MAGAZİN - 10 Ocak 2014 Cuma 13:31

Selçuk Uluergüven son yolculuğuna uğurlandı

A
A
A
Selçuk Uluergüven son yolculuğuna uğurlandı

Türk sinema ve tiyatrosunun ünlü ismi Selçuk Uluergüven son yolculuğuna uğurlandı.

Tedavi gördüğü hastanede 2 gün önce 73 yaşında vefat eden ‘Bizimkiler’ dizisindeki ‘Davut Usta’ rolüyle hafızalarda yer eden Türk tiyatrosunun tanınmış ismi Selçuk Uluergüven için ilk tören Cadde Bostan Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Ünlü tiyatrocunun eşi Türkan Uluergüven ve oğlu Emre Uluergüven törende taziyeleri kabul etti. Törene usta oyuncunun yakınlarının yanı sıra ‘Bizimkiler’ dizisinde uzun yıllar birlikte rol aldığı meslektaşları, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve sanatçı dostları katıldı. Uluergüven’in tabutu, sahnede hazırlanan çiçeklerle donatılmış platforma konuldu. Tabutun yanına sanatçının fotoğrafları yerleştirildi.

"ÜZÜNTÜ VE STRESTEN OLDU"

Bitkin olduğu gözlenen Selçuk Uluergüven’in eşi Türkan Uluergüven, eşinin ölümünün ani olmadığını çok hasta olduğunu söyledi. Eşinin çok üzüntüler yaşadığını dile getiren Türkan Uluergüven, “1,5 buçuk senenin 1 senesi hastanelerde geçti. İstanbul’a gelmek istedi ama Aydın’a yerleşmişti. Onların hayatı İstanbul’da. Son güne kadar emekli olup köşesine çekilmek istemedi. Öğrenci yetiştirmek istedi. Ama işte her şey üzüntüden, stresten oldu. Bu kültür merkezini çok seviyordu. Burada oyun oynamıştı. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Emre Uluergüven ise "Çok iyi bir baba oldu. Arkadaşlarım hep, “Evde de sert mi?” diye sorardı ama hiç sert olduğunu görmedim. Hastalığında dahi tiyatro için sürekli düşünüyordu. Bana sürekli tekst çıkarırdı. “Yataktasın, hastasın. Önce kalk. Sağlığın düzelsin. Konuşuruz” derdik. “Hayır. Kalkacağım zaten. Hazırla sen” derdi. Her zaman tiyatro yaptı. Bir yıl öncesine kadar hala sahneye çıkıyordu. Son yılı hastalıklarla geçti. Felç oldu. Düzelirken bu oldu. Yanına gidiyorduk. Bazen tanıyordu, bazen tanımıyordu. Bir ümit vardı ama kaybettik. Dizileri ve filmleriyle her zaman hatırlanacaktır” dedi.

Uluergüven’in çok dürüst bir beyefendi olduğunu belirten meslektaşı Zihni Göktay, “Biz sevinçte kaderde hep birlikte olduk” diyen tiyatro sanatçısı “ 50 yıldır bir dostluğumuz vardı. Bazen birlikte acıyı sevinci paylaştık. Çok temiz, çok namuslu ve parasını hakkıyla kazanan, aynı zaman vali çocuğu olduğu halde hiçbir zaman babasının nüfusunu kullanmayan çok dürüst bir ağabeyimdi kendisi” şeklinde konuştu.

Gözyaşları içerisinde usta oyuncuyu anlatan Salih Kalyon ise “50 yıldır tiyatro yaşamında birlikte olduğumuz bir ağabeyimdi. Birçok projede birlikte yer aldık. Birlikte mücadeleler, sıkıntılar atlattık. Şu anda onu uğurlamak için buradayız. Ne kadar güzel bir insan arkasından çok güzel şeyler düşünülmüş, söylenmiş. İyi bir insan, iyi bir tiyatrocuydu. Son anına kadar tiyatroyu düşünmüş bir kardeşimiz. Uğurlar olsun” diye konuştu.

