EKONOMİ - 10 Mayıs 2021 Pazartesi 12:52

Siemens ve Google Cloud yapay zekaya dayalı çözümler için iş birliği yapıyor

A
A
A
Siemens ve Google Cloud yapay zekaya dayalı çözümler için iş birliği yapıyor

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Siemens, Google Cloud ile iş birliği yapıyor. Endüstriyel üretim sektöründe yapay zekaya dayalı çözümlerin kullanımını artırmayı amaçlayan iş birliği kapsamında üretimde verimlilik artışı sağlanacak.

Endüstriyel otomasyon ve yazılım alanlarında inovasyon ve teknoloji liderlerinden biri olan Siemens, fabrikalardaki süreçleri optimize etmek ve üretimde verimliliği artırmak için Google Cloud ile iş birliği yapıyor. Şirket, kendi fabrika otomasyon çözümlerini Google Cloud’un veri bulutu ve yapay zekâ/makine öğrenmesi (AI/ML) teknolojileri ile entegre ederek üreticilerin inovasyon geliştirmesine yardımcı olacak.

Verilen bilgiye göre, günümüzde endüstriyel süreçleri veriler yönlendirse de üreticilerin büyük bir çoğunluğu eski yazılımları kullanmaya devam ediyor. Yoğun kaynak kullanımına neden olan ve sık sık manuel güncelleme gerektiren bu uygulamalar, verimlilik açısından avantaj sağlamıyor. Yapay zeka projeleri fabrika ölçeğinde sınırlı kaldığından, pek çok üretici küresel operasyonlarında yapay zeka uygulamalarını devreye almakta zorluk yaşıyor.

Siemens’in üretim sektörünü ileri taşıyan teknolojileri, Google Cloud’un veri bulutu, yapay zeka ve makine öğrenmesi yetenekleriyle birleşerek üreticilere fabrika verilerini uyumlu hale getirme olanağı tanıyor. Ayrıca ürünlerin görsel açıdan denetimi, montaj hattında bulunan makinelerin yıpranma ve aşınma durumlarının tahmin edilerek gelecekte oluşabilecek maliyetlerin önceden tahmin edilmesi gibi uygulamaları mümkün kılıyor.

Üretimde yapay zeka uygulamalarını yaygınlaştırmak, bunları otomasyona ve ağa entegre etmek, yüksek seviyede uzmanlık ve Siemens Industrial Edge gibi yenilikçi ürünler gerektiren oldukça karmaşık bir görev. Google Cloud ve şirket arasındaki iş birliği de Industrial Edge ile bağlantılı olarak yapay zekanın dağıtımını ve ölçeğe göre yönetimini kolaylaştırmayı, üretimde çalışanları güçlendirmeyi, rutin görevleri otomatikleştirmeyi ve genel kaliteyi iyileştirmeyi amaçlıyor.

İş birliği hakkında konuşan Siemens Dijital Endüstriler’in Fabrika Otomasyonu Kontrol Bölümü Başkan Yardımcısı Axel Lorenz, “Yapay zekâ, fabrikalarda radikal bir dönüşüm üretme konusunda büyük potansiyel taşıyor. Üreticilerin birçoğu yapay zeka alanında bugün hala ‘pilot proje’ seviyesinde kalmış durumda; biz bunu değiştirmek istiyoruz. Şirketimizin Industrial Edge ve endüstriyel operasyon konusundaki çözümleri ile Google Cloud’un yapay zeka/makine öğrenmesi teknolojilerinin birleşmesi, üretim sektöründe oyunun kurallarını kökten değiştirecek” açıklamasında bulundu.

