KÜLTÜR SANAT - 16 Eylül 2017 Cumartesi 11:15

Side Antik Kenti’nde yeni eserler bulundu

A
A
A
Side Antik Kenti’nde yeni eserler bulundu

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki antik kentte geçtiğimiz aylarda buldukları ayakta duran bir kadın ve bir erkek heykelini koruma altına alan uzmanlar, son olarak giyimli ve düşmüş vaziyette iki erkek ve bir kadın heykeline daha ulaştı.

Milattan sonra 3. yüzyıla ait eserleri koruma altına alan uzmanların buluntular üzerindeki çalışmaları devam ediyor. Side Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında yeni eserler gün ışığına çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamaya göre, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki antik kentte geçtiğimiz aylarda buldukları ayakta duran bir kadın ve bir erkek heykelini koruma altına alan uzmanlar, son olarak giyimli ve düşmüş vaziyette iki erkek ve bir kadın heykeline daha ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi adına Prof. Dr. H. Sabri Alanyalı başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında çıkarılan ve milattan sonra 3. yüzyıla tarihlenen eserler Roma dönemine ait. Side Antik Kenti’ndeki 2017 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarında ulaşılan ve M binası olarak adlandırılan yapıda ortaya çıkan nişlerin önünde bulunan heykellerin giyimli ve düşmüş vaziyette olması dikkat çekiyor. Kazı alanında bulunan porticus içerisindeki başsız bir kadın heykeli ile birlikte ortaya çıkan giyimli iki erkek heykelinin Roma dönemine ait yüksek memuriyetten kişiler olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca nişlerin içinde ayakta durması beklenen heykellerin yere düşmüş vaziyette olması da uzmanların incelemeleri için önem taşıyor.
Milattan sonra 4. yüzyılda, M binasının güney porticusunun yeniden yapısal olarak değiştirilmesi sırasında, oluşturulmuş nişlerin içerisine yerleştirilmek üzere heykel gerektiğinde, daha önceki yüzyılda yapılmış heykellerin kullanılmış olduğu, ancak baş kısımlarının yeniden yontularak, yeni portre betimlemelerinin yapıldığı uzmanların tahminleri arasında. Kazı başkanı Prof. Dr. H. Sabri Alanyalı’nın buluntularla ilgili değerlendirmesi ise sonraki yüzyılda heykellerin sadece baş kısımlarında değişime gidilerek yeniden şekillendirildiği, milattan sonra 4. yüzyılda baş kısımlarının yeniden yontularak yeni portre betimlemeleri olan heykellerin tekrar kullanılmasının Geç Roma Dönemi için oldukça yaygın bir gelenek olduğu ve o dönemde yaşanan ekonomik krizden dolayı bu şekilde kullanımların zorunlu tutulduğu yönünde. Side Antik Kenti kazılarında ulaşılarak koruma altına alınan son eserler üzerinde uzmanların çalışmaları devam ediyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Mayıs ayında yağan dolu üreticiyi vurdu Denizli’nin Buldan ilçesinde etkili olan şiddetli dolu yağışı, üzüm ve zeytin başta olmak üzere ekili arazilere zarar verdi. Yaklaşık 5 santimetre biriken dolu, şehir stadını ve sokakları beyaz örtüyle kapladı. Son yılların en kurak kış mevsimi geçiren Denizli’de bugün aniden bastıran şiddetli dolu yağışı Bulda ilçesindeki tarım arazilerinde büyük zarar yol açtı. Meteorolojinin günler öncesinden uyardığı dolu yağışı, öğleden sonra etkili olmaya başladı. Buldan ilçesi ve çevresinde yaklaşık yarım saat devam eden dolu yağışı nedeniyle cadde, sokak ve arazilerde 5 santimetreyi bulan dolu birikintileri oluştu. Günlük yaşamı ve trafik akışını olumsuz yönde etkileyen şiddetli dolu yağışı, Buldan Şehir Stadını da bembeyaz bir örgütle kapladı. Buldan şehir merkezinin yanı sıra Doğanköy, Oğuz, Bölmekaya ve Yenicekent mahallelerinde daha fazla etkili olan dolu yağışı, başta meşhur Sultani üzüm bağları ve zeytinlikler olmak üzere meyve bahçeleri ve daha kısa bir süre önce dikilmiş olan sebze fidanlarına zarar verdi. Yeni oluşmaya başlayan meyveleri ve yaprakları döken dolu, sebze fidelerini de kırdı. Buldan Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Özkan Gümüş, yaptığı açıklamada öğleden sonra etkili olan şiddetli dolu yağışının başta zeytin olmak üzere kayısı, erik, badem, kiraz, vişne ağaçlarında, üzüm bağlarında ve sebze ekili arazilerde büyük zarara yol açtığını belirtti.