Dizide Uluergüven’in oğlunu canlandıran Ali Uyandıran da çok üzgün olduğunu belirterek, “Meslektaşım, dostum, ağabeyim, babamdı. Çok üzgünüm. Başımız sağolsun. Biz dizide beraber çalıştık, dostluk ettik daha öncesinde ve sonrasında. Çok üzgünüm” dedi.

"İSTANBUL’A GETİRMEK İSTEDİK AMA..."

Ünlü tiyatrocunun sert karakterin tersine yumuşak, çocuksu ve sevecen bir kişiliği olduğunu söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “İnsanlar doğarken çok temiz dünyaya gelirler. Her ne olursa dünyada olur. Ama bazen insanlar bu kaderlerinde tertemiz çıkarlar. Onlardan biride Ulu. Kendisini belediye meclisinde tanıma ve birlikte olma fırsatı yakaladım. Ben o dönemde kendisini tanıdım. Çok iyi bir insandı. Onu İstanbul’a getirmek istedik ama doktorları kabul etmedi. Aydın’da kaybettik maalesef. Hepimizin başı sağolsun” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen törenin ardından Selçuk Uluergüven’in cenazesi, dualar eşliğinde Karacaahmet’teki Şakirin Camii’ne götürüldü.

Selçuk Uluergüven son yolculuğuna uğurlandı

Uluergüven’in cenazesi cuma namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından trafik kazasında hayatını kaybeden tiyatrocu oğlunun yanında toprağa verilecek.

Uluergüven, vasiyeti üzerine trafik kazası sonucu hayatını kaybeden oğlu Eren Uluergüven’in yanına defnedildi.

Solunum yetmezliği sonucu 2 gün önce Aydın’da hayatını kaybeden Türk tiyatrosunun usta ismi Selçuk Uluergüven için ilk tören Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Daha sonra Üsküdar’da bulunan Şakirin Cami’nde Uluergüven için cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine usta oyuncunun eşi Türkan Uluergüven, oğlu Emre Uluergüven’in yanı sıra Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sanatçı dostları Zihni Göktay, Ali Uyandıran, Atalay Uluışık, Engin Şenkan, Rutkay Aziz, sevenleri ve yakınları katıldı. Emre Uluergüven cenaze namazı öncesinde taziyeleri kabul etti. Babasının bir süredir yoğun bakımda olduğunu dile getiren Emre Uluergüven, “Ondan önce felç geçirmişti. Felci atlattı. Hatta yarı felçli olarak orada sahneye çıktı. Birkaç oyun oynadılar. Civar köylere gitti orada oyun oynadı. Ama hastalığı izin vermedi. Kalça kırığının ardından enfeksiyon kaptı, yaşlılık vesaire. Solunum yetmezliğinden vefat etti. Son dönemlerinde biraz sıkıntı çekti” şeklinde konuştu.

Usta oyuncunun yüzlerce tiyatro oyunu, sinema filmleri olduğunu aktaran Uluergüven, “Ama tabi ki ‘Bizimkiler’ ile tüm Türkiye çapında tanındı. Türkiye’de hiçbir sanatçı hak ettiği gibi yaşayamaz. Ama mutlu yaşar” dedi.

"HER ZAMAN KIRGINLIKLARI OLDU"

Aydın’a yerleşmesinde bir kırgınlığı olduğunu da sözlerine ekleyen Uluergüven, “Her zaman kırgınlığı oldu. İstanbul’da artık bunalmıştı. Biraz da Anadolu’da tiyatro yapmak istiyordu. Bir Anadolu kentinde de tiyatro kurayım istedi. Ama son 1 yıldır rahatsızlıklar pek izin vermedi” şeklinde konuştu.

‘Bizimkiler’ dizisinde birlikte rol aldıkları oyuncu Atalay Uluışık ise “Çok sevdiğimiz, beraber çalışma şerefine ulaştığım bir ağabeyimize son görevimizi icra etmek için toplandık. Mekanı cennet olsun. Toprağı bol olsun. Sadece ‘Bizimkiler’ dizisindeki ‘Davut Usta’ rolüyle tanınan bir karakterdi ama tiyatroya olan aşkıyla, oyunculuğuyla, yazdığıyla, yönettiğiyle, filmleriyle birçok insanın kalbinde taht kurmuş çok değerli bir sanatçıydı. Ben de kendisini tanıma şerefine ulaştığım için beraber çalışma şansına ulaştığım için kendimi şanslı sayan genç oyunculardan birtanesiyim” dedi.

