SAĞLIK - 02 Eylül 2015 Çarşamba 11:34

Sezaryenle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar

A
A
A
Sezaryenle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar

SDÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Günyeli, daha önce sezaryen doğum yapan kişinin sürekli sezaryen olması gerektiği inanışının doğru olmadığını söyledi.

Doç. Dr. İlker Günyeli, ilk zamanlarda klasik sezaryen uygulandığını belirterek şöyle konuştu: "Yani rahmin en tepesinden aşağıya doğru orta hattan bir kesi yapılıyordu. Bu klasik sezaryen kesilerinde bir kere sezaryen olan hastanın ondan sonraki doğumlarını sezaryen ile yapması gerekiyordu. Bu halk arasında böyle kaldı. Ama artık sezaryen rahmin alt kısmından yan bir kesi ile yapılmaya başlandı. Bu kesilerde klasik sezaryende olduğu gibi bir yırtılma riski bulunmuyor. Fakat belki hastaların belki de doktorların işine geldiği için bir kere sezaryen sürekli sezaryen anlayışı devam ediyor.”

"BİNDE ÜÇ ORANINDA RİSK TAŞIYOR"
Sezaryen doğum geçmişi bulunanların normal doğum yapmasında çok düşük bir risk oranı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. İlker Günyeli, şunları söyledi: “Bugün dünyanın birçok ülkesinde transfer kesi değimiz yeni sezaryen yöntemi uygulanıyor. Bu şekilde yapılan sezaryen uygulamalarının ardından hastalar normal doğum gerçekleştirebiliyor. Hatta bazı ülkelerde hastaları sezaryen doğumdan uzak tutmak için sigorta şirketleri sezaryen doğum masraflarını bile karşılamıyor. Bu nedenle ilk doğumu sezaryen dahi olsa Fransa, Hollanda, Amerika gibi ülkelerde sonradan normal doğum yaptırılabiliyor. Yani sezaryenden sonra normal doğum yapılabiliyor ve çok büyük komplikasyonları bulunmuyor. Binde üç gibi bir yırtılma riski var. Yani ikinci, üçüncü gebeliklerde bin sezaryen doğumdan 997’si boşuna yapılıyor. Biz bu riski üstlenebilecek hastalara riskleri anlatarak normal doğum öneriyoruz. Sezaryenden sonra normal doğum yapabilmek için sezaryen yoluyla yapılan doğumun üstünden en az iki yıl geçmesi gerekiyor." 

İkinci doğumu sezaryen olan Fatime Görgün isimli kadına üçüncü gebeliği için normal doğumu önerdiğini belirten Günyeli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastamıza sezaryen sonrası normal doğum için cesaretli hasta ve cesaretli doktor gerekiyor dedik. Hastamız cesaretliydi. Bizde cesaretliydik ve böylece normal bir doğumla kız bebeğini dünyaya getirdi. Normalde isteğe bağlı sezaryenler için 39. haftada işlem yapılırken biz bebek 40 hafta 4 günlük olana kadar bekledik ve sancılarına bile müdahale etmeden suni sancı dahi vermeden bebeğini dünyaya getirmesini sağladık.”

"DOKTORLARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"
Sezaryen sonrası normal doğum yapan anne Fatime Görgün ise, “Bize doktorumuz doğumun normal olarak yapılabileceğini söyledi. Bizde kabul ettik ve sağlıklı bir doğum gerçekleşti. Bu noktada İlker hocamıza teşekkür ediyoruz. Benim durumumda olan anne adayları direk sezaryene yönelmesin araştırsın. Bunu başarabilecek doktorlar var. Onları bulsunlar” dedi. 

Baba Ahmet Görgün de, İlker hocayla tanışmadan önce başka hastanelerde başka doktorlar ile görüştüklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Görüştüğüm tüm doktorlar bize normal doğumun mümkün olmadığını, sezaryen yapılması gerektiğini söyledi. Bir doktor arkadaş İlker hocamı tavsiye etti. Eşimle geldik ve hocamızla görüştük. İlker hocam normal doğum yapılabileceğini söyledi ve başarılı bir doğum gerçekleşti. Hocamızdan Allah razı olsun. Sezaryen hastayı yıpratan bir şey. Daha önce eşim sezaryen ile doğum yaptığında biz çok sıkıntı yaşamıştık. Eşim birkaç ay ayağa kalkamadı. Ayrıca yanına bir bakıcı gerekti ve uzun süre iyileşemedi. Tabi bu konuda doktorlara da görev düşüyor. Doktorlar hastaları cesaretlendirerek doğru yönlendirirse hastalar daha bilinçli ve doğru karar verecektir.”
 

FERHAT KAYA 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.