Google Cloud Üretim ve Endüstri Yöneticisi Dominik Wee ise şöyle konuştu: “İş birliği yaptığımız şirket, endüstriyel otomasyon ve yazılımda, Google Cloud ise veri analitiği ve yapay zeka/makine öğrenmesi alanlarında önemli konumda bulunuyor. Bu iş birliği, bu iki dünyanın en iyilerini bir araya getiriyor ve AI/ML uygulamalarının üretim endüstrisinde kullanılabilir olmasını sağlıyor. Yapay zekanın endüstriyel kullanımını kolaylaştırarak, çalışanların üretim alanındaki kritik öneme sahip görevlere daha fazla odaklanabilmelerine yardımcı oluyoruz”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Karslı vatandaştan duyarlı davranış Ermeni-Türk harbinde Kars’ta 1920 yılında şehit düşen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarına duyarlı vatandaş tarafından önce bayrak dikildi, ardında da mezarın bulunduğu bölge temizlendi. Tarihi Benli Ahmet İstasyonu’nda dört tarafı duvarla çevrili olan Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının anıt mezar haline getirilmesini isteyen vatandaşlar, mezarlıkta 5 ayrı mezarın bulunduğuna dikkat çekerek mezarın olduğu bölgenin koruma altına alınması gerektiğini veya buraya anıt mezar yapılmasını istedi. Kars’ın en işlek caddelerinden birisi olan Faikbey Caddesi’ne ismi verilen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının tarihi istasyonda bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, "Kars ve civarının Ermenilerden geri alınması için yapılan harekat esnasında 12. Tümen, 36. Alay 1’inci tabur komutanı yüzbaşı Faik bey 14 Ekim 1920 tarihinde Ermeni-Türk harbinde, Berne (Koyunyurdu) Köyü’nün doğusundaki tepede birliğin başında olduğu sırada çarpışmalarda şehit düştü. Ben de her sene geliyorum. Otlarını temizliyoruz, bayrağını taktık. Her yıl bu ayalarda gelip buranın bakım ve onarımı yapıyorum" dedi. Duyarlı vatandaş daha sonra Yüzbaşı Faik Bey’in bulunduğu mezarın etrafını temizledi, mezarın üzerinde bulunan ağaç parçalarını ve istenmeyen otlarını topladı, mezarlığın içerisindeki bayrağı değiştirdi. Şehitlere dua eden vatandaş daha sonra bölgeden ayrıldı.
Antalya Eşinden para istedi, ’param yok’ cevabını alınca hayatı değişti, kendi işinin patronu oldu Kocası harçlık vermeyince kendi dükkanını açan kadın, 36 yıldır mesleğini icra ediyor. Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Fahriye Altınkaynak, 36 yıldır hayali olan olan terzilik mesleğini sürdürüyor. Altınkaynak, terziliğe hobi olarak başladı. Eşinden bir ihtiyacı için bir miktar para istediğinde “Param yok” cevabını alan Altınkaynak, kendi iş yerini açtı. Evindeki el makinesi ve kumaşlarla birlikte dikiş, giyim üzerine açtığı küçük bir dükkanla geçimini sağlamaya başlayan Fahriye Altınkaynak (62), “Herkes bana, "Başaramazsın, yapamazsın, tek başına bir bayansın” dedi. Ben de yapabilirim dedim” dedi. Terzilik mesleğiyle çocuklarını okuttu İş yeri açtığı zaman müşteri gelmesi için konfeksiyonlara broşür ve kartvizit dağıttığını anlatan Fahriye Altınkaynak, mesleğinin çocukluk hayali olduğunu aktardı. Eşinin işine karşı gösterdiği tüm direnişlere rağmen, 36 yıllık zaman zarfında 3 çocuğunun üniversite öğrenimini tamamladığını açıklayan Altınkaynak, meslekte nasıl başarıya ulaştığını şu sözlerle ifade etti: "Mesleğim, çocukluk hayalim. Bu işe önce evde başladım. Fakat evde olmuyordu, eve gelen çocuklarıyla geliyordu, çalışma imkanım olmuyordu. Sonra çok acil bir para ihtiyacım oldu. Eşimden para istedim, ’Param yok’ dedi. Eşimin bana öyle demesi çok üzdü. Oturup düşündüm ve bir iş yeri açmaya karar verdim. Hemen araştırmaya başladım ve dikiş, giyim üzerine bir dükkan kiraladım ama hiçbir şeyim yoktu, sadece küçük bir el makinem vardı. Herkes bana, ’Başaramazsın, yapamazsın, tek başına bir bayansın’ dedi. Ben de ’Neden, ben de yapabilirim’ dedim. Evimdeki makinemi iş yerime getirdim. Broşürler, kartvizitler bastırdım. Bütün konfeksiyonları dolaşarak dağıttım. ’Yapılacak tadilat işlerinize talibim’ dedim. Evdeki kumaşlarımı getirdim, dükkanıma yerleştirdim, badana yaptım. Eşim şiddetle karşı çıktı, ’Yapamazsın, uğraşamazsın, otur evde yemeğini yap’ dedi. Ama ben kararlıydım. Çok ağır bir kelime kullandı. Eğer hayat müşterekse ve ben çalışmıyorsam, almakla mükelleftir kendisi. Almıyorsa, ben de bir şeyler yapma ihtiyacı hissettim. Kimseye muhtaç olmak istemedim. O kadar zor ki birilerine muhtaç olmak. Azmettim ve yavaş yavaş müşterilerim gelmeye başladı. Sonra eşimden ayrıldım." Kadınların hayatta her zaman üretken olması gerektiğini anlatan Altınkaynak, “Elimden geldiği kadar helalinden olsun diye gece gündüz, gece yarılarına kadar çalıştım. 3 çocuğum ve 8 torunum var. Oğullarım ve kızım üniversiteyi bitirdi ve hepsinin mesleği var. Torunlarımla mutluyum ve en güzeli bir işim var. Bir kadın, üretken ve karınca gibi olmalı. İlla ki, iş yeri açması gerekmiyor. Evde, tarlada, fabrika başka bir iş yerinde çalışsın ama üretsin. Kadınlar, kimseye muhtaç olmamalı, dimdik ayakta kalmalı” diye konuştu.