EĞİTİM - 20 Mayıs 2014 Salı 11:55

Sevgili kadınlar neden sigara içtiğinizi biliyor musunuz?

A
A
A
Sevgili kadınlar neden sigara içtiğinizi biliyor musunuz?

İzmir’in Menderes ilçesine bağlı yeni Bulgurca köyü okulu, kadınların sigarayı bırakmaları için çok ses getiren bir kamu spotu hazırladı.


Sosyal medyada büyük ilgi gören ve profesyonel olarak hazırlananlardan farksız görsellerin yer aldığı ‘Kamu Spotu’nda kadınlara sigarayı bıraktırmanın yanı sıra öğrencilere sosyal sorumluluk bilinci aşılamak ve farklı meslek gruplarına özendirme amaçlanıyor. İlk defa bir eğitim kurumu tarafından hazırlanan, köy okulu imkanları kullanılarak çekilen kamu spotunda okul öğrencileri rol aldı.

Bulgurlu İlköğretim Kurumları’nda öğretmenlik yapan ve projeyi hazırlayan öğretmen İlknur Şaşmaz, proje hakkında, “Yapmış olduğumuz kamu spotu çalışmasının proje ismi ‘Benim için’. Bu proje Türkiye’de bir ilk. Kadınlarımızı ‘neden sigara içtikleri’ konusunda bilinçlendirmek adına, öğretmen ve öğrenci işbirliği yaparak milyonlarca kadına sigarayı bıraktırmak için kendi imkanlarımızla hazırladığımız bir Kamu Spotu çalışmasıdır. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda sigaranın zararları ve bu zararın sonuçları üzerinde durulmuştur fakat neden kullanıldığı veya kullanılmaya başlanmasının nedenleri konusunda bilgi verilmemiştir. Yaptığımız çalışmayla kadınların sigara içmesinin nasıl özendirildiğini ve onlarda nasıl bir yanlış algı yaratıldığını anlattık. Biz yapılan manipülasyonu anlatmaya çalıştık. Bu durum sadece sigara için değil yiyecek ve içecekler için de aynıdır. Örneğin fast-food (ayak üstü beslenme) toplumumuzun geleneksel beslenme alışkanlığında değişimler yaratmıştır. Bu sağlıksız yiyeceklerle tüketilen gazlı içecekler, dengesiz beslenmeyle birlikte çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın "sağlıklı tabak" uygulamasını çok takdir ettim” dedi.

Projenizi nasıl hazırlandığı sorulan Şaşmaz, “Bir kamu spotu çalışması yapmayı çok istiyordum. Ülkemizin kanayan yaralarına nasıl merhem oluruz diye çok düşündüm. Bana bir soruna eğitimci ve öğrenci gözüyle yaklaşıp, el ele verirsek o sorunu çözmek daha kolay olur gibi geldi. Beni bu konuda tetikleyen şey öğrencilerime hayallerini sorduğumda verdikleri cevaplardı. Onlar ”şoför, fırıncı, kasap" olmak istiyorlardı. Bu mesleklerin hiç biri kötü değil. Şoför olmasa ben okuluma gidemem, fırıncı olmasa ekmek yiyemeyiz. Lakin hepsi o kadar yetenekli ve o kadar zekiler ki onların hedeflerini daha yüksek tutmalarını istiyordum. Kendilerini geleceğin bilim insani, geleceğin öğretmeni, sporcusu, mühendisi, hakimi olarak düşlemelerini istedim ve onları buna özendirmeye çalıştım. Sanırım bu konuda başarılı da olduk” diye konuştu.

PROJENİN HEDEFLERİ

Projenin hedeflerine de değinen öğretmen İlknur Şaşmaz, şunları kaydetti:

“- Öğrencilerimize sosyal sorumluluk bilinci aşılamak.

- Diğer eğitim kurumlarına ülkemizin sorunlarını ele alan kamu spotu çalışması yapmaları için örnek olmak.

- Eğitim kurumlarımızda kurum içi çalışmaları özendirmek, birlik ve beraberlik duygusunu aşılamak.

- Öğrencilerimizi çeşitli meslek gruplarına özendirmek.

- Bu projede sınıflarda ve okulumuzda tutum ve davranışları iyi olan öğrencilerimize yer vererek, öğrencilerimizi derslerinde ve okul içindeki davranışlarında örnek öğrenci olmaya özendirmek”

