı konuşmada, denetimlerin kesintisiz devam edeceğini belirterek, şu konuların kontrol edileceğini aktardı: "Ankara genelinde 250 gelir uzmanımız ile kafe, restoran, pastane, fırın ve eczane işletmeleri nezdinde denetim faaliyetlerini gerçekleştireceğiz. Bu vergi denetimi kapsamında; kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelerin bulunup bulunmadığı, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılıp kullanılmadığı, bir başka ifade ile yeni nesil ÖKC ile bağlantısı olmayan pos cihazların bulunup bulunmadığı." İşletmeye ait olmayan pos cihazının kullanılıp kullanılmadığının da kontrol edileceğini vurgulayan Duman, şöyle konuştu: "Banka hesapları (IBAN) aracılığıyla yapılan tahsilatlara karşılık fatura düzenlenip düzenlenmediği ile başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılıp yapılmadığı, İşletmede hesap takibinde kullanılan entegrasyon (ROP) sistemi ile ödeme kaydedici cihaz arasında bağlantının kurulup kurulmadığı, işletmede belge düzenine uyulup uyulmadığı, belge düzenlenirken doğru KDV oranının uygulanıp uygulanmadığı, kayıt dışı işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığı, iş yeri kiralık ise kira bedelinin banka kanlıyla ödenip ödenmediği konularında çalışmalar yürütülecektir." Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar artarak devam edeceğine dikkati çeken Duman, "Vergi Dairesi Başkanlığımızca yapılan çalışmaların yanında vatandaşlarımızdan ricamız, satın aldıkları ürün veya hizmete ait ödeme kaydedici cihaz fişi veya faturaları talep etmeleri ve verilen bu belgeler üzerinde KDV oranlarının doğru olup olmadığını kontrol etmeleridir" ifadesini kullandı. Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman, belge düzenlemeyen veya yanlış düzenleyen firmalar için vatandaşların doğrudan başkanlıklarına ya da CİMER üzerinden şikayet oluşturarak ulaşılabileceğini de kaydetti. Duman bu konuda hassasiyet ile çalışacaklarını da aktardı.
Antalya Antalya’da korkunç cinayet: Müşterilerine çilek satarken silahlı saldırıya uğradı Antalya’da bir kişi, daha önceden aralarında husumet bulunduğu ileri sürülen çilek satıcısını müşterilerine satış yaptığı sırada tabancayla kurşun yağdırdı. Şüpheli şahıs kaçarken, çilek satıcısı olay yerinde hayatını kaybetti. 12 adet boş kovanın bulunduğu yerde ölen şahıstan geriye sattığı çilek kasaları ve kamyoneti kaldı. Olay, Aksu ilçesi Kundu Mahallesi 33001 sokak üzerinde 11.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, toptan çilek satışıyla uğraşan 4 çocuk babası Ahmet Özdakak (46), sabah saatlerinde 07 DBH 74 plakalı kamyonetiyle müşterilerine çilek getirdi. Bu sırada aralarında yıllar öncesine dayanan husumet olduğu öğrenilen T. E. (27), olay yerinde tabancasıyla 12 el ateş edip yaya olarak kaçtı. Olayı görenlerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ekipleri ve çok sayıda polis sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri Özdakak’ın olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Ölüm haberini duyan Özdakak’ın yakınları olay yerinde sinir krizi geçirdi. Sağlık ekipleri fenalaşan kişilere müdahalede bulundu. Özdakak’tan geriye ise sattığı çilekler ile kamyoneti kaldı. Ahmet Özdakak’ın cansız bedeni, olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması sonrası otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Öte yandan, 2016 yılında Şanlıurfa Viranşehir’de kardeşi S. E.’nin öldürülmesi olayıyla ilgili aralarında husumet olduğu öğrenilen T. E’nin yakalanması için Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri çalışması başlattı.