SAĞLIK - 07 Şubat 2022 Pazartesi 13:11

Sevgiden yoksun büyüyen ergenler akranlarına göre daha isyankâr davranışlar sergiler

A
A
A
Sevgiden yoksun büyüyen ergenler akranlarına göre daha isyankâr davranışlar sergiler

Fiziksel, sosyal ve psikolojik değişimlerin yoğun olduğu, çocuk ve ebeveynlerin en zorlu dönemlerinden biri olan ergenlik döneminde anne-baba desteğinin önemine vurgu yapan Öğr. Gör. Zeynep Deniz Seven, “Dikkat çekmek için uyumsuz ve isyankâr davranışlar sergilemek sevgisiz büyümenin bir göstergesi olabilir” dedi.

Çocukluk ile gençlik yaşları arasındaki geçiş dönemi olarak bilinen ergenlik döneminde bireyde birçok değişim meydana gelmektedir. Gerek fiziksel, gerekse davranışsal olarak beliren bu değişimler kişiyi erişkinlik dönemine hazırlamaktadır. Bu geçiş dönemi hem aile için hem de çocuklar için sancılı geçebilir. Özellikle bireylerin yetişkinliğe adım attığı bu dönemde aile tarafından sevgi yoksunluğu yaşaması olumsuz etkiler oluşturabilir.

Dikkat çekmek için uyumsuz ve isyankâr davranışlar sergileyen çocukların iletişim kurmakta zorlandığını belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Zeynep Deniz Seven, “Aileleri tarafından iyi bir model oluşturulan, koşulsuz sevgi ortamında büyüyen çocuk ise aileleriyle daha iyi anlaşabilmekte ve sosyal uyum, başarılı kimlik oluşturma ve duygu kontrolünde daha başarılı olurlar” dedi.

“Ergenlik döneminde birey kendini keşfeder”

Ergenlik ile birlikte bir nevi keşif yolculuğuna çıkıldığını, bireyin bu dönemde kendini tanıma, ihtiyaçlarını fark etme ve değişime ayak uydurabilme fırsatı bulduğunu dile getiren Öğr. Gör. Zeynep Deniz Seven, “Ergenlik dönemi hızlı anatomik, fizyolojik ve psikolojik değişimlere sahip, çocuklukla yetişkinlik arasında yer alan kendine özgü özellik ve sorunları olan bir dönem. Kişi artık çocukluktan çıkıp yavaş yavaş yetişkinliğe adım atmakta ve vücudunda oluşan bu hızlı değişiklikleri anlamlandıramadığı için ya da anlamlandırmaya çalıştığı için birçok konuda kaygı yaşamakta” dedi.

“Vücut enerjisini büyümeye harcar”

Fiziksel olarak hızlı büyümenin görüldüğü bu dönemde, vücudun enerjisini büyümeye harcadığını dile getiren Zeynep Deniz Seven, “Ergenlik çağındaki çocukta durgunluk ve hareket etmeye isteksizlik olabilir. Oyun oynarken ya da çalışırken daha çabuk yorulabilir. Bu yorgunluk ders başarısı üzerinde olumsuz etki oluşturabilir ve bireyin akademik kaygılarını arttırabilir. Vücudunda fiziksel olarak oluşan değişim, organlardaki hızlı büyüme ve orantısızlık ergende vücut görünümünde olumsuz benlik algısına yol açabilir. Vücudunu saklama girişimleri, mahcubiyet ve çekingenlik yaşanır. Bedence hızlı değişim içinde olan çocuğun cinsel biyolojik olgunlaşmada ortaya çıkan yeni durumlara alışma sürecinde yaşananlar kaygı verici olabilir” diye konuştu.