Başarının ekip işi olduğunu belirten Şaşmaz, “Bu projeyi hazırlamamda yardımcı olan ve destek vererek bunu başarılı bir ekip çalışması haline getirenlerle birlikte güzel bir iş başardığımız için mutluyum. Köy okulumuzdaki huzurlu ortamımızda el birliğiyle, gönül vererek, ekip halinde elde ettiğimiz bu başarı her zaman güler yüzüyle bizlere hizmet eden hizmet personeli arkadaşlarımındır. Bu başarı okulumuzda canla başla çalışan, öğrencileri kendi çocukları gibi görüp onlara anne ve baba şefkatiyle yaklaşan öğretmen arkadaşlarımındır, okulumuzda huzurlu bir çalışma ortamı sağlayan idari kadromuzundur ve tabii ki küçücük yürekleriyle büyük isler başaran öğrencilerimindir. Okulumuza ziyarete geldiklerinde bizlerden güler yüzlerini eksik etmeyen Şube Müdürümüz sayın Vedat Aydın’a, projemize destek olan ve vizyonuyla bizi çalışmaya daha çok teşvik eden, bize yol gösteren Menderes Kaymakam’ı sayın Tahsin Kurtbeyoğlu’na, emeği geçen tüm öğretmen arkadaşlarıma ve okul müdürümüz sayın Murat Demirciye ne kadar teşekkür etsem azdır. Başarılı çalışmalarıyla bize ilham veren Sağlık Bakanlığı’na da teşekkürü bir borç bilirim” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklık riski artıyor, ekinler kuruyor: Köylüler yağmur duasına çıktı Kırıkkale’de ekili tarım arazilerinde yaşanan kuraklıktan yakınan köylüler, yağmur duası yaptı. Kırıkkale’de kuraklık tehlikesi çiftçileri endişelendiriyor. Yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle ekili tarım arazileri, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bölgede yağış miktarındaki azalma, ekili tarım arazilerinin birçoğunun kurumasına sebep oldu. Geçimini çiftçilikten sağlayan köylüler ise kuraklıktan dolayı zor duruma düştü. Köylüler, yağmur yağmaması halinde hasadı kaybedeceklerini belirterek, yağmur duasına çıktı. Tilkili köyünde muhtarlık tarafından organize edilen yağmur duasına, çevre köylerden de katılım oldu. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar edildi, namaz kılındı. Yağmur duasına, Çelebi Kaymakamı Mehmet Melih Dalan ve Çelebi Belediye Başkanı Yaşar Erdemir de katıldı. Duanın ardından katılımcılara yemek ikram edildi. Tilkili köyü muhtarı Osman Ilıcan, İHA muhabirine mevsimsel değişiklikten dolayı bölgede kuraklık yaşandığını belirterek, köylülerle birleşerek yağmur duası yaptıklarını söyledi. "İnşallah dualarımız kabul olur" Bölgede kuraklığın olduğunu anlatan Ilıcan, "Bölgemizde mevsimlerin değişmesinden dolayı kuraklık yaşanıyor. Bizde tarım ülkesi olduğumuz için üretmeye mecburuz. Bölgemizde su sıkıntısı var. İklimlerin değişmesi yağışların kaymasından dolayı Nisan yağmurlarını alamadık. Buda bölgemizde ciddi bir kuraklığa sebep oldu. Bizde Müslümanlar olarak diğer köylülerimiz ile birlikte birleştik dua ettik. İnşallah yağmurumuz yağar. Dua ettik inşallah bundan sonrada şükür duası yaparız. İnşallah dualarımız kabul olur" dedi. Kaldırım köyü muhtarı Faruk Yıldırım ise ekinlerinin yüzde 70’inin kuramaya başladığını ifade ederek, bu sebeple de yağmur duasına çıktıklarını belirtti.
Samsun Samsun’da uyuşturucu operasyonunda 5 kişi tutuklandı Samsun’da narkotik polisi tarafından özel harekat polislerinin de desteği ile düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 5 kişi tutuklanırken, 2 kişi ise mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde uyuşturucu ile mücadele kapsamında çalışma yapan Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, özel harekat polislerinin de desteğiyle önceki sabah saat 06.00 sıralarında önceden tespit edilen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. "Uyuşturucu madde ticareti" yaptıkları tespit edilen 10 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların ikametinde yapılan aramalarda 477,43 gram eroin, 402,40 gram metamfetamin, 402 adet sentetik ecza, 25,99 gram sentetik kannabinoid, 12,55 gram esrar, 1 adet esrarlı sigara, 1 adet hassas terazi, 15 adet uyuşturucu kullanma aparatı, suçtan elde edildiği değerlendirilen 228 bin 300 TL para, 3 adet tüfek, 59 adet tüfek kartuşu ve 111 adet tabanca mermisi ele geçirildi. Polisteki sorgusu tamamlanan 1 kişi serbest bırakılırken, S.Ç. ve H.Ç. dün Samsun Adliyesine sevk edildi. S.Ç. çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, H.Ç. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Narkotik Şube Müdürlüğündeki sorguları tamamlanan H.K., E.K., E.Ö., E.K., H.S., A.C.K. ve E.C.K. de bugün Samsun Adliyesine sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye ifade veren H.K., E.K., E.Ö., E.K. ve H.S. tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderilirken, A.C.K. ve E.C.K. ise mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.