Cuma namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Selçuk Uluergüven’in cenazesi, 10 yıl evvel trafik kazasında hayatını kaybeden oğlu Eren Uluergüven’in Zincirlikuyu Mezarlığı’nda bulunan kabrinin yanına defnedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Engelli çift, inşaatını bitiremedikleri evleri için destek bekliyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, temelini geçen sene attıkları evlerini tamamlamak için yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Yüksekova’ya bağlı Çevreli Küme Evleri’nde yaşayan Çiğdem ve Orhan Dağdeviren çifti, 2022 yılında dünya evine girdi. Bedensel engelli olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat süren çift, kendilerine bir ev inşa etmek istedi. Geçen sene arsalarının üzerine temel atan çift, maddi imkansızlıklar yüzünden evlerini tamamlayamadı. En büyük hayallerinin evlerine yerleşmek olduğunu kaydeden Dağdeviren çifti, yetkililerden ve duyarlı vatandaşlardan destek bekliyor. Evlendikten sonra Yüksekova’da kaldıklarını kaydeden Çiğdem Dağdeviren, “Kaldığımız dairede hem kiramız arttı hem de giriş çıkışları bizim için sıkıntılıydı. Köye geldik, kaynımın evinde kalıyoruz. Onların evinin giriş çıkışı da bizim için rahatsız edici. Biz geldik bir temel attık. Malzemelerin bir kısmını borçla aldık, bir kısmı için de hayırseverler yardımcı oldu. Temeli attık ama geçen seneden beri bu temel böyle. İkimizin de engelli maaşı çok düşük. Valimiz olsun, vatandaşlar olsun, destek bekliyoruz kendilerinden. Biz de evimize girmek istiyoruz. Rahat etmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Attıkları temelin ikinci yıla gireceğini ve temelde kullandığı inşaat malzemelerinin büyük kısmını borçla aldığını söyleyen Orhan Dağdeviren ise, “Zor durumdayız, sıkıntıdayız. İmkanlarımız yok. Tek gelirimiz engelli maaşımız. Onunla da bir şey yapılmıyor. Geçen seneden beri abimin evindeyiz. İçeri girmek, dışarı çıkmak bizim için çok sıkıntılı. Gelip gidemiyoruz. Kendimize göre ev yapmak için temel attık ama tamamlayamadık. Milletimiz bize destek olursa çok seviniriz” şeklinde konuştu.
Samsun Yabancı uyruklu kadın insan ticaretinden tutuklandı Samsun’da polis ekipleri tarafından yabancı uyruklu kadınları zorla çalıştırıp fuhşa sürükleyenlere yönelik yapılan operasyonda Kırgız uyruklu kadın ile birlikte 3 kişi yakalandı. Adliyeye sevk edilen yabancı uyruklu kadın tutuklanırken, 2 şahıs serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, alınan istihbari bilgiler doğrultusunda yaptıkları çalışma sonucu Kırgız uyruklu M.A. adlı kadının, Özbekistan ve Azerbaycan’dan yasal yollardan kadın getirdiği, Türkiye’de kalış süresi dolan kadınları hasta bakıcılık işinde çalıştırdığı, bu kadınlardan komisyon adı altında para aldığı ve yine söz konusu kadınlara fuhuş yaptırdığını tespit etti. Göçmen polisi, H.G. adlı şahsın M.A. adlı kadının getirdiği kadınlara fuhuş yaptırdığını ve E.Y. adlı şahsın da M.A. ile birlikte kadınları zorla çalıştırdığını ortaya çıkardı. Polis yaptığı operasyon sonucu Kırgız uyruklu M.A. ile Türk vatandaşı E.Y. ve H.G.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Polisin operasyonunda 6 kadın kurtarıldı. Kurtarılan 6 mağdur kadının da sınır dışı edilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde sorguları tamamlanan M.A. adlı kadın ile E.Y. ve H.G. bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. E.Y. ve H.G. savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, nöbetçi mahkemeye ifade veren M.A. adlı kadın mahkemece "insan ticareti" suçundan tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.