“Yalnız kalarak vücutlarında olup biteni anlamaya çalışırlar”

Bireyin bu dönemde yaşadığı yoğun değişim karşısında duygularında yoğunluk ve karmaşa oluşabileceğini aktaran Seven, “Çocuklar kendilerini çabuk heyecanlanma, çelişik duygular içerisinde olma, otoriteye karşı olma, korku, kaygı, derin sevgi durumu, bazen kendini utangaç olarak düşünürken bezen de girişken olarak düşünme gibi birçok karışık durumda bulabilir. Bazen de kendisi bile hangi duygular içerisinde olduğunu karıştırabilir. Duygularını yönetmek için daha çeşitli, esnek ve karmaşık stratejiler kullanabilir. Kendini sakinleştirmek için kendi kendine konuşabilir, değişik duygusal tepkilerin sonuçlarını değerlendirir. Özellikle ergenlik çağına giren kızlar, duygularını daha fazla paylaşıp arkadaşlarından destek alırlar. Olumsuz ve stresli durumlarla başa çıkmak için müziği, televizyonu, bilgisayar oyunlarını ve sosyal medyayı kullanırlar. Zaman zaman yalnız kalıp, vücutlarında olan bitenlerin bir muhasebesini yapmak ve bu yeni duygularına alışmak istemektedirler” şeklinde konuştu.

“Evdeki yasaklar, kısıtlamalar gençleri öfkelendirir”

Ergenliğe giren bireylerin bağımsızlık gereksinimlerinin diğer otorite figürleri ve ailesi ile daha fazla zorluk yaşamasına sebep olabileceğini ve bunun da onlardaki yalnızlık, kızgınlık ve hayal kırıklığını arttıracağını söyleyen Seven, “Anne- babası ile olan ilişkisinde bağımsızlık isteklerinin engellenmesi, baskıcı- otoriter davranılması, evdeki yasaklar, kısıtlamalar gençleri öfkelendirir. Öfke duygusuna saldırganca davranışlar gösterme tepkisi eşlik edebilir. Anne - babası tarafında baskıcı bir şekilde yetiştirilmiş çocuklarda çekingenlik ve mahcubiyet kalıcı bir özellik olarak ergenlikte de devam eder” dedi.

“Anne ve baba çocuğun kendisini özdeşleştireceği en önemli modelleri oluşturur”

Ergenlik çağındaki çocuğun isyankâr tavır alışının yanında anne ve babasının desteğine gereksinim duyduğunu aktaran Seven, “Bu çift kutupluluk, kişinin iç çatışmasını arttıran bir nedendir. Ergenlik dönemi çocuk ile yetişkin değerlerinin farklılaştığı bir dönem olmakla birlikte, anne-baba, bireyin kendisine özdeşleştireceği en önemli modelleri oluşturur” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.
Bursa “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli 7 ilde eş zamanlı düzenlenen “Mahzen-32” operasyonunda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 kişi, kıskıvrak yakalandı. Hakim karşısına çıkarılan şüphelilerin tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütü çökertildi. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin, Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlardan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları tespit edildi. Bunun yani sıra Bursa’ya il dışından getirdikleri yaşları 17 ile 25 arasında tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin iş yerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri öğrenildi. Sıkı takibin ardından çete çökertildi Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak-verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin iş yerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan polis, çeteyi çökertti. Operasyonlarda çetenin elebaşını Hakkı Saral’ın da arasında bulunduğu organize suç örgütü üyesi 27 şüpheli yapılan operasyon ile kıskıvrak yakalandı. Operasyonlar sonucu 10 iş yeri ile 34 evde yapılan aramalarda 16 adet tabanca, 56 milyon 434 bin TL değerinde 53 adet çek ve senet, bin 272 adet farklı çaplarda fişek, 430 bin 400 TL nakit para, 123 bin 800 dolar, 20 bin 800 euro ve 2 tane lüks araç ele geçirildi. İnegöl’de çetenin faaliyetlerini başlatan kişinin ise 41 yaşındaki iş kadını D.T. olduğu öğrenildi. Çetenin elebaşının da aralarında bulunduğu 27 kişi adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece 27 şüphelinin tamamı tutuklanıp cezaevine gönderildi.